Sfatulparintilor.ro

10 semne ca ai un copil cu VOINTA PUTERNICA. Adevaruri pe care parintii trebuie sa le cunoasca!

copil cu vointa puternica - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-3352210_1920

Desi sunt copii care se dovedesc foarte indaratnici uneori, sunt altii care au tot timpul o vointa puternica. Cum stii daca ai un copil cu vointa puternica? Citeste in continuare! Temperamentul acestor copii se cunoaste din prima clipa in care s-au nascut. Copiii cu vointa puternica nu sunt rai, nu sunt razgaiati, nu sunt obraznici, ci doar fac lucrurile in propria lor maniera, fara a se lasa influentati de ceilalti. Copiii cu vointa puternica pot fi catalogati maxim incapatanati, si poate fi frustrant sa-i convingi, ca parinte, sa faca ce vrei tu.

Iata 10 semne ca ai un copil cu vointa puternica.

1. Are crize de furie intense

In timp ce majoritatea copiilor manifesta celebrele tantrumuri, copilul cu o vointa puternica isi manifesta furia intens. Acumuleaza foarte repede frustrari si nu stie cum sa le gestioneze sau sa le exprime, drept pentru care este furibund.

Va bate din picioare, se va tavali pe jos si iti va arata cat de tare stie sa tipe. Cateodata nici nu-ti dai seama de la ce a pornit totul.

Ce e de facut? Valideaza-i sentimentele!

Crizele de furie sunt un mod de a-si exprima sentimentele si de a le arata celorlalti ca el este stresat. Valideaza-i copilului sentimentele: “Inteleg ca esti suparat, dar nu se poate sa mergem la bunica acum. Poate mai tarziu!”.

Chiar daca esti convins ca e prea multa dramatizare in comportamentul copilului, nu minimaliza ceea ce simte, spunandu-i “Hai ca nu e nimic!”. Atunci cand un copil cu vointa puternica se simte auzit si inteles, va fi mult mai tolerant si nu va mai dori sa arate cat de rau se simte.

Tu stii cum ii faci rau copilului tau fara sa vrei? Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte responsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.

2. Vrea sa stie de ce

Unul din cele mai rele lucruri pe care un copil cu vointa puternica il poate auzi este “Pentru ca asa spun eu!”. El are nevoie sa stie de ce nu se poate juca acum, de ce nu poate sari in pat sau de ce nu se poate catara pe balcon. Desi poti fi tentat sa-i raspunzi “Nu stiu”, “De-aia!” sau alte tipuri de raspuns care nu-i vor satisface nevoia de intelegere, mai bine vorbeste-i despre siguranta, morala, aspecte sociale sau juridice.  

Ce e de facut? Explica-i pe scurt!

Nu trebuie sa-ti dai teza de doctorat pe un astfel de subiect, insa ii poti explica pe scurt copilului ce consecinte pot avea faptele sale. De exemplu, ii poti spune: “Nu putem merge ACUM in parc pentru ca bate vantul si ploua. Vom merge imediat ce apare soarele, iar echipamentul de la locul de joaca va fi sigur!”.  In acest fel copilul va sti ca nu este pedepsit, ci ca sunt niste reguli de siguranta ce trebuie respectate.

Citeste si: 5 obiceiuri care iti vor intari vointa. NU ignora punctul 4!

3. Se poate contrazice la nesfarsit

Copilul cu vointa puternica se poate contrazice cu tine la nesfarsit. Ii place sa duca aceste lupte de putere pentru a-si demonstra incapatanarea si perseverenta, pana cand celalalt cedeaza.

Fii sigur ca la un moment dat isi va aminti ca l-ai lasat sa manance inghetata inainte te masa si te va bate cu propriile arme.

Ce e de facut? Da-i un avertisment si urmeaza consecintele promise!

Cateodata parintii se si tem sa seteze consecinte pentru ca se gandesc ca oricum le va incalca. Gresit! Indiferent cat de incapatanat este, un copil cu vointa puternica trebuie sa stie cand a sarit calul. Un simplu avertisment: “Daca nu incetezi cu contrazicerile, nu te vei mai putea uita la televizor pentru tot restul zilei!” va fi de ajuns. Daca nu se potoleste, atunci, inchide-i televizorul si respecta-ti promisiunea! Daca repeti aceste obieceiuri, copilul va fi motivat sa urmeze regulile datile viitoare.

4. Este autoritar

Copilul cu vointa puternica are in minte o viziune despre cum ar trebui sa fie lucrurile si le orchestreaza in asa fel incat sa-si transforme ideile in realitate. Nu are nicio problema in a spune copiilor sau adultilor ce are el de gand sau sa-i aranjeze dupa bunul sau plac. Nu este deloc timid.

Ce e de facut? Spune-i sa reformuleze!

Cand copilul da ordine, pune-l sa reformuleze intr-o maniera mai politicoasa. In loc de “Da-mi jucaria!”, sa spuna “Te rog frumos, inmaneaza-mi acea jucarie!”. Vorbeste-i copilului despre importanta respectului si a bunelor maniere.

Asa iti ranesti copilul fara sa stii? Afla cuvintele pe care n-ar trebui sa le folosesti vreodata! Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte responsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.

5. Refuza sa faca ce nu-i place sau ce nu vrea

Nu iti pierde energia incercand sa convingi un copil cu vointa puternica sa faca ceva ce nu vrea sau nu-i place. Se va plange, se va vaicari si cu greu va ceda.

Ce e de facut? Ofera-i doua alternative!

Copilul cu vointa puternica va reactiona mult mai bine daca i se oferta variante. Are perceptia ca el hotaraste, indiferent despre ce e vorba. In loc sa-i spui “Fa curat in camera!”, ii spui “Vrei sa faci curat in camera ta acum sau dupa ce te mai joci 10 minute?”. In acest fel, copilul simte ca “puterea” este la el si are controlul asupra momentului cand va incepe sa-si faca ordine in camera. Tu nu trebuie decat sa urmaresti ca se tine de promisiune, iar daca nu se tine va suporta o alta consecinta pe care i-o vei formula atunci.

Te mai poate interesa: Cum facem diferenta intre un copil lenes si un copil lent. Sfaturi de la psiholog Monica Bolocan

6. Este nerabdator

Copilul cu o vointa puternica vrea ca totul sa se petreaca dupa propriul sau calendar. Nu ii place sa stea la coada, nu prea isi asteapta randul la joc, vrea sa “fure startul” sau sa o ia inaintea tuturor. Nu ii place sa piarda o secunda din viata lui asteptand ceva.

Ce e de facut? Incurajeaza rezolvarea problemei!

Asteptarea face parte din viata, iar copilul trebuie sa invete sa o gestioneze. De aceea, este important ca atunci cand mergi cu copilul undeva si stii ca trebuie sa astepti, povesteste-i despre cum va fi, ce ar urma sa se intample. De asemenea, invata-l sa-si ocupe timpul de asteptare cu diverse activitati: “Cu ce vrei sa te joci in timp ce asteptam sa intram la dentist? Vrei sa desenezi? Vrei sa citesti ceva? Vrei sa te joci cu X sau cu Y?”. In acest fel, el va sti ca ar avea diverse optiuni cu care sa-si omoare timpul.

7. Isi face propriile reguli

Copilul cu o vointa puternica are propria agenda. Are propria ora de culcare si propria ora de trezire. Este putin probabil sa urmeze regulile vreunei figuri cu autoritate din casa sau din alta parte.

Ce e de facut? Fa mai putine reguli!

Prea multe reguli vor coplesi un copil incapatanat si ii va reduce motivarea sa le respecte. Concentreaza-te doar asupra regulilor cu adevarat importante pentru a evita luptele de putere pentru chestiuni minore. De asemenea, lasa-ti copilul sa suporte consecintele.

De exemplu, daca copilul are 10 ani si refuza sa-si ia geaca, desi este frig afara, lasa-l. Va realiza destul de curand ca va avea nevoie de geaca si iti va face pe plac.

8. Insista sa obtina ceea ce el crede ca merita

Copilul cu o vointa puternica nu prea intelege ce inseamna sa aiba nevoie de un obiect si sa vrea un obiect. Pentru el cele doua notiuni sunt acelasi lucru. Indiferent ca este vorba despre a se juca afara in ploaie sau a manca ou la micul dejun, el TREBUIE sa sa se joace in ploaie si TREBUIE sa manance ou la micul dejun. De asemenea, are un simt al dreptatii foarte bine dezvoltat si isi va cere partea “corecta”.

Ce e de facut? Foloseste-te mai mult de recompense decat de consecinte

Un astfel de copil va fi mult mai motivat de recompense decat de consecinte. Totusi, ai grija ca aceste recompense sa nu fie costisitoare. “Fa-ti curat acum in camera si vei avea 10 minute in plus la televizor!”. Dupa care poti continua: “Iar daca nu-ti faci deloc curat in camera, vei pierde dreptul de a te uita x ore la tevizor!”. Decizia ii apartine!

9. Ignora avertismentele care nu-i convin

Copilul cu o vointa puternica este foarte selectiv in ceea ce priveste lucrurile pe care le aude. De exemplu, cel mai probabil va ignora avertismentele de genul “Fii atent!” sau “Pune-ti papucii!”.

Ce e de facut? Respecta-ti cuvantul!

Daca ii spui copilului sa faca ceva, iar el te ignora, vorbeste pe limba lui. Iar daca ai apucat sa ii promiti o consecinta, tine-te de cuvant. Daca i-ai spus ca ii vei lua electronicele pentru restul zilei pentru ca nu te-a ascultat, ia-i-le! Atunci isi va da seama ca nu sunt doar niste amenintari goale si cuvinte in vant pe care le poate ignora oricand.

Citeste si: Cum sa te comporti cu un copil incapatanat

10. Are propriul ritm

Spune-i copilului ca iesiti in parc si va fi gata in 3 secunde. Spune-i ca trebuie sa se duca sa cumpere ceva de la magazin si-i va lua o ora sa se pregateasca. Si asta pentru ca el are propriul ritm de a face lucrurile care ii plac si care nu-i plac, care ii convin si care nu-i convin.

Ce e de facut? Spune clar ce asteptari ai!

Un copil cu vointa puternica va spune deseori “Dar nu mi-ai spus asta!”, “Dar n-am stiut ca trebuie imediat!”. Drept pentru care, trebuie sa-i setezi din start limitele. “Vreau ca in 10 minute sa fii gata ca sa merge in X loc”. Apoi explica-i ce se intampla daca nu este gata in 10 minute si asigura-te ca iti respecti cuvantul. In acest fel, va sti la ce sa se astepte de fiecare data.

Viitorul suna bine

Desi te gandesti ca un copil cu vointa puternica poate fi o adevarata pacoste, studiile demonstreaza contrariul. Potrivit unui studiu publicat in Developmental Psychology copiii cu vointa puternica pot deveni adevarati lideri, care isi sustin cu forta si tarie punctele de vedere, care cedeaza foarte greu ispitelor, pentru ca nu sunt obisnuiti sa faca ce li se spune, mai ales daca situatia li se pare ca nu este in favoarea lor. Mai mult, potrivit aceluiasi studiu, copiii incapatanati au venituri mai mari, la maturitate, decat cei mai docili.

Sursa: verywellfamily.com

Imagine de Jonny Lindner de la Pixabay

Exit mobile version