Sfatulparintilor.ro

10 sfaturi sa te descurci cu copilul care loveste sau musca

copilul care loveste

Ai observat ca atunci cand este nervos, copilul tau loveste sau musca? Nu iti face griji! Pana la un punct, aceasta atitudine este normala, mai ales in primii ani de viata. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iei masuri ori de cate ori copilul tau are acest comportament.

Iata 10 sfaturi simple care sa te ajute sa iti inveti copilul cum sa-si exprime emotiile si sa nu mai muste sau sa loveasca atunci cand este nervos.

1. Valideaza-i sentimentele

Data viitoare cand copilul tau te loveste, accepta-i si valideaza-i frustrarile. “Stiu ca esti suparat si este in regula sa fii furios, insa nu este in regula sa lovesti pe cineva”, asa este indicat sa sune o fraza prin care sa-i arati copilului ca ceea ce simte el este normal, dar ca sunt si alte modalitati prin care iti poti manifesta emotiile puternice.

2. Nu incerca sa “filosofezi” cu un copil mic

Intrebari de genul “Cum te-ai simti daca te-ar musca cineva?” nu isi au rostul. Copiii mici nu au o maturitate emotionala care sa dezvolte empatia. Aplica doar consecinte logice – “daca lovesti/musti pe cineva in parc mergem acasa” sau “daca mai musti/lovesti ca sa nu-ti ia cineva jucaria, ramai fara ea” etc.

 

3. Descopera sursele de stres

Daca cel mic are obiceiul sa muste sau sa loveasca atunci cand este in parc si alti copii vor sa joace cu lucrurile lui sau atunci cand sora mai mare sare in pat, de exemplu, il poti preveni ca urmeaza sa ajungeti in parc si ca unii copii sa vina la jucariile lui sau ca sora lui e mai nazdravana si adora sa se distreze asa. In plus, poti evita situatiile care il streseaza. Pleaca din parc mai devreme daca stii ca reactioneaza violent cand este obosit sau ii este foame.

De asemenea, surse de stres pot fi evenimente din familie: aparitia unui frate sau a unei surori, un divort, un conflict intre parinti, un copil care il tachineaza la gradinita/scoala, schimbarea bonei etc. Cere sfatul medicului pediatru sau al unui psiholog daca te ingrijoreaza violenta copilului tau.

4. Fii atent(a) la siguranta

Daca cel mic are probleme in a se calma si se raneste singur sau ii raneste pe altii, asaza-l in bratele tale, cu spatele la tine (asa nu te muste sau sa te loveasc) si tine-l in brate pana cand simti ca i se relaxeaza muschii. Ii poti spune ”Mami o sa iti dea drumul in momentul in care nu te vei mai zbate”. Cand s-a linistit, da-i drumul si spune-i “Ai reusit! Te-ai calmat!”.

5. Foloseste termeni pozitivi

Evita formulari de genul “Nu musca!”, “Nu lovi!” etc. Foloseste, in schimb, termeni pozitivi si explica-i in ce mod isi poate exprima si manifesta furia. Il poti invata ca atunci cand simte nevoia sa loveasca sau sa muste pe cineva isi poate da singur o imbratisare pana cand se calmeaza. Poti exersa acest lucru cand copilul este calm, astfel incat sa fie pregatit.

6. Lauda-l cand se comporta corespunzator

Daca intr-o situatie in care de obicei musca sau lovea s-a comportat corespunzator, lauda-l. Daca atunci cand a fost furios a gasit o modalitate de a se exprima si nu de a se tavali sau de a (se) arunca, musca, lovi, ii poti spune “Multumesc ca ti-ai exprimat sentimentele prin cuvinte! Ai facut o treaba foarte buna!”.

7. Invata-l sa respire corect

Ii poti spune copilului cum faci tu atunci cand este furios. Pana la urma, nu a fi furios este problema, ci cum sa gestionezi frustrarea. Invata-l sa respire adanc sau ii poti arata o miscare de yoga. De exemplu se poate aseza in pozitie ghemuit, in genunchi, si sa aplece trunchiul peste genunchi astfel incat fruntea sa ajunga pe podea. Mainile trebuie impinse in spate.

8. Fii un model

Copiii fac mai greu ce spun parintii, insa vor face intotdeauna ce vad la parinti. Asa ca daca inveti sa te controlezi atunci cand esti nervos ii transmiti un mesaj pozitiv. Daca si tu tipi sau lovesti cand esti nervos, fii convins ca exact la fel va face si copilul.

9. Nu-l forta sa spuna “Imi pare rau”

Daca iti fortezi copilul sa spuna “Imi pare rau” nu doar ca nu rezolvi situatia, insa il stresezi si mai rau. Copiii invata sa isi ceara iertare daca atunci cand gresesti fata de el ii ceri la randul tau iertare.

10. Gandeste pe termen lung

Lucrurile nu se intampla peste noapte. Seteaza limite, din nou si din nou pana cand vei reusi.

Imagine de polya3020 de la Pixabay

Exit mobile version