De ce ai nevoie de vitamina D din soare. Cum iti dai seama ca ai deficienta de vitamina D

by Sfatul Parintilor | 23/07/2021 18:08

Cercetatorii cred ca vitamina D3 protejeaza creierul si imbunatateste memoria si functiile cognitive. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Manchester, care au urmarit datele a peste 3.000 de persoane din diferite colturi ale Europei, cu varsta cuprinsa intre 40 si 79 de ani, vitamina D3 creste numarul de antioxidanti din organism, elibereaza hormoni ce “domolesc” un sistem imunitar foarte activ care distruge organismul in loc sa-l apere.

Ei spun ca Vitamina D se comporta ca un hormon care activeaza peste 2.000 de gene (aproximativ 10% din genomnul uman). De asemenea, activeaza si dezactiveaza enzime in creier si in fluidul cerebrospinal care contribuie la dezvoltarea celulelor nervoase, la densitatea sinaptica si la sinteza neurotransmitatorilor. O alta proprietate a vitaminei D este aceea ca sporeste productia de glutation in celulele neuronale, protejandu-le astfel de stresul oxidativ.

Lipsa vitaminei D duce la degenerarea creierului si la aparitia dementei.

Cum cresti nivelul de vitamina D in organism

Expunerea la soare este unul dintre cele mai simple modalitati de a creste nivelul de vitamina D din organism. Desigur, nu este nevoie sa exagerezi. Excesul de ultraviolete poate duce la aparitia cancerului de piele. Iata cate sfaturi pentru a sta la soare si a te feri de razele lui periculoase.

1. Atentie la tipul de ten

Daca ai pielea alba nu trebuie sa depasesti 15-20 de minute zilnic; daca ai pielea usor maslinie – 25-30 de minute, iar daca ai tenul inchis la culoare – 40-45 de minute.

2. Aplica creme de protectie

Inainte si dupa expunerea la soare aplica creme speciale cu factor de protectie UV, precum si creme cu extracte de ulei de cocos, aloe vera sau ceai verde pentru a hidrata pielea si pentru a adauga un plus de protectie antioxidanta.

3. Suplimentele vitaminice

In anotimpul rece, cand soarele nu-si prea face simtita prezenta, poti apela la suplimentele vitaminice. Atentie, insa, nu lua niciun medicament sau supliment fara sa te consulti cu medicul. El stie cel mai bine, in functie de istoricul tau, ce doze sa-ti recomande.

Citeste si: Vitamina D. 10 semne ca ai lipsa de vitamina D. Alimente pe care sa le consumi[1]

Cum iti dai seama ca ai deficiente de vitamina D

Pe langa faptul ca vitamina D te ajuta sa-ti pastrezi mintea in forma, ea contribuie si la mentinerea in forma a oaselor. Vitamina D nu este de sine statatoare. Chiar daca nivelul ei in organism este optim, ea functioneaza numai in colaborare cu alte minerale si vitamine precum magneziul, de exemplu.

Daca avem sau nu o deficienta de vitamina D in organism, cel mai simplu mod de a afla este un test de sange. Insa, iti poti da seama si urmarind anumite semne care se repeta frecvent.

Iata cateva exemple:

– raceli dese: un studiu publicat de Cambridge Journals releva faptul ca deficienta de vitamina D predispune copiii la boli respiratorii.

-slabirea muschilor: potrivit lui Michael F. Holick, un medic care si-a dedicat intreaga activitate cercetatrii vitaminei D, spune ca vitamina D contribuie la intarirea muschilor, iar o lipsa a ei in organism determina o slabire a muschilor si implicit functionarea defectuoasa a intregului aparat locomotor.

-psoriasis: un studiu publicat din PubMed din Marea Britanie a aratat ca vitamina D contribuie la tratarea psoriasisului.

Nu rata nici: Beneficiile vitaminei D. UIMITOR! Previne inclusiv autismul[2]

Boli legate de lipsa vitaminei D

-boli la rinichi

Potrivit lui Holick, persoanele cu afectiuni la rinichi, in special cei care fac dializa, au o lipsa acuta de vitamina D si au nevoie de suplimente pentru a sprijini metabolizarea calciului in organism.

-diabet

Un studiu realizat in Finlanda a descoperit administrarea unei doze recomandate de vitamina D zilnic, in primul an de viata, reduce cu 80% riscul de a face diabet. La studiu au participat 10.366 de copii, iar studiul a durat peste 30 de ani.

– astm

Cercetatorii spun ca vitamina D reduce severitatea atacurilor de astm. In Japonia s-a constatat reducerea atacurilor de astm la copiii carora li s-a aplicat o doza zilnica de 1200 unitati de vitamina D.

-boli gingivale

Persoanele care sufera de boli gingivale au un nivel scazut de vitamina D si astfel nu se produc doua substante foarte importante care lupta impotriva bacteriilor din gura.

– boli cardiovasculare

La Harvard s-a efectuat un studiu printre asistentele medicale si s-a constatat ca femeile care aveau un nivel scazut de vitamina D aveau un risc crescut cu 67% sa aiba tensiunea arteriala mare.

-schizofrenie si depresie

Oamenii de stiinta spun ca exista o mare legatura intre aceste tulburari si deficienta de vitamina D. Este recomandat ca femeile gravide sa ia vitamina D pentru a preintampina aparitia unor tulburari neuronale la bebelusi.

– cancer

Cercetatorii de la Facultatea de medicina din cadrul Georgetown University au descoperit ca vitamina D reduce riscul de cancer la san. O expunere solara moderata reduce riscul dezvoltarii celulelor canceroase cu pana la 75%, in timp ce la unii pacienti care aveau deja cancer s-a observat o scadere cu pana la 50% a dezvoltarii celulelor canceroase. De asemenea, s-a constatat ca suplimentele de vitamina D ajuta la tinerea sub control a tesurilor canceroase in cazul cancerelor la san.

Te mai poate interesa si: Cum sa maresti aportul de vitamina D. 12 metode rapide[3]

Imagine de silviarita[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Vitamina D. 10 semne ca ai lipsa de vitamina D. Alimente pe care sa le consumi: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/7-surse-naturale-de-vitamina-d-ce-sa-consumi-cand-nu-e-soare-afara/
  2. Beneficiile vitaminei D. UIMITOR! Previne inclusiv autismul: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/beneficiile-uimitoare-ale-vitaminei-d-previne-inclusiv-autismul/
  3. Cum sa maresti aportul de vitamina D. 12 metode rapide: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/12-metode-pentru-a-ti-mari-aportul-de-vitamina-d/
  4. silviarita: https://pixabay.com/ro/users/silviarita-3142410/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2194044
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2194044

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/vitamina-d-beneficii-vitamine-deficiete-vitamine/