Preșcolari/Comportament și dezvoltare

5 diferente pe care trebuie sa le stii intre a disciplina un copil si a-l abuza

sfatulparintilor.ro - abuzuri copii
Unul dintre cele mai importante roluri ale parinților, pe lânga grija si afecțiune, este de a aduce disciplina in viața copiilor. Este o forma de modelare comportamentala si o maniera de a invața copilul care sunt consecințele acțiunilor sale, care sunt valorile si normele dupa care trebuie sa se ghideze, de-al ajuta sa se adapteze la lume si sa fie responsabil. Aparent, oricine poate discerne intre disciplina si abuz. In realitate, unii parinți au dificultați in a accepta faptul ca pedeapsa fizica excesiva, controlul prin frica, cuvintele jignitoare si impiedicarea libertații de exprimare nu reprezinta disciplina ci comportament abuziv.
Parinții trebuie sa-si disciplineze copiii. O fac in primul rând pentru binele lor, pentru a-i feri de consecințele unor comportamente inadecvate, pentru a le asigura adaptarea si reusita in viitor. O fac si pentru imaginea lor ca buni parinți, dar si pentru a nu produce daune si neplaceri altor persoane. Copiii trebuie sa invețe sa deosebeasca binele de rau, sa se protejeze si sa stie ce pot face si ce nu.
Scopul disciplinei este de a crea o lume ordonata, predictibila, stabila si distractiva, in care copiii sa beneficieze de o crestere sanatoasa si fericita. Disciplina pozitiva ajuta copiii sa invețe comportamente dezirabile si sa-si modifice conduita negativa. Atunci când incercarea noastra de a controla copilul devine excesiva si-l raneste, din punct de vedere fizic sau emoțional, nu mai vorbim de disciplina ci de abuz.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro[1].
Endnotes:
  1. Qbebe.ro: https://www.qbebe.ro/psihologie/educatie_si_disciplina/diferente_pe_care_trebuie_sa_le_stii_intre_a_disciplina_un_copil_si_a_l_abuza
 

Vizualizări: 234
 

Cuvinte cheie: