4 motive sa petreci sarbatorile de Paste in Grecia

by Sfatul Parintilor | 13/04/2022 18:09

Paste in Grecia. Sarbatorile Pascale au o insemnatate spirituala aparte pentru fiecare. Daca vrei sa petreci aceasta sarbatoare in alta tara, Grecia poate fi o alegere foarte potrivita. Grecii sunt, ca si noi, in majoritate ortodocsi, iar traditiile ce tin de religie sunt similare.

Iata 4 motive sa petreci sarbatorile de Paste in Grecia.

Paste in Grecia – Traditii similare

In Grecia, Sfintele Pasti se numesc Lambre, adica Luminos sau Lucent, pentru ca aceasta zi semnifica trecerea de la moarte la viata.
Pastele reprezinta la greci cea mai sacra dintre credintele ortodoxe. Preparatele si obiceiurile raman unele dintre cele mai traditionale manifestari ale sarbatorilor de Pasti.
In Grecia, pregatirile de Pasti incep in Joia Sfanta cu coacerea painii de Pasti, tsoureki, vopsirea oualelor (in rosu, pentru ca este culoarea vietii, precum si un simbol al sangelui varsat de Hristos). Din cele mai vechi timpuri, oul a fost un simbol al innoirii vietii, iar mesajul oualelor rosii este victoria asupra mortii.

Cea mai sfanta zi din Saptamana Mare este Vinerea.

Este o zi de doliu, in aceasta zi fiind interzise activitatile casnice inclusiv prepararea mancarii. De asemenea, este singura zi din cursul anului, atunci cand Sfanta Liturghie nu este citita. Steagurile sunt lasate in berna, iar clopotele bisericiilor bat toata ziua pe un ton trist.
Multi credinciosi nu gatesc in Vinerea Mare, dar daca o fac, alimentele traditionale sunt simple, acestea reducandu-se la fierberea lor in apa, fara ulei, condimentate cu otet, cum ar fi fasolea sau supele subtiri din tahini.

In ziua de Sambata, Flacara Vesnica este adusa in Grecia de un serviciu militar special si apoi transportata catre bisericile locale. Evenimentul este intotdeauna televizat.
Sarbatoarea de Inviere de la miezul noptii de Sambata este o ocazie la care toti participantii tin in mana cate o lumanare alba.
Lumanarile de Paste sunt facute special pentru aceasta sarbatoare si sunt numite „labatha”. Aceste lumanari sunt bogat decorate cu eroii preferati de copii sau personaje din carti.
Pe strazile din intreaga Grecia, ortodocsii comunitatii spun intr-un singur glas: ”Christos Aneste”.

Paste in Grecia –Preparate traditionale

De Inviere, pe orice masa din familiile grecesti se gaseste un preparat din porc afumat, asa numitul hiromeri. Alaturi ii stau branzeturi, bors de miel, koulourakia, painea speciala de Paste, vin grecesc, retsina si ouzo si bineinteles ouale rosii.
Masa de Pasti este o adevarata sarbatoare. Principalul fel de mancare care nu lipseste de la masa de Duminica este mielul sau iedul. Servit in onoarea lui Hristos, mielul intreg, condimentat si prajit pe un foc de carbune este o adevarata delicatesa. Il insotesc salata de fasole verde si fructele de mare, mancaruri de legume gatite pe gratar pentru a fi servite cu diferite cu alte feluri de mancare de orez, kokoretsi, paine, prajituri, vinuri, ouzo.


Vreme buna

Primavara greceasca este mult mai blanda decat cea de la noi.Asa ca, probabilitatea unei vacante cu vreme buna,cand la noi este inca rece, este destul de mare. Desi temperatura este mai ridicata decat in Romania, apa nu este tocmai buna pentru baie.

Paste in Grecia –Preturi bune

Pentru ca este extra-sezon, preturile sunt convenabile si mult reduse fata de perioada concediilor de vara. Un mod eficient de a gasi cazarea dorita este prin www.booking.com[1], indicand perioada, locul si plimbandu-te printre propunerile prezentate. Oferta este foarte bogata, iar preturile semnificativ mai mici decat vara.

Lista bisericilor si manastirilor din Halkidiki

Pentru cei care aleg sa petreaca vacanta de Pasti in Halkidiki, iata cateva dintre cele mai cunoscute biserici si manastiri din aceasta zona.

Manastirea Zographou, situata intre Nea Silata si Nea Moudania. Dateaza din secolul al 14-lea. Manastirea este amplasata la inceputul peninsulei Kassandra.

Biserica Agios Demetrius, construita in 1858, este situata in piata central a orasului Aphytos. Arhitectura sa este unica si are forma unei bazilici.

Capela Panaghia Phaneromeni este o dependinta a Manastirii Flamouri.

Este amplasata pe plaja cu acelasi nume, in drumul spre Nea Skioni. Capela are fresce pictate in secolul al 16-lea.

Capela Sfanta Fecioara este o dependinta a Manastirii Chilandari din Athos. Este localizata la un kilometru nord-vest de orasul Kalandara. Capela are fresce datand din 1619.

Capela Agios Panteleimon este o capela micuta, localizata in orasul Kallithea, aflat la sud de peninsula Kassandra.

Biserica Agios Nikitas este situata in centrul orasului Nikiti. Biserica este una dintre cele mai importante cladiri din oras si a fost construita in 1867.

Biserica Agios Giorgios este situata la trei kilometri sud de Nikiti.

Pe acest loc a fost construita in secolul al 5-lea o biserica mare si frumoasa, care – insa – a fost distrusa in secolul al 6-lea. Langa biserica sunt doua morminte datand de la inceputurile crestinatatii.

Capela Sfantul Apostol Pavel este situata la 20 de kilometric sud de orasul Nikiti. A fost construita in secolul al 19-lea, pe locul unei biserici vechi. In interiorul bisericii se afla o fantana veche din anul 1713.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este situata la estul orasului Neos Marmaras. Biserica este o dependinta a Manastriii Grigoriou, datand din 1865.

Biserica Agios Andreas este o dependinta a Manastirii Agios Euthymios, singura constructie care a mai trecut testul timpului.

Manastirea Marea Lavra este cea mai mare manastire si prima manastire zidita fondata de Sfantul Atanasie Athonitul in 957, de la Muntele Athos. Biblioteca manastirii detine peste 2500 de manuscrise pretioase si peste 20.000 de carti tiparite.

Manastirea Vatopedi este situata in golful de nord-est al peninsulei Athos. Construita ca o fortareata, Vatopedi este dedicata Bunei Vestiri si dateaza din anul 972 AD. Manastirea are numeroase si valoaroase obiecte de arta si de cult, peste 2000 de manuscrise si peste 25.000 de carti tiparite.

Manastirea Iviron este localizata in nord-estul Muntelui Athos si este dedicata Adormirii Maicii Domnului. A fost fondata in secolul al 10-lea de Ioannes Thornikios. Comori nepretuite sunt gazduite din biblioteca manastirii, de la documente imperiale si patriarhale, la peste 2000 de manuscrise si peste 20.000 de carti tiparite.

Manastirea Dionysiou este fondata de sfatul Dionysios in secolul al 14-lea si este dedicata Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Iconostasul dateaza din secolul al 18-lea si este suflat cu aur pur.

Imagine de Pat_Scrap[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. www.booking.com: http://www.booking.com
  2. Pat_Scrap: https://pixabay.com/ro/users/Pat_Scrap-298457/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4368946
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4368946

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/vacantele-familiei-tale/4-motive-sa-petreci-sarbatorile-de-paste-in-grecia/