15 intrebari pe care sa le pui copilului tau ca sa aiba o atitudine pozitiva

by Sfatul Parintilor | 13/06/2017 20:10

Fiecare parintie stie ca atitudinea pozitiva iti da un plus in viata. Pentru ei, ca adulti, este simplu, pentru ca au invatat din experienta. Cum facem, insa, sa-i deprindem pe cei mici cu acesta stare de spirit?

Iata 15 intrebari pe care le poti pune copilului tau pentru a-i insufla o atitudine pozitiva.

 

 

  1. Care sunt cele 5 cuvinte care te-ar descrie cel mai bine?

Aceasta intrebare il va face pe copil sa se autocaracterizeze si sa aiba o idee despre cum sa-si modeleze imaginea de sine.

 

 

  1. Ce te face fericit?

Multi copii vor spune ca jocul pe calculator ii face fericiti. Ceea ce nu este rau. Intrebarea ii poate deschide ochii in a face ceea ce ii aduce bucurie si astfel sa isi indrepte atentia catre o meserie care sa-i aduca placere.

 

 

  1. Ce trebuie sa faci ca sa-i inveti si pe ceilalti?

Aceasta intrebare ii face pe copii sa se simta valorosi. Le reaminteste ca sunt speciali si ca au ceva de oferit. Astfel ei vor avea o mai buna imagine de sine si vor vrea sa invete mai mult, stiind ca prin atitudinea lor ii pot ajuta/invata si pe ceilalti.

 

 

  1. Care este cel mai frumos/rau lucru care ti s-a intamplat vreodata?

Viata este un mix de lucruri bune si lucruri mai putin bune. Copiii trebuie sa invete sa se adapteze si sa se concentreze pe lucrurile bune. Soarele va rasari intotdeauna si strada lor.

 

 

  1. Ce ai invatat din cel mai frumos/cel mai urat lucru care ti s-a intamplat?

Experienta este cel mai bun invatator, nu-i asa? Si atunci copiii trebuie sa invete ca orice experienta, indiferent de natura ei, poate fi un bun invatator.

 

  1. Dintre toate lucrurile pe care le-ai invatat care crezi ca iti va folosi cel mai mult cand vei fi mare?

Aceasta intrebare ii face pe copii sa inteleaga ca nu vor fi toata viata copii si ii obisnuieste cu ideea ca vor deveni adulti, ca au un scop in viata. Copilul va fi mai motivat sa invete, sa acumuleze experienta, pentru ca stie ca toate ii vor fi de folos in viata de adult.

 

 

  1. Daca te-ai intoarce in timp cu trei ani in urma, ce sfat ti-ai da?

Acest tip de conversatie poate scoate la iveala ceva din trecut care ti-a facut copilul sa sufere. In plus, le poate dezolta copiilor abilitatea de a se impaca cu trecutul, de a rezolva dezamagirile si frustrarile si de “a face limonada, cand viata iti da lamai”.

 

 

  1. Pentru ce esti recunoscator?

Aceasta intrebare ii pune pe copii in fata lucrurilor care ii fac sa se simta binecuvantati. Cu timpul, copiii vor invata sa practice recunostinta, iar acest exercitiu este foarte bun pentru o stare de spirit pozitiva.

 

 

  1. Cum crezi ca se simte persoana X?

Pentru copii este foarte simplu sa se concentreze pe propria persoana. Pentru a invata empatia, este recomandat sa-l intrebi ce sentimente ar putea avea o anume persoana, in functie de situatie.

 

 

  1. Cum crezi ca va fi viata ta cand vei fi mare?

Aceasta intrebare ii invata pe copii sa vizualizeze. Iar vizualizarea este un exercitiu excelent pentru transformarea viselor in realitate.

 

  1. Dintre prietenii tai, cine iti place cel mai mult si de ce?

Compania are un impact major asupra starii de spirit. Daca tii in jurul tau oameni cu atitudine negativa, cu siguranta vei fi influentat. De aceea, copiii trebuie incurajati sa-si faca prieteni care au o atitudine pozitiva, iar acest tip de intrebare ii face pe copii sa isi aleaga prietenii si in functie de acest criteriu.

 

 

  1. Presupunand ca vei fi faimos cand vei fi mare, pentru ce crezi ca vei fi faimos?

Intreabarea aceasta ii transpune pe copii in perspectiva ca vor avea succes. Succesul pentru unii copii poate insemna bani, pentru altii faptul ca vor avea o meserie pe care acum o considera cea mai potrivita pentru ei.

 

 

  1. Ce ai schimba la lume, daca ai putea?

Cercetatorii spun ca anticiparea experientelor pozitive aduce mai multa fericire decat experienta insasi. Atunci cand copilul stie sa faca diferenta ca maine nu este azi si ca azi poate avea oportunitatea de a schimba ziua de maine, va invata ca schimband la el ceva poate contribuie la schimbarea in bine a lui si a lumii in general.

 

 

  1. Cum crezi ca poti ajuta pe cineva azi?

Cercetatorii spun ca actul de a oferi elibereaza in creier endorfine si oxitocine. Dincolo de aceasta latura chimica, invatandu-l pe copil sa fie generos, el va sti sa aprecieze mai mult pe ceilalti, sa-si dezvolte empatia si sa constientizeze valoarea si puterea grupului.

 

 

  1. Daca ar fi sa dai o regula pe care toata lumea sa o respecte, care ar fi acea regula?

Aceasta intrebare le atrage atentia copiilor ca traim intr-o lume care are reguli si reglementari ce trebuiesc respectate ca lucrurile sa nu o ia razna. Regulile nu inseamna pedepse ci ajuta la o mai buna interactionare. Scolile au regulile lor, pe strada sunt reguli de circulatie, companiile au regulament de ordine interioara, oamenii au propriile reguli si valori de conduit si morala.

 

 

Sursa: lifehack.org.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/15-intrebari-pe-care-sa-le-pui-copilului-tau-ca-sa-aiba-o-atitudine-pozitiva/