Cele mai MARI greseli cand faci PRAJITURI. Acestea sunt motivele pentru care nu-ti ies retetele!

by Sfatul Parintilor | 25/02/2018 23:19

Ai incercat de mai multe ori sa faci prajituri si fiecare incercare s-a terminat cu un esec? De vina nu este lipsa talentului culinar ci una sau mai multe greseli facute in timpul pregatirii dulciurilor. Iata, asadar, lucrurile gresite care te impiedica sa faci cele mai bune prajituri din viata ta.

 

  1. Nu citesti intreaga reteta inainte de a incepe sa faci prajitura

Pentru a evita surprizele neplacute (ca de exemplu sa fi ajuns la jumatatea retetei si sa-i dai seama ca ai uitat sa faci ceva) citeste reteta cap coada inainte de a te pune pe treaba. In acest fel, experienta ta culinara va fi mai putin stresanta si mult mai placuta.

 

  1. Pui faina direct din punga

Daca iei faina direct din punga s-ar putea sa foloseste mai multa decat scrie in reteta. Pentru o masura mai exacta, foloseste lingura pentru a lua faina si niveleaz-o cu lama cutitului. In acest fel, vei respecta exact indicatiile retetei.

 

 

Ai aici[1] reteta celei mai fine prajituri care ti-a bucurat copilaria. Alba ca Zapada.

 

  1. Nu folosesti cantarul pentru a masura ingredientele

Daca vrei sa faci treaba serioasa renunta la aproximarile din ochi si folosesti un cantar pentru a masura ingredientele. Nicio metoda nu este mai corecta decat cantarirea ingredientelor.

 

  1. Folosesti bicarbonat de sodiu in loc de praf de copt (sau invers)

Nu este in regula sa-l inlocuiesti pe unul cu celalalt. Pentru ca bicarbonatul de sodiu are nevoie de suc de lamaie sau otet pentru a-l stinge (cu alte cuvinte nu are aciditatea necesara pentru a lucra de unul singur si a creste prajitura). Praful de copt are in compozitia lui bicarbonat de sodiu, dar si un agent acid si unul uscat, cum este amidonul.

 

Daca tii post, ai aici cele mai bune retete de prajituri de post[2].

 

  1. Nu folosesti untul la temperatura camerei asa cum este specificat in reteta

Coptul nu se face dupa ureche, asa ca temperatura ingredientelor este foarte importanta. Daca uiti sa scoti untul din frigider cu o ora inainte, incalzeste un bol de sticla in cuptorul cu microunde si lasa apoi untul timp de cateva minute in el. In acest fel, ingredientul se inmoaie, exact cum scrie in reteta.

  1. Nu pregatesti tava inainte de a incepe sa faci prajitura

Este esential ca odata ce ai terminat prajitura sa o pui imediat in tava astfel incat agentii de crestere (in special daca ai folosit bicarbonat de sodiu) sa-si faca treaba. Tocmai de aceea ar trebui ca tava sa fie gata inainte de a te apuca de prajitura.

 

  1. Hartia de copt nu acopera toata tava

Este un lucru capital daca vrei sa-ti iasa prajitura, desi iti poate da mari batai de cap.

 

  1. Cand combini untul cu zaharul, faci lucrurile doar pe jumatate

Mai intai, inainte de a le combina asigura-te ca untul este la temperatura camerei. Doi, nu te opri din mixat chiar daca cele doua ingrediente au devenit omogene. Ar trebui sa continui sa le bati (la viteza 3-4 cu un mixer obisnuit) cand amestecul a capatat o culoare deschisa si a devenit pufos. In cazul in care freci intre degete putina compozitie si nu simti nicio granula de zahar atunci totul este gata.

 

  1. Nu pui toata compozitia in tava

Asigura-te ca nu lasi jumatate din ingrediente pe fundul bolului in care ai facut compozitia. Asa ca foloseste spatula de silicon astfel incat sa ajunga totul in tava.

 

  1. Nu pui un varf de sare in unt

Poate ca ai impresia ca nu e nevoie de sare intr-un desert insa lucrurile nu sta deloc asa. Sarea imbogateste gustul asa ca intotdeauna trebuie adaugata putin pentru un plus de savoare.

  1. Nu cerni ingredientele desi potrivit retei ar trebui sa o faci

In cazul unor prajituri cernutul poate fi inutil, insa daca in reteta scrie ca trebuie sa o faci, atunci fa-o. In acest fel, se impiedica formarea cocoloaselor.

 

  1. Nu preicalzesti cuptorul

Este crucial sa coci prajitura la temperatura potrivita. In cazul in care cuptorul este rece cand bagi prajitura aceasta nu se va ridica sau nu se va capata culoarea potrivita. Asadar, preincalzeste cuptorul inainte de a face orice altceva.

 

  1. Cuptorul nu este la temparatura potrivita

ChiarĀ  daca ai preincalzit cuporul este posibil sa nu fi ajuns la temperatura potrivita. Pentru a fi sigur ca bagi prajitura exact la temperatura specificata iti poti cumpara un termometru pentru cuptor.

 

  1. Deschizi cuptorul in timp ce se coace prajitura

De fiecare cand deschizi usa cuptorului, temperatura din interior scade. Ceea ce inseamna ca prajitura fie nu va creste cum trebuie, fie procesul de coacere va fi incetinit. Asadar, fii rabdator si tine usa inchisa pana cand cronometrul te anunta ca totul este gata.

 

  1. Nu astepti sa se raceasca prajitura inainte sa o decorezi

Si aici, rabdarea este de aur. Daca pui crema cu unt pe o prajitura fierbinte, va incepe sa se topeasca. Asa ca asteapta sa se raceasca inainte de a incepe sa o decorezi.

 

 

Sursa: buzzfeed.com

Endnotes:
  1. aici: http://sfatulparintilor.ro/reteteletale/dulciuri/prajitura-alba-ca-zapada-reteta-pentru-cea-mai-fina-prajitura/
  2. prajituri de post: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/retete-de-post-cele-mai-gustoase-25-de-prajituri-de-post/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/utile-idei_casa_tag/cele-mai-mari-greseli-cand-faci-prajituri-acestea-sunt-motivele-pentru-care-nu-ti-ies-retetele/