Sfatulparintilor.ro

Ce acte iti trebuie pentru vanzarea unei case

Ce acte iti trebuie pentru vanzarea unei case

Vanzarea unei case poate fi o adevarata provocare in vremurile actuale. Cei care dicteaza ce se intampla in domeniul imobiliar sunt cumparatorii care au de unde alege si, prin urmare, nu se grabesc sa ia o decizie. Sunt mai atenti la detalii, la cum arata apartamentul respectiv, zona in care este amplasat, ii analizeaza pe potentialii vecini, etc.

In aceasta situatie proprietarul trebuie sa isi faca bine temele astfel incat sa poata incheia tranzactia.

Iata actele de care ai nevoie pentru a vinde o proprietate.

1. Act de dobandire a imobilului ( in original)

Este documentul care demonstreaza dreptul de proprietate asupra imobilului. Acesta poate fi:

2. Certificat fiscal

Proprietarul trebuie sa fie cu impozitele achitate la zi, iar certificatul fiscal demonstreaza acest lucru. In plus, documentul dezvaluie daca persoana respectiva figureaza pe rolul administratiei financiare cu imobilul.

Acest certificat este obtinut de la Directia Taxe si Impozite Locale sau de la Primaria localitatii unde se afla locuinta. Documentul trebuie sa clarifice urmatoarele lucruri esentiale:

Este important de stiut urmatorul lucru: certificatul fiscal nu trebuie sa fie mai vechi de 3 zile.

Pentru validarea sa, trebuie adus la notariat cu o zi înainte de autentificarea contractului de vanzare cumparare apartament.

3. Dovada intabularii imobilului

Prin acest document se demonstreaza inscrierea în Cartea Funciara. Aceast act se incheie la judecatorie sau la Agentia Nationala (sau Oficiul) de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

4. Adeverinta de la asociatia de locatari

Atesta faptul ca apartamentul nu are datorii la cotele de intretinere. Este obligatorie vizarea acestei adeverinte de catre primarie.

5. Certificat energetic

Orice proprietar care intentioneaza sa inchirieze sau sa vanda un imobil este obligat, prin lege, sa detina un certificat energetic. Acest document dezvaluie consumul specific al cladirii si al apartamentului oferit spre vanzare sau inchiriere, aspect de interes pentru orice potential cumparator sau chirias.

6. Extras de carte funciara

Acest act poate fi obtinut prin intermediul biroului notarial.

Pentru a-l obtine ai nevoie de actul de identitate, de o cerere de eliberare a extrasului de autentificare si de o copie de pe incheierea de intabulare.

Tariful pentru eliberarea extrasului de carte funciara este de 40 de lei in regim normal (cel putin 2 zile) si de 200 de lei in regim de urgenta (1 zi).

Atentie! Extrasul de carte funciara este valabil pe o perioada de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii.

Alte documente necesare

Ultima chitanta de la utilitati (gaze, energie electrica);

In unele cazuri adeverinte medicale de la medicul de familie din care sa rezulte ca nu figureaza cu boli psihice (pentru persoanele trecute peste 60 de ani);

Actele de identitate in original si in copie ale vânzatorilor si cumparatorilor.

Acte de stare civila (certificate de nastere, casatorie, deces, sentinta divort – unde este cazul);

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Exit mobile version