Cu toţii avem nevoie de predictibilitate şi de siguranţă. Cu toţii căutăm să trăim într-o societate care să ne ofere aceste lucruri, iar unii dintre noi renunţă chiar la viaţa pe care o cunosc pentru a o lua de la capăt într-un alt oraş, într-o altă ţară care să le ofere lucrurile de care au ei nevoie. Decizia e luată în funcţie de o mulţime de factori: un potenţial loc de muncă, nişte rude sau prieteni, limba cunoscută sau informaţii de pe internet.
Pentru unii însă e important pachetul întreg, iar pentru ei am căutat şi am aflat care sunt cele mai sigure ţări din lume, un clasament întocmit de The Global Institute for Peace pe baza a 3 factori: starea de pace sau război, siguranţa personală şi riscul de dezastre naturale. 15 din primele 20 de ţări considerate a fi cele mai sigure din lume sunt în Europa şi asta se datorează economiilor puternice şi sistemelor de sănătate bine puse la punct, dar şi riscului mic de a fi implicate în conflicte armate.
LIFE.ro ni le prezintă în continuare:
Islanda
este prima în top pentru cel de-al unsprezecelea an consecutiv. Cu o populaţie de 350.000 de locuitori pe o suprafaţă de puţin peste 100.000 de kilometri pătraţi, este cel mai rarefiat stat, dar altele sunt marile ei calităţi. Islanda nu are armată, iar rata criminalităţii este extrem de scăzută, atât de scăzută încât poliţiştii nu umblă înarmaţi şi localnicii nu-şi încuie nici casele, nici maşinile. În Islanda nu se folosesc bani cash, ci numai carduri, deci oricum nu ar avea nimeni nimic de furat.
Elveţia
este pe locul doi în topul cu cele mai sigure ţări din lume şi are motive întemeiate. Rata criminalităţii în această ţară este la un nivel foarte scăzut, furturi din buzunare sau înşelăciuni având loc, cu precădere, în zonele aglomerate. Cunoscut drept statul care şi-a păstrat neutralitatea în orice condiţii, nici ameninţarea unui conflict armat nu este de luat în seamă aici. În plus, Elveţia asigură accesul la unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume.
Finlanda
Incheie podiumul cu cele mai sigure ţări din lume, dar are un bonus greu de egalat. Este considerată şi cea mai fericită ţară din lume. Ferită de conflicte sau de dezastre naturale, acest stat s-a concentrat mult asupra dezvoltării unor sisteme cât mai bune de învăţământ, medicale, a unei administraţii eficiente şi a sprijinului pentru dezvoltarea populaţiei. Este şi ea o ţară scumpă, dar în marea majoritate a cazurilor salariile sunt pe măsura preţurilor.