O iluzie optică care nedumerește și păcălește creierul a devenit virală pe Twitter. Pentru mulți oameni, imaginea pare să conțină 12 sfere colorate. La prima vedere, se pare că sfera ar avea una dintre cele trei culori – roz, albastru sau verde. Cu toate acestea, nu totul este ceea ce pare!
Ce culori au sferele?
Probabil că pare ca și cum te uiți la 12 sfere colorate, cu o serie de linii colorate care se întretaie. Culorile vor arăta probabil roz, albastru și verde pentru mulți. Cu toate acestea, sferele sunt de fapt maro! O persoană a scris: „Sunt confundat”. Un altul a răspuns: „OK, asta m-a ”prins” un minut, nu -mi este rușine să recunosc! O iluzie tare. ” Un utilizator a reacționat: „Acesta este vrăjitorie.” Un altul a adăugat: „Și cerul este gri.” Cu toate acestea, o serie de oameni au putut de fapt să vadă sferele ca fiind de culoare maro de la început. Unul a scris: „Cum ar trebui să arate? Desigur, sunt maro? Arată maro? ” Un altul a adăugat: „Da, sunt. Dar aceste iluzii optice nu funcționează asupra mea.”
Cum funcționează iluzia?
Este important să ne amintim că percepția nu este întotdeauna realitate. Imaginea provine de la David Novick, care este profesor de educație inginerească și Leadership, Universitatea din Texas din El Paso.
În ea, sferele plutesc în spatele unei serii de linii roșii, albastre și verzi. Și aceste linii fac ca sferele să apară ca și cum ar fi colorate – nu maro. David Novick a scris pe Twiter: „O iluzie în trei culori cu sfere, care par a fi gălbuie, roșiatice și purpuriu, dar de fapt au exact aceeași culoare de bază, maro deschis. Micșorarea imaginii crește efectul. ”
În altă ordine de idei, în funcție de locul în care ochii tăi se concentrează pe imagine, culorile sferelor se pot schimba. De exemplu, o sferă „purpurie” poate părea roșiatică sau verzuie.
Cum poți vedea sferele maro?
Dacă îndepărtezi liniile roșii, verzi și albastre, care se strecoară lateral de -a lungul imaginii, atunci sferele vor fi clar maro. Reacționând la un răspuns, în care utilizatorul a scos dungile colorate, David Novick a spus: „Foarte frumos! Acest lucru se potrivește perfect cu originalul cu dungile din prim plan îndepărtate.”
Ce îți determină creierul să vadă culorile?
Iluzia optică funcționează prin crearea unei deconectări între datele brute luate de creierul nostru și modul în care sunt procesate informațiile.
Când ochii noștri percep culorile, ei iau în considerare și culorile din jur.
Deci, în acest caz, din cauza dungiilor care taie prin sfere, creierul nostru percepe roșu, albastru și verde, precum și maro.
Este un exemplu de iluzie Munker -White.
Novick a declarat pentru LiveScience că iluzia funcționează datorită: „Acuitatea noastră pentru formă este mai bună decât acuitatea noastră pentru culoare, ceea ce înseamnă că percepem formele cu mai multe detalii și culorile cu mai puține detalii”.
Mai multe teste aici.
sursa+ foto: nationalworld.com