Familie-Părinţi/Actualitate

6 greşeli când faci curăţenie la domiciliu. Noi am bifat 1, 2 si 5. Voi?

sfatulparintilor.ro - Curatenie la domiciliu

Înarmate până-n dinţi cu mop, perii, lavete, soluţii şi pulverizatoare, gospodinele trec la treabă. Casa este dată cu susul în jos, dar la final se va vedea munca depusă în timpul curăţeniei la domiciliu[1].

Curăţenia la domiciliu este un prilej pentru gospodine de a reamenaja, de a scăpa de lucrurile vechi şi de a le înlocui cu altele noi. Toate gospodinele ştiu ce au de făcut când vine vorba despre curăţenia la domiciliu.

 

 

Iată şi câteva greşeli pe care le faci fără să îţi dai seama.

 

 

Curăţenie la domiciliu[2] – greşeala #1: Speli geamurile când e soare afară

Cum vezi soare afară, cum te gândeşti că este ziua ideală pentru a spăla geamurile. Nu e chiar aşa. Fiind cald afară, geamurile se vor usca prea repede şi vor rămâne dâre. Cel mai potrivit moment pentru a şterge geamurile e când este înnorat. Iar dacă vrei să fii în ton şi cu moda eco, cea mai bună soluţie de curăţat geamurile se prepară din 50 ml de oţet combinat cu 500 ml de apă şi câteva picături de lichid de spălat vase. Foloseşte o lavetă de microfibră.

 

 

 

Curăţenie la domiciliu[3] – greşeala # 2: Freci prea tare

Când e vorba de pete, gospodinele freacă respectivul loc cât pot de tare, în speranţa că vor reuşi să scoata faţa. E adevărat că apa minerală sau sifonul fac bine ţesăturilor canapelelor şi te ajută să scoţi petele, însă dacă freci temeinic, nu faci altceva decât să favorizezi pătrunderea petei şi mai mult în ţesătură. Înmoaie cârpa şi freacă încet. Cum vezi că s-a murdărit puţin carpa, fie o clăteşti, fie schimbi porţiunea cu care freci, astfel încât acesta să fie tot timpul curată.

 

 

 

Curăţenie la domiciliu – greşeala # 3: Dai cu spray de mobilă pe toată suprafaţa

Potrivit unor sondaje, 99% dintre gospodinele chestionate au declarat că împrăştie spray-ul pe toata suprafaţa mobilei când o curăţă de praf. În primul rând, procedând aşa consumi mai mult produs. În al doilea rând, până ajungi să ştergi toată suprafaţa, crema se imprimă pe lemn, se usucă, devine cleioasă şi mai greu de întins. În funcţie de produsul folosit, pot rămâne şi pete. Cel mai bine este să pulverizaţi conţinutul pe cârpă şi apoi să ştergeţi.

Curăţenie la domiciliu – greşeala # 4: Freci cada cu substanţe abrazive

Dacă freci cada cu substanţe abrazive acestea îşi vor pierde luciul. Decât să foloseşti astfel de substanţe o dată pe săptămână, mai bine freci cada în fiecare zi cu detergenţi non abrazivi.

Curăţenie la domiciliu – greşeala #5: Speli cuptorul când e rece

Nu spunem că trebuie să fie fierbinte, însă dacă speli cuptorul când e rece nu prea faci nimic. După ce ai preparat ceva la cuptor, lasă-l să se răcească puţin (10-15 minute), apoi pulverizează o substanţă non-abrazivă (sau poţi prepara în casă o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă). Lasă să acţioneze 20 de minute, apoi freacă cu o perie de plastic sau o lavetă şi limpezeşte cu un burete. Dacă nu mai ai timp sau chef să cureţi după ce ai preparat ceva la cuptor, când te hotărăşti să-l speli, încălzeşte-l la 250 de grade şi apoi aplică cele de mai sus.

Curăţenie la domiciliu – greşeala # 6: Aspiri părul de la animale

Dacă ai un animal de casă şi obişnuieşti să dai cu aspiratorul pentru a scăpa de părul lor, faci o mare greşeală. În dorinţa de a scăpa de el nu faci altceva decât să-l imprăştii la loc. Pentru suprafeţe precum parchetul, duşumelele şi gresia indicat este să se folosească un mop electrostatic. Pentru suprafeţe moi (covoare, mochete, fololii şi canapele), indicate sunt periile şi rolele adezive.

Endnotes:
  1. curăţeniei la domiciliu: http://sfatulparintilor.ro/scolari/sanatate-scolari/astm-bronsic-la-copii-prea-multa-curatenie-dauneaza-grav-sanatatii/
  2. Curăţenie la domiciliu: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/utile-idei_casa_tag/scapa-de-microbi-cele-mai-periculoase-zone-din-casa/
  3. Curăţenie la domiciliu: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/substante-chimice-periculoase-pentru-familia-ta-pe-care-le-ai-tot-timpul-in-casa/
 

Vizualizări: 56204
 

Cuvinte cheie: , , ,