Iluziile optice sunt o modalitate distractivă de a-ți testa puterea de percepție și se spune că modul în care vezi o imagine spune multe despre personalitatea ta.
Unele iluzii sunt foarte complexe și cuprind mai multe imagini diferite într-una, în timp ce altele pot fi văzute într-unul din cele două moduri.
Cu cât poți comuta mai repede între două imagini, cu atât creierul tău funcționează mai repede, sugerează cercetările.
Cei care pot face acest lucru cu viteză se spune că sunt mai creativi.
Oamenii creativi se presupune că folosesc mai mult emisfera dreaptă și tind să fie mai intuitivi și mai vizuali, în timp ce persoanele care folosesc mai mult emisfera stângă sunt mai logici și analitici.
Dar iluziile optice pot spune mult mai mult decât modul în care gândim, se presupune că imaginile dezvăluie aspecte ascunse despre personalitățile noastre – inclusiv modul în care reacționăm la alți oameni.
Această iluzie optică împărtășită pe TikTok de ItsMe.Fuzz a lăsat oamenii uluiți, deoarece privitorii pot vedea două lucruri foarte diferite.
Unii oameni vor vedea un copac conturat în alb la prima vedere, în timp ce alții văd siluetele a doi oameni care se uită unul la altul.
Ce înseamnă imaginea?
Copacul
Dacă ai văzut prima dată copacul, înseamnă că ai o atenție foarte mare la detalii și că îți este natural să citești stările de spirit ale altora.
Acest lucru sugerează că ești bun la gestionarea emoțiilor și foarte intuitiv.
Chipurile
Dacă ai văzut mai întâi fețele celor două persoane, înseamnă că ești mult mai bun la a face față oamenilor și a rămâne calm în situații.
Ai o capacitate puternică de a-i face pe oameni să se simtă confortabil și de a-i face să se simtă în largul lor și ești capabil să relaționezi bine cu ceilalți, chiar dacă se simt agitați sau nervoși.
Oamenii care văd fețele au mai multe șanse să fie oameni calmi și raționali și sunt buni să rămână liniștiți.
Ce vezi mai întâi? Imaginea pe care o vezi în iluzia optică dezvăluie trăsătura ta de personalitate cea mai puțin atractivă
Dacă le pot vedea pe amândouă?
Unii oameni vor putea comuta între imagini cu viteză și cei care se presupune că pot face asta au un simț al creativității mai mare decât majoritatea.
O iluzie similară cu un iepure și o rață a fost folosită de psihologul american Joseph Jastrow în 1899, care credea că procesarea mentală a imaginilor este esențială pentru interpretarea lumii.
El a folosit iluzia pentru a demonstra că ceea ce văd oamenii depinde de starea lor emoțională și de mediul înconjurător.
Cercetarea lui Jastrow s-a bazat pe cât de repede poate fi văzut al doilea animal din imagine și cât de repede își puteau schimba participanții percepția asupra desenului pentru a comuta între rață și iepure.
Rezultatul testului pare să se schimbe și în funcție de perioada anului, oamenii fiind mai predispuși să vadă mai întâi iepurele în perioada Paștelui, în timp ce rața este mai frecventă în octombrie.
După ce a fost folosită de Jastrow, schița a fost făcută celebră de Ludwig Wittgenstein, care a inclus-o în Investigațiile sale filozofice pentru a descrie diferite moduri de a vedea.
Iluzia a fost folosită mai târziu într-un studiu din 2011 publicat în British Journal of Psychology, care a evaluat capacitatea de creație a participanților și ușurința cu care puteau percepe interpretări alternative ale figurii iepure-rață.
Cercetătorii le-au cerut participanților să ia în considerare obiectele de zi cu zi și să enumere cât mai multe utilizări pentru ele în două minute. Li s-a arătat apoi iluzia iepure-răță și au întrebat ce animal au văzut. Cercetătorii au înregistrat apoi cât timp le-a luat celor care le puteau vedea pe amândouă să schimbe între cele două animale.
Rezultatele au confirmat teoria conform căreia cei care puteau comuta cel mai repede între iepure și rață au reușit să găsească în medie încă trei utilizări pentru obiectele de zi cu zi, în comparație cu cei care au avut dificultăți să le vadă pe ambele.
sursa si foto: nationalworld.com