Scapa de microbi: Cand si cum trebuie sa te speli pe maini

by Sfatul Parintilor | 11/01/2015 21:08

Cea mai importanta si totodata simpla metoda de a scapa de microbi[1] este sa te speli pe maini. Ori de cate ori atingi o suprafata contaminata, poti transfera microbi pe si de pe maini — dar spalatul adecvat si temeinic te ajuta sa scapi de microbi[2]. Iata sfaturi practice si foarte utile sanatatii intregii familii si educatiei celor mici oferite de specialisti epidemiologi.

 

Cand sa ne spalam pe maini pentru a scapa de microbi[3]

– Inainte de a pune mana pe alimente sau de a manca

– Inainte de a prepara hrana bebelusului sau inainte de a manui echipamentul sterilizat

– Inainte de aplicarea lentilelor de contact

– Imediat dupa manuirea alimentelor crude, precum carnea de pui

– Dupa ce ati fost la toaleta sau dupa schimbarea unui scutec

– Dupa atingerea animalelor ori a jucariilor sau echipamentelor lor

– Dupa contactul cu sange sau fluide corporale (precum voma, secretii nazale, saliva)

– Dupa atingerea unei zone contaminate (de ex. lavete de curatare, scurgeri, sol)

– Inainte si dupa pansarea unei rani, administrarea de medicamente sau aplicarea unui dispozitiv medical (de ex. cateter)

– Mai des atunci cand cineva din casa dumneavoastra este bolnav

– Ori de cate ori mainile par murdare

 

Cum sa te speli corect pe maini pentru a scapa de microbi[4]

– Udati-va mainile cu apa calda si aplicati o cantitate mica de sapun.

– Frecati palmele una de alta viguros (departe de apa) pentru a face spuma.

– Frecati fiecare parte a mainilor dumneavoastra, inclusiv sub si in jurul unghiilor.

– Continuati timp de 20 de secunde. Atat dureaza pentru ca sapunul si actiunea de frecare sa desprinda si sa indeparteze microbii. (Aveti nevoie de un cronometru? Imaginati-va cantand „La multi ani” in tot acest timp — de doua ori.)

– Clatiti bine mainile sub jet de apa curata.

– Uscati temeinic mainile utilizand un prosop curat uscat.

 

 

Grupele de risc care trebuie neaparat sa scape de microbi[5]

O buna igiena este in special importanta daca tu sau cineva din se afla intr-o grupa de risc. Aceasta poate include bebelusii si copiii mici, persoanele in varsta, femeile insarcinate, persoanele care sufera de o boala cronica si cele al caror sistem imunitar este slabit (de ex. din cauza HIV/SIDA sau a tratamentului pentru cancer). Aceste persoane sunt mai putin capabile sa lupte impotriva infectiilor. Spalarea frecventa si temeinica a mainilor si curatarea si dezinfectarea suprafetelor sunt deosebit de importante pentru reducerea raspandirii microbilor la aceste grupe de risc.

 

Cum scapa de microbi romanii

Potrivit unui studiu realizat recent in Romania, de Dettol, 76% dintre conationali considera spalatul pe maini cea mai buna metoda de protectie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii. Studiul a urmarit identificarea principalelor  obiceiuri de igiena zilnica si a metodelor de preventie a infectarii cu diverse virusuri. Romanii inteleg importanta igienei personale, fiind constienti de riscuri si de metodele de evitare a contaminarii cu virusuri si bacterii. 85% dintre respondenti, in principal femei cu varsta peste 25 de ani, identifica spontan o legatura intre frecventa spalatului pe maini si preventia infectiilor si imbolnavirilor.

Spalatul pe maini este urmat ca si metoda de preventie impotriva infectiilor de aerisirea incaperilor (67%). De asemenea, in cadrul familiilor cu copii, metodele eficiente de lupta impotriva imbolnavirii si a raspandirii bacteriilor sunt schimbarea prosoapelor cat mai des (58%) si consumul de fructe (57%).

La intrebarea “Care este motivul pentru care va spalati pe maini?”, 74% dintre romani au afirmat ca se spala pe maini “pentru a evita imbolnavirile”, 26% fac acest lucru pentru a se simti mai curati, iar 11% pentru a avea un aspect ingrijit al mainilor.

Femeile mature si mamele reprezinta grupul cel mai responsabil din punct de vedere al igienei personale si caminului.

Astfel, acestea se spala pe maini dupa majoritatea actiunilor pe care le intreprind:

– Dupa folosirea toaletei publice – 98%

– Inainte de a manca – 97%

– Dupa folosirea toaletei personale – 96%

– Dupa atingerea unui animal – 92%

– Cand ajung acasa si dupa ce folosesc un mijloc de transport in comun pentru a-si proteja copiii de surse externe de contaminare cu bacterii – 89%

Nu mai putin de 53% dintre romani se spala pe maini dupa ce stranuta sau tusesc (fapt care favorizeaza contaminarea cu virusul gripal). Gripa se transmite prin inhalarea picaturilor expectorate din tractul respirator al unei persoane infectate atunci cand vorbeste, tuseste sau stranuta. De asemenea, se poate transmite prin atingerea suprafetelor contaminate (o batista folosita sau o clanta de usa) sau a mainilor oamenilor, urmata de atingerea nasului sau ochilor. O persoana infectata cu virusul gripal poate infecta alti oameni cu o zi inainte de aparitia simptomelor si timp de pana la cinci zile dupa aparitia acestora. Astfel, o persoana poate transmite boala chiar inainte de a-si da seama ca este infectata cu virusul gripal.

Potrivit respondentilor, locurile care prezinta cel mai mare risc de contaminare cu germeni sunt: toaletele publice (93%), mijloacele de transport in comun (92%), baia personala (37%), clasele de scoala (28%), locurile de joaca pentru copii (14%), biroul (14%) si bucataria (9%).

Manerele de la usa sunt considerate obiectele care “aduna” si “imprastie” cele mai multe bacterii (15%), urmate de colacul de toaleta (12%), barele de sustinere din mijloacele de transport in comun (12%), banii (11%), telefonul (9%) si tastatura computerului (9%).

Nu mai putin de 64% dintre romani folosesc internetul pentru a se informa despre metodele de preventie. Medicul de familie, sursa cu cel mai mare grad de incredere in randul romanilor (80%), a fost mentionat de 42% dintre respondenti drept sursa de informare in ceea ce priveste metodele de preventie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii.

De asemenea, 42% dintre respondenti apeleaza la prieteni si familie pentru a afla mai multe despre metode de preventie si riscuri de contaminare cu bacterii.

Endnotes:
  1. scapa de microbi: http://sfatulparintilor.ro/29941/cum-imi-feresc-copilul-de-microbi/
  2. scapi de microbi: http://sfatulparintilor.ro/37298/scapa-de-microbi-cele-mai-periculoase-zone-din-casa/
  3. scapa de microbi: http://sfatulparintilor.ro/37747/scapa-de-microbi-cele-mai-periculoase-spatii-publice/
  4. scapa de microbi: http://sfatulparintilor.ro/40656/scapa-de-microbi-cele-mai-neasteptate-locuri-publice-care-te-imbolnavesc/
  5. scape de microbi: http://sfatulparintilor.ro/44943/cum-sa-te-feresti-de-microbii-din-baie/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/scapa-de-microbi-cand-si-cum-trebuie-sa-te-speli-pe-maini/