Psiholog Miruna Stănculescu: Iertarea în cuplu – de ce, când și cum - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Iertarea în cuplu – de ce, când și cum

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Psiholog Miruna Stănculescu: Iertarea în cuplu – de ce, când și cum
iertare cuplu familie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com
Credit foto: Imagine de rosy smith de la Pixabay

De ce e oare iertarea importantă? Pentru că tindem să ne rănim unii pe ceilalți și pentru că, din ce o persoană e mai aproape de mine, în mod paradoxal, are mai multe șanse să mă rănească în ciuda (sau datorită) faptului că mă cunoaște mai bine. Conform studiilor, cuplurile funcționale și de lungă durată menționează iertarea în primii zece factori responsabili de longevitatea relației.

Pe de altă parte însă, ca orice lucru de pe lumea asta, prea multă iertare poate agrava problemele în loc să le rezolve. Când este, deci, folositor și funcțional să iert? E important să pot face diferența între o greșeală generată de un concurs de împrejurări și (probabil) nerepetabilă și un comportament generat de un sistem de valori diferit de al meu. Altfel spus, contează dacă partenerul meu a băut prea mult la o zi de naștere sau dacă face asta o dată pe săptămână sau mai des. Ori dacă partenera mea a întârziat o dată sau dacă veșnic ajungem ultimii indiferent unde plecăm. Contează pentru că iertarea șterge responsabilitatea omului care a greșit. De este o greșeală de moment, e deci adaptativ să iert. Doar cine nu trăiește nu greșește. Dar dacă greșeala se repetă, atunci iertarea nu va face decât să încurajeze continuarea comportamentului care mă deranjează și, deci, rănește. În cazul acesta, iertarea are nevoie să vină la momentul potrivit, adică după ce sunt sigur că schimbarea s-a produs. Iar între timp, dezaprobarea este alternativa potrivită.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 19/06/2015