Preșcolari/Comportament și dezvoltare

10 lucruri pe care le pot face parintii ca sa aiba succes copiii

ca sa aiba succes copiii

Cu siguranta vrei tot ce este mai bun pentru copilul tau. Vrei sa-i asiguri o casa buna, o scoala buna, haine bune, mancare buna, pentru ca, atunci cand va deveni adult, sa fie unul de succes.

Iata 10 lucruri pe care parintii le pot face ca sa aiba succes copiii lor.

Invata-i respectul

Respectul fata de ei insisi, respectul fata de semeni, respectul fata de viata si fata de orice de pe lumea asta. Castigi respectul oferindu-l neconditionat. Aceste lucruri ii vor ajuta sa aprecieze mai mult ceea ce au in viata si valoarea lor si a muncii lor.

Invata-i toleranta

Copiii ar trebui sa invete de mici sa-i tolereze pe ceilalti. Nu ii ajuta cu nimic sa priveasca pe cineva de sus. Invata-ti copiii sa ii ajute pe cei care au nevoie, sa-i ierte pe cei care i-au gresit.

Invata-i sa fie responsabili

Copiii sunt responsabili pentru faptele lor. Este foarte important sa inteleaga asta de mici. Indiferent ce fac, actiunile lor au consecinte, negative sau pozitive. Nu este usor sa-i educi pe cei mici, insa rezultatele se vor vedea in timp. Actiunile pozitive duc la rezultate pozitive, iar aceasta atitudine ii va conduce la succes.

Citeste si: Vrei sa ai copii de succes? Iata ce sfaturi are Tony Robbins[1]

Invata-i autocontrolul

Copiii care invata repede sa se controleze devin foarte repede independenti. Copiii carora li se spune constant ca trebuie sa-si faca lectiile, ca trebuie sa-si faca ordine in camera se vor pierde atunci cand vor fi pusi in situatia de se descurca singuri pentru ca nu mai are cine sa-i impinga de la spate. Copiii ar trebui sa invete cum sa-si prioritizeze activitatile, resursele, astfel incat sa se poata descurca si cand parintii nu sunt prin preajma.

Invata-i sa fie onesti

Copiii trebuie sa stie ce inseamna onestitatea fata de ei insisi si fata de ceilalti. Un copil onest va creste un adult de incredere, iar cariera lui va fi infloritoare. Copiii trebuie sa stie ca si atunci cand gresesc, adevarul primeaza. Greseala este greseala, insa minciuna este un fapt asumat, constient, care inseamna pana la urma lipsa de respect.

Invata-i sa fie integri

Succesul pentru unii poate insemna o casa mare, o masina de lux si un job bine platit. Pentru altii, succesul inseamna un job care sa-i permita o casa modesta, o masina cu care sa ajunga din punctul X in punctul Y si o familie frumoasa. Fiecare copil isi poate crea propria versiune a succesului, fara sa se lase influentat de viziunile societatii asupra succesului. Respectul si onestitatea fata de sine sunt foarte importante pentru a avea integritate.

Invata-i perseverenta

Unii copii sunt atat de speriati de faptul ca vor gresi incat nici macar nu incearca sa faca ceva. Acest lucru se aplica temelor, testelor, invitatului unei fete in oras sau chiar trimiterii unui CV pentru un job de vara. Copiii sunt speriati de raspunsul pe care il pot primi. Invata-ti copiii ca este in regula sa gresesti. Nu este in regula sa lasi viata sa treaca pe langa tine fara sa actionezi. Fii acolo pentru copiii tai atunci cand cad si incurajeaza-i sa se ridice. Greseala nu este sfarsitul, ci poate fi unul dintre drumurile spre succes. Dar pentru asta este nevoie de perseverenta.

Nu rata nici: Copiii “obraznici” au mai mult succes in viata? Afla ce spun psihologii

Invata-i recunostinta

Invata-ti copiii sa fie recunoscatori in fiecare zi pentru ceea ce au, pentru ceea ce sunt, pentru oamenii pe care ii iubesc. Invata-i sa scrie biletele de multumire atunci cand sunt invitati la o petrecere sau cand primesc un cadou.

Invata-i sa se descurce in viata

Pe masura ce cresc, invata-ti copiii sa pastreze ordinea, sa aranjeze masa, sa spele vasele, sa duca gunoiul, sa spele rufe, sa gateasca, sa tunda iarba, sa schimbe cauciucul la masina si lista poate continua. Toate il vor ajuta in viata.

Fii un bun model pentru copiii tai

Ultimul, dar poate cel mai important dintre toate, este sa fii modelul copilului tau. Copiii fac mai mult ce vad la tine decat ce aud de la tine. Fii cea mai buna versiune a ta decat ai fost ieri sau alaltaieri. Dezvolta-te odata cu copilul tau, iar copilul se va dezolta odata cu tine. Aceasta este definitia succesului.

Te mai poate interesa si: 7 COMPORTAMENTE ale parintilor care submineaza SUCCESUL copiilor[2]

Sursa: lifehack.org

credit foto: pixabay.com

Endnotes:
  1. Vrei sa ai copii de succes? Iata ce sfaturi are Tony Robbins: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/vrei-sa-ai-copii-de-succes-iata-ce-sfaturi-are-tony-robbins/
  2. 7 COMPORTAMENTE ale parintilor care submineaza SUCCESUL copiilor: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/7-comportamente-ale-parintilor-care-submineaza-succesul-copiilor/
 

Vizualizări: 35079
 

Cuvinte cheie: , , ,