Familie-Părinţi/Sanatate fizica si mentala

Stop fumat! Cum sa ajuti un fumator sa renunte la viciu

stop fumat

Nu este de ajuns sa spui stop fumat si gata te trasnformi intr-o persoana care uraste tigarile. Unii spun ca este nevoie de multa vointa pentru a nu mai fuma. Altii sustin contrariul: iti zici stop fumat si pentru cateva minute sau ore viata ia o alta turnura.

Marele scriitor Mark Twain a declarat ca „sa renunti la fumat e cel mai usor lucru din lume. Stiu asta pentru ca am facut-o de mii de ori”. Provocarea nu este sa renunti la fumat, ci sa devii un nefumator. Pare doar o diferenta de nuanta insa este vorba despre un nou stil de viata. Nu este de ajuns sa spui stop fumat[1] [2]si, la cateva minute dupa ce ai stins tigara, sa tanjesti dupa un fum.

E nevoie de ajutorul familiei pentru ca tigarile sa devina o amintire. Iata cateva sfaturi despre ce trebuie sa faca sau sa nu faca familia si prietenii pentru ca un fumator sa spuna pentru totdeauna Stop fumat!

Ofera-i ex-fumatorului tot suportul de care are nevoie ca sa spuna definitiv Stop fumat!

Respecta faptul ca cel care renunta este la conducere. Este vorba despre stilul sau de viata, el este cel care are o provocare de infruntat, nu tu.

Intreaba persoana respectiva daca vrea ca tu sa o intrebi regulat despre cum se simte. Spune-i ca esti alaturi de ea si ca poate oricand sa apeleze la tine in cazul in care are nevoie de vorbe de incurajare.

Ajuta-l pe cel care a renuntat la fumat sa aiba ceva langa el care sa-l ajute sa depaseasca momentele dificile: o bomboana, o guma sau cateva legume proaspete in frigider.

Petrece timp alaturi de cel care tocmai spus Stop fumat!, astfel incat sa uite de tigari

Petrece timp alaturi de proaspatul nefumator, implicati-va impreuna in activitati care sa-l ajute sa uite de tigari: mergeti la un film, plimbati-va sau inchiriati cate o bicicleta pentru o scurta plimbare.

Incearca sa vezi situatia din punctul de vedere al fumatorului – fumatul este asemenea unui vechi prieten care i-a fost alaturi cand timpurile au fost grele. Este greu sa renunti la asta.

Interzice fumatul in casa. Nu se pipeaza in nici o incapere. Scoate din casa absolut toate brichetele si scrumierele.

Sarbatoreste fiecare zi in care cel care a spus Stop fumat! a rezistat fara tigari

Ajuta-l pe cel care tocmai a renuntat la fumat la treburile gospodaresti, sa aiba grija de copil, cu gatitul, cu orice l-ar putea ajuta sa reduca stresul provocat de renuntarea la viciu.

Sarbatoreste alaturi de cel care a renuntat fiecare zi in care a rezistat fara tigari. Renuntatul la fumat este o MARE realizare.

Nu pune la indoiala vointa fumatorului de a renunta la acest obicei. Increderea ta in el ii reaminteste faptul ca poate sa duca lucrurile pana la capat.

Nu judeca, nu cicali, nu te ruga, nu tine predici. Toate acestea il pot face pe fumator sa indoiasca de capacitatile sale. Nu-ti doresti ca persoana pe care o iubesti sa si gaseasca alinarea intr-o tigaraNu-l bombani pe ex-fumator pentru ca inca simte nevoie de nicotina

Nu-l bombani pe nefumator pentru ca inca simte nevoia de nicotina la cateva zile dupa ce a renuntat la acest viciu. Simptomele vor disparea dupa aproape doua saptamani.

Nu oferi sfaturi! Intreaba numai cum poti sa-l ajuti cu planul sau programul pe care il utilizeaza pentru a se tine departe de fumat.

Ce faci daca fostul fumator „recidiveaza”

In primul rand nu trebuie sa presupui ca va incepe sa fumeze la fel de mult precum inainte. Un fum sau chiar o tigara sau doua este un lucru obisnuit pentru o persoana care a renuntat de curand.

Reaminteste-i cat de mult a rezistat fara sa fumeze, inainte de a recidiva.

Ajuta-l pe cel care a renuntat sa-si aduca aminte de absolut toate motivele pentru care a dorit sa renunte si sa uite de recidiva cat de repede se poate.

Nu judeca, nu cicali, nu te ruga pentru a-l face ce fostul fumator sa se simta vinovat. Asigura-l ca vei fi alaturi de el indiferent daca fumeaza sau nu.

Ce faci daca fostul fumator se reapuca de fumat?

Diferite studii de specialitate au aratat faptul ca oamenii incearca sa renunte la viciu de cateva ori inainte de a reusi. Chiar daca incepe din nou sa fumeze nu trebuie sa renunti sa-l sustii pe cel/cea care il/o iubesti. Daca persoana in cauza n-a reusit sa se lase decat o perioada iata ce trebuie sa faci:

– Roaga-l din nou sa se lase pe o perioada pe care o stabiliti impreuna: zile, saptamani luni.

– Incurajeaza-l sa incerce din nou. Nu-i spune: „Daca incerci din nou…”. Spune-i: „Cand incerci din nou…”. Studiile au demonstrat faptul ca cei mai multi dintre oameni care n-au reusit sa renunte sunt gata sa incerce din nou in viitorul apropiat.

– Incurajeaza-l sa invete din esec. Lucrurile pe care o persoana le invata dintr-o incercare ratata il vor ajuta sa renunte pentru totdeauna data viitoare. Dureaza ceva timp pana cand o persoana devine nefumatoare.

– Spune-i: “Este normal sa nu reusesti de prima data cand ai incercat sa renunti. Cei mai multi dintre oameni inteleg asta si stiu ca trebuie sa incerce din nou sa renunte la fumat. Ai reusit sa nu fumezi pentru x zile/luni. Acum stii ca poti s-o faci macar pentru aceeasi perioada. Sunt convins/a ca data viitoare poti sa extinzi aceasta perioada”.

 Daca esti fumator

– Fumeaza intotdeauna afara si cat mai departe de persoana care tocmai a renuntat.

– Nu-ti tine la vedere tigarile, brichetele sau scrumierele. Acestea pot actiona ca stimulente pentru cel care abia a renuntat la viciu.

– Nici macar in gluma nu-i oferi o tigara celui care s-a lasat de fumat.

– Alatura-te eforturilor persoanei care vrea sa renunte la acest viciu. Gandeste-te ca este mai bine pentru propria sanatate si poate fi mai usor pentru cineva care incearca sa renunte.

Imagine de Maklay62[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. fumat: https://stopfumat.eu/
  2. : https://stopfumat.eu/
  3. Maklay62: https://pixabay.com/ro/users/Maklay62-182851/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1421007
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1421007
 

Vizualizări: 20873
 

Cuvinte cheie: , , , ,