Sanatatea mintala: 8 cauze surprinzatoare ale depresiei

by Sfatul Parintilor | 27/11/2012 21:07

Sa-ti pastrezi sanatatea mintala[1] nu e tocmai usor cand preturile urca, salariile scad sau, mai rau, ramai fara loc de munca[2].  Mai sunt insa si alte lucruri care iti afecteaza sanatatea mintala[3], multe dintre ele probabil ca nici nu ti le-ai fi inchipuit ca iti pot provoca depresia[4].

 

 

Fumatul te poate deprima, afectandu-ti sanatatea mintala[5]

Cercetatorii au descoperit de multa vreme legatura dintre tutun si depresie. Insa nici acum n-au trecut de stadiul ce-a fost mai intai – oul sau gaina. Mai exact, se stie ca oamenii care sunt deprimati sunt mai predispusi decat ceilalti de a se apuca de fumat. Apoi, nicotina actioneaza asupra activitatii neurotransmitatorilor cerebrali, exact ca medicamentele andidepresive. Asa poate fi explicata natura dependentei de acest drog si schimbarea dispozitiei odata cu renuntarea precum si de ce depresia este asociata cu incetarea fumatului. Tocmai de aceea evitarea tigarilor si ramanerea in randul nefumatorilor te ajuta sa ai un creier echilibrat din punct de vedere al substantelor chimice.

 

 

Problemele tiroidei genereaza probleme de sanatate mintala

Atunci cand tiroida nu produce suficient hormon tiroidian, afectiunea se numeste hipotiroidie, unul dintre primele simptome ale sale fiind depresia. Acest  hormon este multifunctional, iar una dintre principalele sale sarcini este sa actioneze ca neurotransmitator si reglator al nivelului de serotonina. Daca in ultima vreme ai devenit depresiv si, in plus, ai probeme cu oboseala si constipatia, un test al tiroidei este indicat.

 

 

Lipsa somunului iti poate deregla sanatatea mintala

Este bine stiut faptul ca somnul insuficient poate conduce la iritabilitate, insa mai putin stiut este ca poate creste si riscul depresiei. Un studiu realizat in 2007 si la care au participat persoane sanatoase a confirmat asta. La cei care au fost privati de somn,  s-a observat o activitate mai  intensa a creierului dupa vizionarea unor imagini suparatoare, o reactie asemanatoare cu a suferinzilor de depresie, spre deosebire de ceilalti participanti, odihniti. “Daca nu dormi suficient, creierul nu are timp sa se odihneasca, astfel incat incepe sa dea rateuri, iar acesta este unul dintre factorii care duce la depresie si la accentuarea problemelor de sanatate mintala”, a declarat Matthew Edlund, director  al Center for Circadian Medicine, din Sarasota.

 

Prea mult timp petrecut pe Facebook poate duce la depresie si la tulburarea sanatatii mintale

Petreci mult prea mult timp in chat room sau pe retelele de socializare? Foarte multe studii au demonstrat o legatura intre acest comportament si depresie, mai ales in cazul copiilor si adolescentilor. Dependeta de net poate interfera cu relatiile interumane din viata reala si cu o lipsa de compasiune, ceea ce duce la o deteriorare a perceptiei despre lume. Cativa experti au denumit asta “depresia Facebook”.

 

 

Finalul unei emisiuni sau al unui film poate duce la depresie

Cand un film sau o emisiune importanta pentru telespectator se incheie, unele persoane ar putea cadea in depresie. In 2009, cativa dintre fanii Avatar au declarat ca sufera de depresie din cauza faptului ca lumea imaginara din film nu exista in realitate. Ba mai mult au fost inregistrate si o serie de sinucideri din exact acelasi motiv. Reactii similare au fost si la finalul seriei Harry Potter.

 

 

Unde locuiesti poate duce la depresie

Te poti contrazice la nesfarsit in legatura cu cel mai potrivit loc unde sa traiesti. Insa cercetatorii au descoperit faptul ca persoanele care locuiesc in orase prezinta cu 39% riscuri mai mari de a cadea in depresie decat oamenii care locuiesc mediul rural. Un studiu din 2011 si publicat in revista Nature ofera si o explicatie a fenomenului: “orasenii inregistreaza o activitate mai intensa in partea creierului care regleaza stresul. Si un nivel ridicat de stres poate duce la depresie”.

 

 

Prea multe optiuni pot cauza depresie

Prea multe optiuni, indiferent ca este vorba despre o crema de fata sau cereale pentru micul dejun, pot fi coplesitoare. Asta nu este o problema pentru cumparatorii obisnuiti care aleg primul produs care le satisface nevoile. Altii insa tot incearca sa aleaga cele mai bune produse si se tot gandesc si razgandesc pana nu mai stiu ce sa aleaga de teama de a nu fi inselati. Si astfel apare depresia.

 

 

Lipsa de peste din dieta poate duce la depresie

Prea putin omega 3 un acid gras care poate fi gasit in somon sau in uleiul vegetal poate fi asociat cu un risc ridicat de depresie. Un studiu realizat in Finlanda a descoperit o legatura intre consumul scazut de peste si depresie, insa numai in cazul femeilor. Acest acid gras regleaza nivelul neurotransmitatorilor precum serotonina.

Endnotes:
  1. sanatatea mintala: http://sfatulparintilor.ro/30993/ce-trebuie-sa-faci-pentru-a-scapa-de-depresie/
  2. loc de munca: http://sfatulparintilor.ro/30397/raman-fara-job-ce-am-de-facut/
  3. sanatatea mintala: http://sfatulparintilor.ro/37544/depresia-la-barbati-11-semne-care-o-dezvaluie/
  4. depresia: http://sfatulparintilor.ro/30751/12-lucruri-surprinzatoare-care-iti-provoaca-depresia/
  5. sanatatea mintala: http://sfatulparintilor.ro/31257/depresia-la-persoanele-in-varsta-7-sfaturi-pentru-a-i-ajuta/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/sanatatea-mintala-8-cauze-surprinzatoare-ale-depresiei/