Preșcolari/Alimentație prescolari

Mare si frumos nu inseamna neaparat sanatos

Orice mama face tot ce-i sta in putere sa ofere puiului ei o alimentatie completa, variata, sanatoasabogata in vitamine, minerale, proteine si alte elemente necesare unei dezvoltari normale si armonioase. La fel incerc si eu sa fac pentru Vladut, baietelul meu de un an si o luna. Insa exista aspecte care tin de alimentatie si pe care nu le putem controla total. Mie, personal, mi s-a intamplat sa ma confrunt cu o astfel de problema.

 

Cunosc bine rolul  legumelor si fructelor proaspete in alimentatia copiiilor. Doar ca… aceste fructe si legume proaspete pot fi tare nocive. Nu ma refer doar la fructele si legumele importate, ci si la produsele noastre romanesti, pe care le gasim in piete. Eu intotdeauna am preferat piata, ca loc de cumparaturi, si legumele si fructele “de la tarani”.Ultima data, insa, am stat de vorba in fata tarabei cu vanzatorul de rosii si ardei – care, la drept vorbind, mi-au luat ochii, fiind mari, frumoase, si coaptesi asa am aflat si “secretul” acestui aspect minunat. El se numeste azotat de amoniu, folosit drept ingrasamant chimic. Sotul meu e absolvent de chimie alimentara, asa ca a putut sa-mi explice, cam ce face in timp acest azotat de amoniu care a inlocuit treptat gunoiul de grajd. Asa am aflat ca toate legumele si fructele “fortate” sa creasca cu azotat de amoniuaditivi, asa se numesc ingrasamintele chimice –  sunt mult mai mari si mai frumoase decat celelalte la care se foloseste ingrasamant natural. Doar ca, in timp, organismul uman transforma urmele de azotat de amoniu in nitriti, care sunt cancerigeni. Nu-mi venea sa cred ce aud! Din acel moment am inceput sa nu mai aleg la piata tot ce-i mare si frumos.

 

Cumpar fructe si legume mici, dar sanatoase. “Descos”, naiv, vanzatorul de legume si-l intreb cum face rost de ingrasamant natural, daca nu are animale in curte. In fine, incerc sa aflu cum au crescut legumele si fructele de pe taraba, inainte de a ajunge la baietelul meu. Nu ma duc la comercantii care au saci de produse in camion, ci caut babuta care are o mana de rosii sau de fructe sau zarzavaturi, adunate din gradina ei.

Prefer sa dau puiului meu legume si fructe sanatoase, chiar daca sunt mai putin aspectuoase.

 

Tu cum alegi cele mai naturale alimente pentru copilasul tau? Spune-ne si noua secretul tau!

 

Vizualizări: 1351
 

Cuvinte cheie: , , ,