10 lucruri pe care parintii n-ar trebui sa le spuna fiicelor

by Sfatul Parintilor | 24/06/2016 20:10

Se spune ca parintii ar trebui sa le dea copiilor lor radacini si aripi. Iar echilibrul dintre cele doua notiuni este dificil de pastrat. Mai ales din cauza mai multor conceptii limitative cu care parintii au crescut, la randul lor.

Iata 10 lucruri pe care sa nu le spui fiicei tale.

 

  1. Esti prea mica pentru asta

Fetitelor nu le lipseste responsabilitatea. Nu este deloc un mit faptul ca ele sunt mai rationale decat baietii. Toti copiii au vise si fantezii, insa fetele isi planuiesc viitorul mult mai devreme decat baietii. Baietii iti vor raspunde ca vor sa devina astronaut, magician, insa fetele vor avea alte aspiratii: profesoare, doctorite, actrite. Asta nu inseamna ca el n-au imaginatie, ci ca sunt foarte calculate. Asa ca, data viitoare cand fiica iti va povesti despre nunta ei de vis, cu printul din poveste, nu te grabi sa-i spui ca e prea mica pentru asta. Ofera-i suportul si bucura-te pentru determinarea ei. Ultimul lucru pe care ti l-ai dori este sa-i scazi increderea de sine.

 

  1. Coboara stacheta

Poate ca la un moment dat fiica ta va veni si-ti va spune ca vrea sa se faca jocheu sau psiholog sau orice alta meserie care pentru tine este prea pretentioasa. Nu-i cere niciodata fetei tale sa coboare stacheta si sa se “multumeasca” cu ceva de un nivel mai mic. Lasa-ti fata sa exploreze, sa invete mai multe despre ce inseamna ceea ce-si doreste ea, incurajeaz-o. Atunci cand nu o lasi sa-si exploreze adevaratul potential, de fapt ii tai aripile si nu o lasi sa zboare.

  1. Asta e treaba de barbat

Cea mai mare bariera in drumul profesional al unei fete este compararea cu barbatii. Linia dintre un job pentru femei si un job pentru barbati n-ar trebui sa existe. Toata lumea poate sa faca orice meserie doreste. Orice alta credinta este discriminatorie, indiferent din ce parte privesti.

 

  1. Iti pierzi timpul

Copiii au dreptul sa-si piarda timpul. Chiar daca ceea ce fac nu duce la niciun rezultat. Ei au dreptul sa experiementeze, sa greseasca. Fraza “Iti pierzi timpul” se traduce cu usurinta “Fa ce vrei. Eu sunt convins ca e gresit si abia astept sa-ti spun <Ti-am zis eu!>”. Incearca mai bine “Hai sa vedem ce avem de facut si vom lua masuri pe parcurs”.

  1. Fac eu pentru tine

Cand copiii sunt mici, toti parintii au tendinta de a fi foarte protectori cu ei. De multe ori, asta inseamna ca isi doresc atat de mult ca cei mici sa fie in siguranta, incat fac multe lucruri in locul lor. Dar aceasta grija excesiva o va opri pe fetita ta sa experimenteze singura, sa-si formeze abilitati care o vor ajuta mai tarziu.

 

  1. O domnisoara nu face asa ceva

Sa ai o fetita este ceva incantator. Vei cumpara, rochite, fundite, toata colectia de ponei si papusi cu rochite si fundite. Sau cel putin asa cred unii parinti. Pana cand, dupa ce vopsesc camera in roz, iar fetita mai creste incep sa-si dea seama ca ea nu este tipul “domnisoara” pe care si l-ar fi inchipuit. Si apar expresiile de genul “fetele nu fac asta”, “o domnisoara ca tine s-ar zice asta” etc. Poate ca ii place sa se imbrace mai baieteste si sa nu se joace cu papusile. Nu te concentra prea mult pe latura “feminina” si incurajeaz-o sa fie naturala, asa cum se simte ea cel mai bine.

  1. Nu-ti mai face atat griji in capsorul tau

Pe masura ce creste si se va confrunta cu diverse episoade de intoleranta sau nedreptate, fraze de tipul “nu-ti mai face atatea griji” nu sunt chiar atat de bine primite. Intentiile tale, ca parinte, sunt dintre cele mai bune, dar ea va spune “nimeni nu ma intelege”. Iar de aici si pana la rebeliunea adolescentina cu tipete si trantit de usi nu mai este decat un pas. Un simplu “Inteleg” te va ajuta sa-i arati ca-ti pasa, ca-i respecti emotiile, fricile si ca esti dispus sa o asculti si sa o ajuti.

 

  1. Fii si tu mai ca X

Inca de mici fetitele isi construiesc modele. Fie ca este vorba de sora mai mare, verisoara, vecina, mama, ea are in cap o multime de calitati pe care le vede la celelalte fete. Pe masura ce creste, insa, incepe sa-si descopere propria identitate si orice comparatie cu o alta fata ii va periclita imaginea de sine.

  1. Incearca sa nu mai mananci atat

Pentru o adolescenta, incadrarea in “normele” impuse de societate este foarte grea. De multe ori acestea se traduc prin lipsa securitatii, pierderea increderii si sigurantei de sine. Si ultimul lucru pe care si-l doreste este ca cei apropiati sa-i intareasca aceste frici.

 

  1. Esti prea buna pentru el

La varsta adolescentei, atat fetele, cat si baietii se pot confrunta cu primele dezmagiri in dragoste. Cu toate acestea, fetele sufera mai mult decat baietii. Mai ales ca parintii de fete sunt mult mai grijulii in ceea ce priveste sexualitatea lor, decat parintii de baieti. Chiar daca observi o nepotrivire intre fiica ta si partenerul ei, remarci precum “Esti prea buna pentru el” sau “Nu sunteti deloc o pereche potrivita” o vor face sa se inchida in ea si sa se ascunda. Ii poti arata in schimb interesul pentru partenerul ei, ii poti pune intrebari despre ei, astfel incat sa o faci sa se deschida in fata ta, ca parinte. In cazul in care ajung la despartire, vorbeste-i despre unicitatea oamenilor, despre diferentele care pot aparea intr-un cuplu. De multe ori, aceste diferente nu pot fi rezolvate.

 

Sursa: lifehack.org

credit foto: pixabay.com

 

 

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/10-lucruri-pe-care-parintii-n-ar-trebui-sa-le-spuna-fiicelor/