Familie-Părinţi/Sanatate fizica si mentala

Vrei o memorie buna? 6 sfaturi ca sa retii mai multe

memorie buna

Daca te plangi adesea ca nu ai o memorie[1] buna, ca iti scapa din minte anumite lucruri, ca nu reusesti sa retii unele nume, nu da vina neaparat pe inaintarea in varsta. Exita foarte multe alte motive posibile pentru care nu ai memoria buna[2]. Nu este cazul sa disperi daca uiti. Iata cateva sfaturi pentru a iti imbunatati memoria[3] si dinamiza gandirea.

 

 

Mananca ciocolata neagra pentru a avea o memorie[4] buna

Cand consumi ciocolata activezi anumite sisteme din creier care pompeaza dopamina, un element chimic important. Aceste sisteme imbunatatesc invatatarea si memoria si mentin mintea ascutita si alerta.

 

 

Viziteaza un muzeu pentru a beneficia de o memoria[5] buna

Fa un tur cu ghid al unui muzeu sau alt punct de interes pentru tine. Fii atent la ce spune ghidul. Cand ajungi acasa, incearca sa reconstruiesti turul scriind un rezumat a tot ce iti amintesti. Studiile referitoare la activitatea creierului arata ca exercitiile de memorie ce implica mai multe nivele – ascultare, privire, amintire, gandire – ajuta la perfectionarea acestei functii si intarzie declinul creierului.

 

 

Invata un cantec pentru a exersa sa ai o memorie [6]buna

Alege unul care are versuri placute, dar pe care nu le-ai retinut. Asculta cantecul de cate ori e nevoie pentru a putea sa notezi versurile. Apoi invata sa il fredonezi. Dupa ce inveti acest cantec, incearca sa inveti altul. Dezvoltarea a astfel de obiceiuri de ascultare atenta te vor ajuta sa intelegi, sa gandesti si sa memorezi. Reamintirea cantecului necesita o atentie sporita si o memorie activa. In momentele de concentrare se elibereaza un neurotransmitator acetilcolina care stimuleaza gandirea si memoria.

Exerseaza-ti vederea periferica pentru a avea o memorie buna

Stai jos pe o banca sau la tine in masina. Uita-te fix inainte si nu iti misca ochii. Concentreaza-te la tot ce poti vedea fara a iti misca ochii. Cand ai terminat, scrie pe o lista tot ce ai vazut. Apoi repeta exercitiul si incearca sa  vezi daca observi si alte lucruri. Oamenii de stiinta au aratat ca acetilcolina, cruciala pentru concentrare si memorie, scade in cazurile pierderilor de memorie si este absenta in cazul pacientilor ce sufera de Alzheimer. Aceasta activitate ajuta eliberarea controlata de acetilcolina in creier printr-un exercitiu vizual si de memorie.

 

 

Invata sa canti la un instrument, ca sa ai o memorie buna

Este momentul foarte bun sa inveti instrumentul care ti-a placut intotdeauna. Cantatul la un instrument te ajuta sa exersezi mai multe functii relationate ale creierului: ascultarea, sincronizarea miscarilor si traducerea notelor muzicale in  muzica.

 

 

Ca sa te bucuri de o memorie buna, rezolva puzzle-uri

Nu este suficient unul de 100 de piese. Ai avea nevoie de minimum 500 de piese. Chiar daca e un joc plictisistor, puzzle-ul poate sa iti ajute creierul. Rezolvarea unuia implica anumite decizii vizuale despre fiecare piesa si locul ei. Implica rotirea vizuala a pieselor, manipularea lor si focusarea atentiei la implicarea unei parti mici intr-un intreg mare. Si recunoaste ca la sfarsit ai o satisfactie ca ai reusit sa rezolvi asa o provocare.

Endnotes:
  1. memorie: http://sfatulparintilor.ro/30853/7-moduri-surprinzatoare-in-care-iti-poti-imbunatati-memoria/
  2. memoria buna: http://sfatulparintilor.ro/39385/copil-istet-tehnici-de-imbunatatire-a-memoriei-la-copii/
  3. memoria: https://psychologies.ro/cunoaste-te/cum-sa-avem-o-memorie-mai-buna-2165391
  4. memorie: http://sfatulparintilor.ro/30821/afla-cum-iti-macina-memoria-somnul-fragmentat/
  5. memoria: http://sfatulparintilor.ro/34937/mici-secrete-pentru-o-memorie-de-invidiat/
  6. memorie : http://sfatulparintilor.ro/37360/imbunatateste-ti-memoria-schimbandu-ti-stilul-de-viata/
 

Vizualizări: 36447
 

Cuvinte cheie: , , , ,