Sfatulparintilor.ro

Ce sa cumperi bun din Thassos pentru serile lungi de toamna-iarna

Ce sa cumperi bun din Thassos

Cand ajungi in Grecia, asigura-te ca pastrezi loc in bagaje pentru produsele lor minunate. Vor fi niste cadouri excelente pentru cei dragi sau, pur si simplu, le poti folosi acasa in serile lungi de toamna-iarna.

Alimentele si bauturile produse in Thassos sunt realizate dupa metode traditionale si sunt foarte gustoase. Rasfata-te cat de mult poti cu ele!

Iata 9 produse pe care le poti cumpara din Thasos.

Masline si ulei de masline

Insula Thassos este renumita pentru uleiurile sale de masline. In Thassos, maslinul este considerat un copac sacru si nu se permite sa se iroseasca nimic din ce produce el. Fructele (maslinele) se consuma ca atare sau se folosesc la producerea uleiului, frunzele se dau la animale, lemnul este folosit pentru foc sau pentru sculpturi.

Uleiul de masline din Thassos are calitati superioare, o cantitate mai mare de antioxidanti si poate fi achizitionat de pe piata locala intr-o varietate de ambalaje. Unii producatori pun in sticle ierburi aromate pentru a da o savoare aparte uleiului folosit la salate sau alte mancaruri.

Miere

Mierea este un alt produs pe care il gasesti peste tot in Thassos. Sortimentele sunt diverse, de la mierea din pin, fragute, mirt, la rachita si castan. Poti achizitiona miere de la producatorii locali, dar si alte produse apicole precum si ceara, polen, propolis, laptisor de matca sau dulciuri preparate de localinici cu miere din Thassos.

Citeste si: Insula Thassos Grecia. 5 lucruri pe care sa le stii. Ce sa cumperi bun din Thassos

Dulciuri

Dulciurile din Thassos au o aroma speciala, gratie ingredientului lor principal – mierea de Thassos. Cele mai cunoscute sunt batoanele din nuci si seminte, dar si dulciurile preparate din smochine, dovleac, portocala, trandafir si gutuie. Alte preparate traditionale sunt halvaua si saragli.

Vin

Inainte de a fi un mare producator de ulei de masline, Thassos a fost si un mare producator de vinuri. Chiar daca acum nu se mai fac cantitati mari de vin, inca exista podgorii private care au un vin de o calitate exceptionala.

Tsipouro

Tsipouro este o bautura alcoolica traditionala, cu un gust puternic, realizat din struguri culesi la sfarsit de octombrie sau inceput de noiembrie. Bautura contine numai ingrediente naturale, ceea ce face ca inexistente efectele mahmurelii, dar asta nu inseamna ca poti bea fara masura. Tsipouro merge de minune cu alimente sarate sau fructe de mare sarate sau afumate.

Carne, peste, fructe de mare

Apele limpezi din Thassos sunt binecuvantate cu o abundenta de pesti si fructe de mare, care sunt oferite spre vanzare in mai toate pietele si tavernele din zona. Preparatele sunt intotdeauna proaspete si foarte gustoase si merg de minune alaturi de un pahar de Tsipouro sau Ouzo.

In Thassos mai poti incerca specalitatile locale din carne de capra sau miel.

Te mai poate interesa si: 14 activitati pe care le poti face in Thassos Grecia pe intreg parcursul anului

Lactate

Branza feta din Thassos este o adevarata delicatesa din lapte de capra. Nu se produc cantitati industriale, insa poti cumpara de la localnici branza proaspata.

Ceaiuri si ierburi

Muntii din Thassos ofera o multitudine de plante si ierburi pe care le poti folosi la ceaiuri sau aromatizarea mancarurilor: Dafin, rozmarin, musetel, tei, sunatoare, salvie, oregano, menta. Multe din aceste plante au proprietati tamaduitoare si, combinate cu ulei de masline, pot trata boli ale pielii.

Marmura de Thassos

Inca din vremuri antice, marmura din Thassos este faimoasa. Ea este apreciata in intreaga lume gratie puritatii sale si culorii de un alb-pur. Nici pana in ziua de azi nu a fost descoperita o marmura mai alba decat cea din Thassos. In celebra serie filme “Amurg”, personajele au fost machiate cu praf de marmura din Thassos pentru a crea efectul stralucitor al pielii vampirilor cand soarele le atingea fata.

Nu rata nici: Petreci vacanta in Grecia? Iata ce cuvinte si expresii uzuale iti pot fi de folos

Sursa: go-thassos.gr

Image by Zhivko Dimitrov from Pixabay

Exit mobile version