Chiar daca a venit iarna asta nu inseamna ca nu mai poti consuma legume proaspete. Exista, intotdeauna, posibilitatea de a te ocupa de gradinarit intr-un spatiu inchis. Da, este posibil sa cresti legume in casa in timpul lunilor friguroase de iarna. Totusi, aceasta nu este chiar cea mai usoara forma de gradinarit si nici nu ar trebui sa te astepti la recorlte bogate.
Cele mai mari provocari ale cresterii legumelor in interior sunt lumina slaba si lipsa insectelor si a vantului necesare polenizarii.
La punctele pozitive poti trece faptul ca poti controla apa, solul si fertilizarea. Din nefericire bolile si daunatorii pot ajunge si la legumele din interior insa cum plantele se afla mereu in ochii tai poti rezolva problemele inainte ca ele sa se agraveze.
Cateva sfaturi pentru cresterea legumelor in casa
– foloseste sol de calitate;
– ghivecele ar trebui sa aiba un sistem bun de drenaj si sa se potriveasca unei legume anume;
– lumina soarelui care vine pe fereastra nu este suficienta cu atat mai mult cu cat ziua este foarte scurta. Tocmai de aceea, ar trebui sa gasesti o modalitate de a suplimenta lumina;
– nu apropia prea mult plantele de o sursa de caldura intrucat s-ar putea usca.
Opt legume pe care le poti creste la infinit in casa ta!
Iata legumele pe care le-ai putea creste in casa si cum le poti ingriji.
Morcovi
Sunt foarte usor de crescut in interior. Cei mai mici sunt cel mai usor de ingrijit: nu au nevoie de prea mult spatiu si se maturizeaza rapid.
Cheia pentru o germinare buna este sa mentii solul umed. Planteaza semintele in sol, insa nu le acoperi cu prea mult pamant care sa impiedice germinarea (care ar trebui sa aiba loc in doua saptamani). Maturizarea lor depinde de varietatea de morcovi pe care ai ales-o.
Usturoi verde
Usturoiul are nevoie de o anumita temperatura pentru a forma bulbii, insa poti obtine usor partea verde de deasupra. Nu iti trebuie un container foarte mare in care sa pui cateii de usturoi. O adancime de aproximativ 10 cm ar trebui sa fie suficienta. Planteaza cateii la aproximativ 2,5 cm adancime si uda-i regulat. Acestia vor inmuguri in aproximativ o saptamana. Lasa-i sa creasca suficient de mari pentru a-i putea taia si utiliza in bucuatarie. Cand ai taiat frunzele verzi de la un catel de usturoi, este timpul sa plantezi altul nou, pentru ca nu vei avea o calitate la fel de buna de la urmatoarea „recolta” a acelorasi catei de usturoi plantati.
Ardei iute
Ardeii iuti se cresc foarte bine in ghivece de apartament. Nu vei obtine o recolta prea bogata, insa tot vei avea cativa ardei proaspeti pe care sa-i utilizezi. Ai nevoie de un recipient de aproximativ 20 cm inaltime, plasat la lumina, intrucat planta are nevoie de cel putin 10 ore de lumina pe zi. Nu uda incontinuu. Lasa containerul sa se si zvante putin intre udari. Planta se polenizeaza singura, insa poti scutura recipientul pentru a permite polenului sa se deplaseze de pe o floare pe alta.
Antibiotic natural. Cum sa prepari in casa reteta care trateaza toate infectiile
Salata
Salata creste foarte repede, iar radacinile sunt destul de scurte, deci nu vei avea nevoie de un recipient adanc. Ea va continua sa creasca si dupa ce ii tai din frunze. Alege un recipient de 5-10 cm inaltime si umple-l cu pamant umed. Presara cu atentie semintele si preseaza-le usor in pamant. Asigura-te ca pamantul este umed pentru ca semintele sa germineze (dureaza aproximativ o saptamana). Cand planta creste la aproximativ 10-15 cm o poti recolta. Taie doar frunzele de pe margine si lasa mijlocul sa creasca.
Verdeturi
Verdeturile sunt tot timpul necesare, asa ca sa le ai la indemana in casa nu este deloc un moft. Nu ai nevoie de mult spatiu sau de timp ca sa te ocupi de ele. Presara seminte din verdeturile care iti plac, presara-le intr-un recipient de 4-6 cm inaltime cu pamant umed, acopera semintele usor cu pamant, uda-le folosind un pulverizator si asteapta sa rasara. Foloseste o foarfeca pentru a taia frunzulitele si asteapta sa creasca altele.
Praz
Ceapa este mai greu de cultivat in casa, insa prazul merge de minune. Tine prazul intr-un pahar cu apa, cat sa faca radacini, apoi planteaza-l intr-un recipient cu pamant. Cand frunzulitele verzi cresc cativa centimetri, taie-le, dar nu uita sa mai lasi cativa centimetri deasupra pamantului, pentru a putea creste din nou.
Rosii
Pare greu de crezut ca poti planta rosii in casa, insa nu este imposibil. Ai nevoie de rasaduri inalte de 6-8 cm pe care sa le plantezi intr-un recipient pe care sa-l tii la lumina. Rosiile au nevoie de 10 ore de lumina pe zi, cel putin. Pamantul in care cresc rasadurile trebuie sa fie fertilizat. Cand planta incepe sa infloreasca, trebuie sa scuturi planta pentru ca polenul sa „circule”. Fara polenizare, planta nu va forma fructul. Vei avea nevoie si de suporturi care sa sustina rosiile pentru ca se va ingreuna odata cu aparitia fructelor.
Sursa: gardening.about.com
foto: Depositphotos.com