Tratarea febrei la copii

by Sfatul Parintilor | 27/11/2013 21:11

Majoritatea cazurilor de febră sunt moderate şi pot fi tratate cu uşurinţă. Totuşi, este uşor să vă îngrijoraţi atunci când copilul dumneavoastră este agitat şi nu se simte bine.

 

Creşterea temperaturii

Febra este extrem de frecventă la copii, 20-40% dintre ei prezentând o valoare ridicată a temperaturii în fiecare an. Temperatura „normală” a corpului se situează în jurul valorii de 37ºC.

Dacă temperatura copilului dumneavoastră este mai mare de 37,5ºCelsius (C)sau 38ºC luată rectal se consideră că are febră.

Febra este modul organismului de a lupta împotriva infecţiilor şi poate fi adesea un semn bun.În general, febra apare atunci când sistemul imunitar al copilului dumneavoastră combate infecţiile precum răceala, tusea sau infecţiile urechii.  La primul semn de atac, sistemul de apărare a corpului eliberează substanţe chimice care luptă împotriva infecţiilor în sânge.Aceste substante chimice afectează şi termostatul corpului, care se află în creier şi se numeşte hipotalamus.

Deşi acesta este un lucru bun, dezavantajul febrei este senzaţia de disconfort şi agitaţie pe care o simte copilul.

 

 

Luarea temperaturii

Există mai multe modalităţi prin care puteţi verifica dacă un copil are febră:

Asiguraţi-vă întotdeauna că aţi citit instrucţiunile care însoţesc termometrul, înainte de a-l folosi.

 

 

Există mai multe tipuri de termometre pe care le puteţi folosi:

Scăderea temperaturii

În cazul în care copilul dumneavoastră are febră dar este sănătos din toate celelalte puncte de vedere, atunci s-ar putea să nu fie nevoie să faceţi ceva, în afară de a vă asigura că are la dispoziţie suficiente băuturi răcoritoare, ne-carbogazoase pentru a menţine ridicat nivelul fluidelor.1,6 Când un bebeluş sau un copil este alăptat, cel mai potrivit lichid este laptele de mamă.

Dacă nu par să se simtă bine sau par agitaţi, vă puteţi gândi să utilizaţi analgezice pentru copii, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul.2  Ambele s-au dovedit eficiente în reducerea febrei, chiar şi a febrei ridicate.

Alte lucruri care pot fi de ajutor:

 

Când să chemăm medicul

Pentru majoritatea copiilor, febra este o problemă minoră, dar există anumiţi copii care ar putea avea nevoie să fie consultaţi de un medic. Mai multe informaţii despre semnele de avertizare pentru momentul în care trebuie să chemaţi un medic în cazul în care copilul dumneavoastră are febră în articolul Febra la copii: Când să chemăm medicul.[1]

 

Pentru mai multe recomandări consultaţi medicul sau farmacistul!

Endnotes:
  1. Febra la copii: Când să chemăm medicul.: http://www.panadol.com/ro/gaseste-durerea-ta/durerile-copilului/febra-la-copii-cand-sa-chemam-medicul.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/panadol-baby/tratarea-febrei-la-copii/