Familie-Părinţi/Casnicie si cuplu

Psiholog Roxana Stoica: Este partenerul predestinat doar o iluzie?

partener predestinat - sfatulparintilor.ro - pixabay_ com - death-2356320_1920

Mentinerea unei relatii de cuplu satisfacatoare este un deziderat tot mai dificil de atins in zilele noastre, caci societatea actuala, orientata spre consum, incurajeaza  celibatul.  Persoanele singure muncesc mai mult și implicit investesc mai mult in procurarea unor “surogate”, de obicei de ordin material, dar cu efect pe termen scurt, pentru satisfacerea nevoilor in lipsa unei relatii de cuplu. Promovarea in exces a perfectiunii, a standardelor nerealiste privind frumusetea și atributele persoanelor de succes, intretin iluzia partenerului perfect. Una dintre cauzele pentru care relatiile devin dificile, se incheie precoce, sau nici nu incep, este așteptarea  gasirii  “sufletului pereche”, care anunta o “dolce vita” perpetua, ferita de provocari, nepotriviri sau divergente.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost atrași de gandirea magica, care influenteaza și in prezent viziunea asupra relatiilor. Este mai simplu sa predai responsabilitatea pentru relatia ta, unei forte externe, numite Dumnezeu, karma, divinitate etc., potrivit credintei fiecaruia. Numai ca aceasta este o modalitate pasiva de a trata experientele și implicit relatiile. Dezamagirea este posibila numai in prezenta amagirii, ce se construiește temeinic inca din copilarie, pe baza mesajelor continute de basmele cu feti frumoși și zane, a lectiilor parentale, și sustinute ulterior in cercurile de prieteni cu aceleași veleitati. Astfel, se  inoculeaza așteptarea ca vom gasi un “suflet pereche” alaturi de care “vom trai fericiti pana la adanci batraneti”. Insa nu suntem invatati cum sa selectam partenerul potrivit, cum  sa gestionam relatiile, și cand este cazul  sa renuntam la o relatie toxica.

Mitul partenerului predestinat hranește iluzia care ne atrage in mrejele unei capcane ce genereaza autoamagire.  Aceasta credinta blocheaza atat initierea unei relatii, cat și dezvoltarea acesteia. Inca de la primele semne de nepotrivire, “iluzionatul” saboteaza sau incheie relatia, dupa care se autoconvinge ca “așa a fost sa fie”.  Deseori pasiunea este confundata cu iubirea, și indata ce se domolește focul euforiei dat de indragostire, oamenii incep sa se intrebe daca cel de langa el/ea, este “alesul”. Nimic greșit in a-ti pune intrebari, dar diferenta o face rationamentul raspunsului.

Suntem programati sa cautam surse care creeaza starea de bine, insa deseori este supralicitata statornicia emotiilor. Entuziasmul, “flututrii din stomac”,  fascinatia pentru persoana iubita sunt volatile, de aceea este bine sa folosim criterii rezonabile pentru a decide soarta relatiei. Fireste ca exista legaturi ce pot fi din start toxice și fundamental disfunctionale, iar in acest caz este preferabil sa fie incheiate, pentru a crea disponibilitatea de a cunoaște un partener potrivit.

Partenerul potrivit este cel care are disponibilitate de a intra in relatie, aveti obiective și planuri comune,  ii poti comunica deschis nevoile, temerile, ideile și așteptarile, te simti inteles și cu toate ca nu aveti mereu aceleași pareri, reușești sa negociezi și sa traiești fara mari dificultati cu imperfectiunile sale. Pentru a construi o relatie functionala este nevoie de timp, munca și angajament din partea ambilor parteneri.

Barometrul bunastarii cuplului este indicat de starea de satisfactie pe care o genereaza relatia. Este important ca fiecare sa defineasca atributele pe care le cauta la partener și sa iși seteze așteptari realiste. Starea de bine in cuplu, merge mana in mana cu satisfacerea nevoilor, comunicarea autentica și intimitatea. Atata timp cat va simtiti bine in compania partenerului, acesta va satisface nevoile (rezonabile), sunteti acceptati, valorizati, sustinuti, și la randul vostru, reușiti sa traiti cu imperfectiunile sale fara doze mari de frustrare, aplanand  conflictele intr-un mod sanatos, inseamna ca relatia voastra este pe drumul cel bun. Mintea este instrumentul esential pentru crearea starii de bine, dincolo de bani, faima, silueta sau partenerul perfect.

 

Autor: psiholog Roxana Stoica

Pagina de facebook: Psihoterapeut Roxana Stoica[1]

 

Daca te confrunti cu o problema, ai o indoiala, o nelamurire sau pur si simplu nu gasesti rezolvarea a ce te framanta pe orice aspect de relatie in cuplu, dar si legat de viata ta sexuala, specialistul nostru, este aici pentru tine si iti va raspunde cu un sfat specializat si o vorba buna venita din inima. Mai departe, alegerile tale de viata iti apartin, ca sa ajungi la liniste si echilibru.

Trimite intrebarile tale aici[2].

Endnotes:
  1. Psihoterapeut Roxana Stoica: https://www.facebook.com/Psihoterapeut-Roxana-Stoica-870375309692469/?ref=aymt_homepage_panel
  2. aici: http://sfatulparintilor.ro/specialist-relatii-cuplu-dinamica-sexuala/
 

Vizualizări: 1686
 

Cuvinte cheie: , ,