Rosu in gat. 11 remedii naturiste pe care ar trebui sa le incerci

by Sfatul Parintilor | 13/10/2020 18:09

Nu e om care sa nu se fi confruntat macar o data in viata cu rosu in gat[1]. O usoara durere in gat care incepe sa se acutizeze si devine din ce in ce mai rea atuni cand incerci sa inghiti alimente si lichide. Chiar daca un rosu in gat nu necesita intotdeauna o vizita la medic, tot produce un disconfort care nu iti da pace.

Din fericire, insa, exista cateva remedii care trateaza rosu in gat. Sunt naturale si le poti prepara in propria casa ca sa scapi de durere si senzatia de iritare.

1. Miere

Mierea amestecata intr-un ceai cald sau de sine statatoare calmeaza iritatia gatului si previne tusea care inrautateste problema. Mai mult, mierea este un bun cicatrizant si te va ajuta sa scapi de rosu in gat.

2. Apa sarata

Gargara cu solutie salina ajuta la ameliorarea senzatiei de iritare a gatului, dar contribuie si la inlaturarea secretiilor. Se mai spune ca apa sarata combate bacteriile din gat. Solutia salina se prepara dintr-o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar plin cu apa calduta. Gargara reduce inflamatia si pastreaza gatul curat. Se poate repeta procedeul la fiecare aproximativ 3 ore.

3. Ceai de musetel

Ceaiul de musetel este un calmant natural. Este folosita de multa vreme in scopuri medicinale, avand proprietati antiinflamatorii, antioxidante si astringent.

4. Menta

Menta este cunoscuta pentru abilitatea sa de a conferi o respiratie proaspata. Uleiul de menta diluat te poate ajuta sa calmezi iritatia gatului. In plus, menta are proprietati antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale. NU utiliza uleiul essential de menta fara sa adaugi ulei de masline, ulei de migdale sau ulei de cocos. Poti folosi 5 picaturi de ulei esential de menta si aproximativ 30 ml din uleiul dorin. Nu ingerati niciodata ulei essential simplu.

5. Gargara cu bicarbonat

Ca si gargara cu solutie salina, gargara cu bicarbonat are proprietatea de a diminua simtomele unui rosu in gat. Gargara cu bicarbonat te ajuta sa distrugi bacteriile de la nivelul bucal, dar si sa impiedici formarea ciupercilor. Pentru a prepara Solutia, ai nevoie de o cana de apa calduta, un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu, 1/8 lingurite de sare. Repeta procedeul la fiecare aproximativ 3 ore.

6. Schinduf

Schinduful il poti consuma in multe feluri: seminte, ulei, ceai. Acesta din urma este un remediu natural excelent pentru rosu in gat. Ceaiul de schinduf are proprietati antibacteriene si antifungice, ambele putand fi cauzele iritatiei gatului. A nu se consuma schinduf in sarcina!

7. Radacina de nalba

Nalba contine o substanta mucilaginoasa care ajuta la calmarea iritatiei gatului. Adauga radacina uscata de nalba intr-o cana de apa fiarta. Bea cateva guri de doua-trei ori pe zi te va ajuta sa scapi de senzatia de iritare. Atentie, daca suferi de diabet, cere sfatul medicului inainte sa utilizezi radacina de nalba.

8. Radacina de lemn dulce

Radacina de lemn dulce este folosita de multa vreme pentru rosu in gat. Solutia preparata din apa si radacina de lemn dulce este excelenta pentru gargara. Atentie, femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa ocoleasca acest remediu.

9. Otet din cidru de mere

Otetul din cidru de mere are proprietati antibacteriene, antimicrobiale, gratie naturii sale acide. Dilueaza 1-2 linguri de otet din cidru de mere intr-o ceasca de apa si fa gargara. Apoi ia o inghititura mica din aceasta mixture. Repeta procedeul o data-de doua ori in fiecare ora. Atentie, bea multa apa intre cele doua procedee.

10. Usturoi

Usturoiul are proprietati antibacteriene. El contine alicina, o substanta care are abilitatea de a lupta impotriva infectiilor. Suplimentele cu usturoi te ajuta sa previi infectia cu virusurile gripale.

11. Ardei iute sau sos picant

Ardeiul iute contine capsaicina, un compus natural care blocheaza receptorii durerii. Amesteca o lingurita de ardei iute intr-un pahar cu apa calda si adauga miere. Atentie, poti simti o senzatie de arsura cand gusti acest preparat.

Nu uitati, cereti sfatul medicului de familie inainte de a consuma orice tip de remediu, chiar daca este natural. Si cum cea mai buna este preventia, pentru a preveni aparitia unui rosu in gat ar trebui sa stai departe de persoanele bolnave, spala mainile frecvent, stai departe de alimentele condimentate si acide. De asemenea, renunta la fumat si nu sta pe langa persoane fumatoare deoarece creste riscul dezvoltarii unei inflamatii.

Cand sa contactezi medicul daca ai rosu in gat

Infectiile bacteriene, precum streptococul, tusea convulsiva si difteria, sunt responsabile doar pentru un mic procent pentru rosu in gat. Poti contacta medicul doar daca inflamatia devine majora, iar amigdalele sunt atat de umflate incat nu mai poti respira.

Sursa: healthline.com

Imagine de Engin Akyurt[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. gat: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ai-gatul-inflamat-8-remedii-naturiste-pentru-durerile-de-gat/
  2. Engin Akyurt: https://pixabay.com/ro/users/engin_akyurt-3656355/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2453277
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2453277

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/rosu-in-gat-11-remedii-naturiste-pe-care-ar-trebui-sa-le-incerci/