Tot ce trebuie sa stii despre colesterol. Ce trebuie sa mananci ca sa-l tii sub control

by Sfatul Parintilor | 08/02/2022 18:08

Oamenii pot asocia colesterolul cu cu mancarurile grase, insa cea mai mare parte din aceasta substanta este facuta chiar de organism. Ficatul produce 75% din colesterolul care circula in sange. Cealalta parte provine din alimentatie. Un nivel normal de colesterol joaca un rol important in ajutorarea celulelor sa-si indeplineasca sarcinile.

Simptomele nivelui ridicat de colesterol

Un colesterol marit nu produce niciun simptom. Insa cauzeaza probleme in interiorul corpului. Odata cu trecerea timpului, prea mult colesterol duce la acumularea de placa in interiorul arterelor. Cunoscuta sub numele de arteroscleroza, aceasta afectiune reduce spatiul in care poate circula sangele si poate declansa boli cardiovasculare. Vestea buna este ca un nivel ridicat de colesterol este usor de detectat si exista multe cai de reducere a sa.

Analize pentru detectarea nivelului colesterolului

Persoanele peste 20 de ani ar trebui sa-si controleze nivelul colesterolului la odata la patru-sase ani. Acest lucru se poate realiza printr-un test de sange. Masoara diferitele forme ale colesterolului care circula in sange. Testele se fac dupa ce nu ai mancat 9-12 ore inainte de a ti se lua sange. Rezultatele arata nivelele coloesterolului „rau”, colesterolului „bun” si al trigliceridelor.

Citeste si: Colesterol mărit? Iată la ce trebuie să fii atent[1]

Colesterolul „rau”

Majoriatea colesterolului din sange este legat de proteina numita lipoproteina cu densitate scazuta sau LDL. Acesta este cunoscut sub numele de colesterolul rau intrucat se combina cu alte substante si obtureaza arterele. O dieta bogata in grasimi saturate si grasimi trans are ca rezultat un nivel mai ridicat de LDL. Pentru cele mai multe persoane un nivel LDL sub 100 este sanatos insa bolnavii de inima au nevoie de un nivel si mai scazut.

Colesterol „bun”

Pana la o treime din colesterolul aflat in sange este legat de catre lipoproteina cu densitate ridicata sau HDL. Este numit colesterol bun intrucat ajuta la eliminarea colesterolului rau prevenind, astfel, obturarea arterelor. Cu cat este mai ridicat nivelul HDL cu atat mai bine. Oamenii cu un nivel scazut de HDL sunt predispusi la boli cardiovasculare. Consumul de grasimi sanatoase precum uleiul de masline poate ajuta la cresterea nivelului colesterolului bun.

Trigliceridele

Organismul transforma excesul de calorii, zahar si alcool in trigliceride, un tip de grasime care este purtat de sange sau depozitat in celule grase in tot organismul. Persoanele supraponderale, inactive, fumatoare sau alcoolice au un nivel ridicat de trigliceride ca si cele care au o dieta bogata in carbohidrati. Un nivel al trigliceridelor de peste 150 inseamna un risc de sindrom metabolic, care este legat de boli ale inimii si diabet.

Colesterolul total

Colesterolul total masoara combinatia dintre LDL, HDL si VLDL (lipoproteina de intensitate foarte scazuta) aflata in sistemul circulator. VLDL este precursorul colesterolului rau. Un colesterol total de sub 200 este considerat, in cele mai multe cazuri, sanatos. Persoanele care au un nivel mai ridicat prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu boli de inima.

Nu rata nici: 4 mituri neadevarate despre colesterol[2]

Raportul dintre tipurile de colesterol

Pentru a calcula raportul colesterolului imparte colesterolul total la HDL. Spre exemplu, un colesterol total de 200 impartit la 50, cat este colesterolul bun, inseamna un raport de 4 la 1. Doctorii recomanda mentinerea acestui raport sau a unuia mai scazut. Cu cat este mai mic cu atat mai bine. Raportul este folositor in estimarea riscului de boli cardiovasculare, insa nu si pentru stabilirea unui tratament. Doctorii analizeaza colesterolul total, colesterolul bun si colesterolul rau pentru a determina cel mai potrivit tratament.

Colesterolul din alimente

Alimentele bogate in grasimi precum oualele, crevetii si homarii nu se mai afla pe lista interzisa. Colesterolul pe care oamenii il mananca, au demonstrat-o cercetarile, are un efect scazut asupra nivelului colesterolului din sange. Pentru oameni mai periculoase sunt grasimile saturate si grasimile trans.

Colesterolul si mostenirea genetica

Colesterolul provine din doua surse: corpul si alimentele si oricare dintre ele poate contribui la un nivel mai ridicat de colesterol. In cazul unor persoane organismul produce prea mult colesterol. In cazul altora, dieta este principalul vinovat. Grasimile saturate si colesterolul apar in alimentele de origine animala, inclusiv carnea, ouale si lactatele. In multe cazuri, colesterolul ridicat este cauzat de combinatia dieta si gene.

Ce creste riscul de colesterol marit

Sunt cativa factori care contribuie la un nivel ridicat de colesterol:

– o dieta bogata in grasimi saturate si colesterol;

– genele;

– suprapoderabilitatea sau obezitatea;

– inaintarea in varsta.

Sursa: webmd.com

foto: Depositphotos.com[3]

Endnotes:
  1. Colesterol mărit? Iată la ce trebuie să fii atent: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/colesterol-marit-iata-la-ce-trebuie-sa-fii-atent/
  2. 4 mituri neadevarate despre colesterol: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/4-mituri-neadevarate-despre-colesterol/
  3. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/stock-photos/colesterol.html?filter=all&qview=9741008

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-colesterol-ce-trebuie-sa-mananci-si-cat-ca-sa-l-tii-sub-control/