Scapa de microbi: Cele mai periculoase spatii publice

by Sfatul Parintilor | 25/10/2012 21:09

In medie, un adult atinge cam 30 de obiecte in numai 60 de secunde. Iar toate aceste 30 de obiecte pot fi o sursa importanta de microbi[1]. La unele nici nu v-ati fi gandit. Iata ce ar trebui sa ocoliti de la meniurile din restaurant pana la revistele din cabinetul doctorului.

 

 

Meniurile de restaurant, sursa importanta de microbi[2]

Ati vazut vreodata pe cineva curatand sau dezinfectand meniurile de restaurant? V-ati gandit cam cati oameni au atins respectiva suprafata pana a ajuns la voi? Specialistii in domeniul virusologiei spun ca virusii de gripa si raceala supravietuiesc aproximativ 18 ore pe suprafete solide.

Ce e de facut? Fiti cu bagare de seama sa nu atingeti cu meniul tacamurile si farfuriile. In plus, imediat ce ati facut comanda, spalati-va pe maini.

 

 

Feliile de lamaie, periculoase pentru sanatate din cauza microbilor[3]

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Sanatate a Mediului inconjurator, feliile de lamaie de la restaurant pot fi infestate cu E-coli si chiar bacterii fecale.

Ce e de facut? Data viitoare cand comandati ori va feriti de lamaie, ori o aduceti de-acasa.

 

 

Recipientele cu condimente, sursa de microbi

Ulei, otet, ketchup, sare, piper etc. toate acestea sunt ingrediente cu care va mai condimentati putin mancarea comandata la restaurant. Imaginati-va insa cati oameni le-au atins. Si poate nu toti au bunul obicei de a se spala pe maini inainte de masa.

Ce e de facut? Stergeti recipientele cu un servetel dezinfectant. Un servetel obisnuit nu este folositor pentru ca este poros, iar microorganismele vor trece cu usurinta prin el.

 

 

Toaletele, pline de microbi[4]

Va faceti iluzii desarte daca va imaginati ca puteti intra intr-o toaleta fara sa atingeti ceva. Este practic imposibil. De exemplu, 25 la suta dintre recipientele cu sapun lichid sunt infestate cu bacterii fecale. Nimeni nu le spala sau le spala foarte rar si toata lumea cum iese din toaleta apasa butonul pentru sapun. Acelasi lucru se poate spune si despre clante, manere, butoanele de tras apa.

Ce e de facut? Sa utilizati de fiecare data cand atingeti ceva un servetel anti-bacterian. Chiar daca veti parea caraghiosi in fata multora, asta nu inseamna ca ei procedeaza corect. Cum este spus si la punctul precedent, servetele simple de hartie, poroase fiind, vor permite microorganismelor sa treaca cu usurinta prin ele. In plus, spalati-va temeinic pe maini timp de cel putin 15-20 de secunde. N-ar fi rau sa utilizati si un dezinfectant pe baza de alcool de fiecare data cand utilizati o toaleta publica.

 

 

Cosul de cumparaturi mai infestat decat toaletele

Statisticile spun ca manerele cosurilor de cumparaturi sunt cel putin la fel de murdare precum toaletele daca nu chiar mai murdare. De bine de rau, prin toalete se mai da cu dezinfectant. Dar la cosurile de cumparaturi nu prea s-a inghesuit nimeni sa le frece temeinic.

Ce e de facut? Frecati manerul cosului cu un servetel dezinfectant inainte de a pune mana. In plus, ocoliti zonele unde se dau mostre de alimente. Aceasta gustare gratis este o sursa de bacterii pentru ca nu stiti cine a mai pus mana pe respectivele alimente si in ce conditii.

 

 

 

Revistele din salile de asteptare sunt „laboratoare” de microbi

Prin majoritatea salilor de asteptare (la doctor, la salonul de infrumusetare, la cabinetul dentar, la avocat, la notar etc.) gasim reviste de rasfoit ca sa treaca timpul mai repede. Imaginati-va cati oameni au atins acele pagini inaintea voastra. Cu siguranta nu a dat nimeni cu vreun dezinfectant, nici n-ar avea cum.

Ce e de facut? Daca vreti sa nu va plictisiti veniti cu propriile reviste. Daca mergeti la doctor, nu lasati copiii sa se joace cu jucariile de acolo, veniti cu ale voastre. Nu trebuie niciodata sa lasati acasa pachetul de servetele antibacteriene si solutie dezinfectanta cu alcool. Daca trebuie sa ajungeti la doctor, lasati tot timpul cel putin doua scaune intre voi si celalalt pacient. Un simplu stranut imprastie microbii pe o distanta de aproximativ 1,50 m.

 

Endnotes:
  1. microbi: http://sfatulparintilor.ro/37298/scapa-de-microbi-cele-mai-periculoase-zone-din-casa/
  2. microbi: http://sfatulparintilor.ro/29941/cum-imi-feresc-copilul-de-microbi/
  3. microbilor: http://sfatulparintilor.ro/28829/igiena-copiilor-in-locuri-publice-exagerare-sau-necesitate/
  4. microbi: http://sfatulparintilor.ro/30355/421-000-potentiale-bacterii-in-casa-ta-sau-11-moduri-de-a-evita-imbolnavirea-familiei/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/scapa-de-microbi-cele-mai-periculoase-spatii-publice/