Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic

by Sfatul Parintilor | 04/04/2021 18:09

Simptome gripa. Este foarte important sa stii cum recunosti simptomele de gripa si pe cele de raceala, astfel incat sa nu le incurci si sa iei masuri imediat. Cu atat mai mult cu cat ne aflam in plina pandemie de Covid-19[1].

 

Simptome gripa

Gripa se caracterizeaza prin debutul brusc al semnelor si simptomelor. Poti avea febra, mialgie, cefalee, stare generala de rau, tuse neproductiva, dureri in gat si rinita.

In randul copiilor, gripa este adesea asociata cu otita medie, greata si varsaturi.

Cand ai gripa, te simti foarte slabit si obosit pana la 2-3 saptamani. Te dor muschii si ai frisoane si transpiratii, iar febra vine si trece.

 

Cum faci difereanta intre simptome gripa si simptome raceala

Tabelul de mai jos te ajuta sa compari simptomele racelii cu cele ale gripei. Invata sa le deosebesti si sa stii si similitudinile dintre ele, atat la tine cat si la copilul tau. Daca constati ca ai simptome de gripa, ia legatura cu medicul tau ca sa iti dea medicamente antivirale (care NU sunt antibioticele).

 

1.    Febra

La raceala: rar 

La gripa: este caracteristica, foarte ridicata (peste 38 de grade Celsius), dureaza 3-4 zile

2.    Durere de cap

La raceala: rar

La gripa: puternica

3.    Dureri generale in corp

La raceala: vagi 

La gripa: frecvente, chiar severe

4.    Slabiciune, oboseala

La raceala: niciodata

La gripa: inca de la debut si proeminenta

5.    Nas infundat

La raceala: simptom comun

La gripa: uneori

6.    Stranut

La raceala: simptom comun

La gripa: uneori

7.    Durere in gat

La raceala: simptom comun

La gripa: uneori

8.    Tuse, durere in piept

La raceala: tusea este moderata

La gripa: simptom comun, poate deveni severa

9.    Complicatii

La raceala: congestii si infectii ale sinusurilor sau dureri de urechi (mucozitatile se duc in sinusuri sau pe canalele auditive)

La gripa: bronsita, bronsiolita, pneumonie (poate pune viata in pericol)

Citeste si: Raceala si gripa: 9 alimente pe care trebuie sa le mananci cand iti e rau[2]

 

Simptome gripa. Cand sa mergi de urgenta la medic

Simptome gripa la copii care necesita consult in urgenta:

Simptome gripa alarmante la adulti

Te mai poate interesa si: 7 mituri despre gripa si raceala. Afla adevarul din spatele lor![3]

Simptome gripa la sugari

La sugari, in plus fata de semnele alarmante de mai sus, mergi imediat la medic cand acesta:

Ce sa faci cand ai o raceala, dar si ulterior?

 

Uita de antibiotice

Consulta un medic daca raceala este asociata si cu o alta infectie, dar nu te gandi ca antibioticul este aceasta pastila minune care vindeca orice. Raceala e cauzata de virusuri si antibioticele nu omoara virusurile, doar bacteriile.

Odihneste-te cat de mult poti

Daca ai doar o raceala si nu gripa, e posibil sa nu fie cazul sa iti anulezi toate activitatile si sa stai cocotat in varful patului o saptamana. Chiar si asa totusi, mai multa odihna decat de regula nu strica pentru ca asa se reface corpul, deci are puterea sa lupte mai eficient si mai repede cu virusul neplacut. Somnul este timpul in care corpul isi face service-ul intern asa ca foloseste aceasta pauza impusa de raceala ca sa te odihnesti si sa permiti corpului sa isi faca verificarile de rutina si sa repare pe ici pe colo ce e de reparat.

Fa inhalatii

Respira aer cald din baia de aburi de la o baie fierbinte sau de la apa pe care ti-o pui tu la incalzit pe aragaz. Acest lucru deblocheaza nasul infundat si ajuta si la durerea in gat. Ajuta mult daca pui cateva picaturi de solutie inhalanta, cristale de menta sau ulei esential de eucalipt, se gasesc la farmacie.

Mentine-ti vitalitatea

Mananca bine si bea multe lichide. Raceala si boala pot fura din corpul tau multi nutrienti esentiali si multe vitamine. Pe acestea le restabilesti cu o dieta decenta.

Imprieteneste-te cu farmacista de langa tine

Poti primi sfaturi bune cu privire la produsele care te pot ajuta sa te refaci cat mai repede, inclusiv cele din categoria tratamentelor alternative, homeopate sau naturiste. De multe ori chiar se simte diferenta.

Recupereaza-te natural din raceala

Daca simti primele simptome de raceala, incepe sa iei capsule de echinaceea imediat, precum si vitamina C cat mai multa, doza soc la nevoie. Ele te ajuta sa mobilizeze brusc celulele albe ca sa lupte cu infectia. Daca nu ai reusit sa faci asa, asigura-te ca pe durata primelor zile de raceala vei bea cat mai multe ceaiuri calde cu miere si vei consuma vitamina C (o gasesti in citrice, in patrunjel). Usturoiul are proprietati antibiotice, antifungice, antivirale si antibacteriene excelente si face minuni in a mobiliza sistemul imunitar, asa ca poti consuma cat de mult poti si iti permite stomacul (aciditatea sa poate deranja pe cei cu boli digestive). Nu are nimic daca esti antisocial, racit fiind, din contra, faci un bine celor din jur stand departe de ei, fie pentru ca mirosi a usturoi, fie pentru ca esti racit.

Citeste si: Sezonul de raceala si gripa e in toi! Prepara-ti aceste ceaiuri ca sa le tii departe[4]

Daca este copilul racit

Copiii racesc la fel ca noi, ba chiar mai des, din pricina expunerii lor in colectivitati unde ei vin in contact cu multi alti copii si fiecare in parte vine din mediul sau familial, cu microbii lor specifici. Copiii nu au in reflex igiena spalarii mainilor de multe ori si nici sa se protejeze de cei pe care ii vad raciti in jurul lor.

Oricat vrem sa ii ferim, de multe ori acest lucru e imposibil. Simptomele lor sunt identice cu ale oamenilor mari, atat ca ei sunt deseori mai nervosi din pricina disconfortului pricinuit si a faptului ca nu sunt obisnuiti sa fie raciti, sa se simta rau si sa fie scosi din circuitul vietii lor cotidiene.

O data declansata raceala, multi copii nu stiu sa sufle corect nasul, iar mucozitatile ajung in gat, creand disconfort abdominal, greata si varsaturi, sau ajung in sinusuri ori in urechi, ca sa nu mai vorbim deseori de iminenta dezvoltarii unei broniste cauzate de mucozitatile necuratate des si bine din nas.

Retineti!

Ca raceala sa fie doar o raceala si sa treaca in 5-7 zile, prioritatea voastra ca parinti este aceea de a curata foarte bine si des nasul copilui. Pediatrii si medicii ORL afirma cu tarie ca cele mai multe complicatii severe post-raceala la copii si la adulti vin de la mucozitatile din nas. Folositi apa de mare, scoateti mucozitatile cu aparate speciale care le aspira de pe canalele sinusale, scotand astfel acea sursa de infectie din corpul copilului de cel putin 3 ori pe zi (se numeste Batista bebelusului si se gaseste la farmacii sau pe internet http://www.overland.com.ro/[5]).

Ce sa faci cand ai gripa dar si dupa aceea?

Sunt mai multe tipuri de gripa. Cea mai comuna este si cea mai putin serioasa chiar daca te cam pune la pat vreo 3-4 zile cu febra (apoi mai ai si vreo 2 saptamani de stare de oboseala) si te lasa cu sentimentul ca esti aproape mort. Gripele mai puternice si mai agresive tind sa izbucneasca la cativa ani, asa ca ia legatura cu medicul de indata ce observi ca simptomele tale acute se agraveaza in loc sa se amelioreze pe masura ce trec zilele. In aceste cazuri, poti sta la pat cel putin 7 zile si pot aparea complicatii.

Arunca antibioticele

Ele sunt total ineficiente impotriva virusurilor gripale; in plus, iti slabesc sistemul imunitar pe termen lung si trebuie luate doar ca ultima solutie ca sa se preintampine o suprainfectie bacteriana. Este foarte important, tocmai din acest motiv, sa consulti medicul dupa 3-4 zile de simptome daca acestea se agraveaza (dureri in piept, tuse cu suier sau gat cu durere violenta).

Dormi cat mai mult poti tu

De multe ori este tot ce iti doresti sa faci in timpul unei gripe si ai fi intelept sa faci exact asta. E bine sa ai pe cineva in preajma, totusi, ca sa se asigure ca esti in regula.

Bea multa apa

O gripa iti deshidrateaza puternic organismul, asa ca trebuie sa bei multe lichide pe care sa le tot ai la indemana. Mananca cand poti si ce poti.

Ia pastile impotriva durerilor de corp

Durerile musculare si temperaturile ridicate pot fi domolite cu medicamente tip paracetamol si nurofen (insa intotdeauna citeste instructiunile de folosire, reactiile adverse si contraindicatiile, chiar si in cazul unei banale aspirine). Daca iei si medicamente antivirale in acelasi timp (de ex Tamiflu) ai grija sa nu iei separat si pastile de paracetamol pentru ca poti crea supradoza din aceasta substanta in corp.

Nu te surmena

Gripa te poate lasa extrem de doborat si incapabil de aproape nimic, asa ca este important sa nu opui rezistenta in procesul acesta de recuperare usoara de care ai nevoie. Nu forta. Evita cat poti surmenarea de dupa gripa, evita sa revii la viteza ta uzuala de activitate, pentru ca vei constata ca nu vei face fata si poti sa ai o recadere.

Recupereaza-te natural din gripa

Este valabil ca si la recuperarea naturala in cazul racelii.

Trebuie sa te vada un medic daca simptomele persista:

O gripa care dureaza mai mult de o saptamana, 10 zile, merita o noua intrevedere cu medicul, dar si mai devreme te poti duce la el in cazul in care esti ingrijorat pentru sanatatea ta.

Retine pentru viitor ca te poti vaccina antigripal

In cazul in care ai avut o gripa care te-a cam doborat, retine ca in sezonul urmator te poti vaccina ca sa eviti sau macar sa faci o forma mai usoara de gripa. Vaccinurile sunt de regula recomandate persoanelor in varsta, celor cu astm sever, cu diabet, cu afectiuni renale cronice sau cu sistemul imunitar slabit sau celor care lucreaza in cabinete medicale sau spitale. Perioada cea mai eficienta pentru vaccinari este intre septembrie si noiembrie, ca sa te pregatesti bine pentru lunga iarna ce urmeaza.

Dupa ce corpul iti iese dintr-un episod de raceala sau gripa, in cel mai rau caz, cel mai important lucru este sa fii constient ca sistemul imunitar a dus o lupta grea si acum este slabit. Ca atare, prioritatea ta este sa il ajuti sa se refaca si reintareasca. Consuma multe legume si fructe proaspete, ia un supliment natural de stimulare a imunitatii o perioada dupa boala, bea sucuri din catina sau macese, care intaresc organismul, si stai mult la aer curat, cu o atitudine pozitiva, evitand supararile, neplacerile, discutiile, conflictele care toate se stiu ca slabesc sistemul imunitar, impiedicandu-l sa mai lupte eficient cu atacurile virale sau bacteriene.

Sursa: cdc.gov[6]

foto: Pixabay.com[7]

Endnotes:
  1. pandemie de Covid-19: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/covid-19-cum-se-transmite-si-cum-sa-previi-imbolnavirea-sfaturi-de-la-medicul-timisorean-virgil-musta/
  2. Raceala si gripa: 9 alimente pe care trebuie sa le mananci cand iti e rau: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/raceala-si-gripa-9-alimente-pe-care-trebuie-sa-le-mananci-cand-iti-e-rau/
  3. 7 mituri despre gripa si raceala. Afla adevarul din spatele lor!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/7-mituri-despre-gripa-si-raceala-afla-adevarul-din-spatele-lor/
  4. Sezonul de raceala si gripa e in toi! Prepara-ti aceste ceaiuri ca sa le tii departe: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/sezonul-de-raceala-si-gripa-e-toi-prepara-ti-aceste-ceaiuri-ca-sa-le-tii-departe-raceala-si-gripa/
  5. http://www.overland.com.ro/: http://www.overland.com.ro/
  6. cdc.gov: http://cdc.gov
  7. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/simptome-gripa-cum-faci-diferenta-intre-raceala-si-gripa-remedii-pentru-tine-si-copilul-tau/