Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de cutremur - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de cutremur

in caz de cutremur
Credit foto: foto: Depositphotos.com

Cum aplici metoda “Culca-te, acopera-te, rezista!” cand…

… esti in casa: asaza-te sub un birou sau sub o masa rezistente si tinte-te de ele cu fermitate. Fii pregatit sa te misti cu ele pana se termina cutremurul. Daca nu esti in apropierea unui birou sau a unei mese, asaza-te pe podea, aproape de un perete interior si protejeaza-ti capul si gatul cu bratele. Evita peretii exteriori, ferestrele, oglinzile, mobila inalta, dulapurile de bucatarie cu geamuri. NU iesi afara!

cutremur sfaturi

esti intr-un bloc inalt: asaza-te, evita ferestrele si lifturile.

esti afara: du-te intr-un loc sigur: evita liniile electrice, copacii, semnele de circulatie, panourile publicitatre, cladirile, vehiculele etc.

… conduci: trage pe dreapta, opreste si trage frana de mana. Evita podurile, liniile electrice, panourile publicitare, copacii etc. Stai in masina pana la finalul miscarilor. Daca a cazut peste masina un stalp cu fire electrice, stai in masina pana o persoana specializata vine sa te scoata.

… esti pe stadion/ teatru etc.: Stai pe scaunul tau si acopera-ti capul si gatul cu bratele. NU incerca sa iesi din incinta pana cand nu se termina cutremurul. Apoi iesi afara usor, fiind atent sa nu fie ceva care sa se poata dizloca si cadea dupa socuri.

… esti in aval de un baraj: Barajele sunt sensibie la cutremure si, desi, sunt putin probabile dizlocari catastrofice, este bine, totusi, sa fii pregatit. In cazul in care locuiesti in aval de un baraj, fii pregatit pentru evacuare, in cazul unor inundatii majore.

Ce sa nu faci in caz de cutremur

Bazandu-se pe ani de studiu in ceea ce priveste salvarea supravietuitorilor unui cutremur, specialistii recomanda ce sa NU faci in timpul cutremurelor:

– NU fugi afara sau in alta camera in timpul miscarilor. Cele mai periculoase locuri dintr-o casa sunt peretii exteriori, ferestrele si fatadele sau detaliile arhitecturale. Acestea sunt sunt primele parti dintr-o cladire care se prabusesc. Pentru a fi in afara ariei de pericol, stai in casa daca esti in casa si ramai afara daca esti afara. De asemenea, cutremurul poate fi atat de puternic incat sa te doboare si sa nu poti merge sau sa te raneasca obiecte care cad. De aceea este indicat sa te asezi la pamant imediat ce incep miscarile.

– NU te aseza in tocul usii. In casele moderne, tocul usii nu este mai stabil decat oricare alta parte a locuintei si, ca urmare, nu te poate proteja. Regula este valabila in cazul caselor de paianta, sau in cazul caselor batranesti din lemn.

– NU te baza pe “triunghiul vietii”. Specialistii americani nu recomanda sa urmati sfaturile care circula in ultima vreme pe internet legate de metoda “triunghiul vietii”. Ei considera ca regula se bazeaza pe cateva presupuneri gresite si anume:

– cladirile se prabusesc intotdeauna la cutremure (fals – in tarile in care se respecta regulile de siguranta a constructiilor, foarte rar se prabusesc cladirile)

– cand se prabusesc, mobila dinauntru este distrusa (fals – oamenii supravietuiesc sub piese de mobilier sau alte adaposturi)

– oamenii pot anticipa care sunt locurile singure si directia in care se prabuseste cladirea (fals – directia cutremurului este imprevizibila si imposibil de anticipat)

– in timpul cutremurului oamenii se pot misca in directia dorita (fals – un cutremur puternic face imposibila si periculoasa deplasarea).

De asemenea, recomandarea de a te da jos din masina si a te aseza langa ea este periculoasa. In primul rand masina se poate misca in timpul cutremurului si te poate rani. In al doilea rand, alti soferi participanti la trafic nu te vad si te pot accidenta.

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 06/02/2023