Prim ajutor in caz de electrocutare. Pasi de urmat!

by Sfatul Parintilor | 10/12/2020 18:09

Sa acorzi prim ajutor in caz de electrocutare nu este cel mai dificil lucru. Daca stii ce ai de facut, vei reusi sa nu te pierzi cu firea si sa salvezi viata omului din fata ta. Sunt doar cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi.

Electrocutarea este una dintre acele experiente nefericite pe care ne-am dori sa nu le traim vreodata. Cu toate acestea, lucrurile se intampla independent de vointa noastra. De aceea, este important sa stim cum sa actionam in astfel de cazuri, mai ales atunci cand actiunile noastre pot face diferenta dintre viata si moarte.

Socul electric poate determina atat arsuri superficiale, la locul de intrare si iesire a curentului electric in si din corp, cat si leziuni ale organelor interne. Indiferent daca socurile electrice au fost de scurta durata si de intensitate scazuta sau, dimpotriva, de lunga durata si intense, este necesar consultul medical. Pana la sosirea echipajului de pe ambulanta, care va evalua leziunile, sunt cateva lucruri simple pe care fiecare dintre noi le poate face.

Citeste si: Primul ajutor[1]! Ce ai de făcut când copilul suferă un accident

Cum acorzi prim ajutor in caz de electrocutare daca victima este constienta

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa intrerupi sursa de curent. Cand acest lucru nu este posibil, va trebui sa indepartezi victima. Desigur, nu vei face asta cu mainile goale, ci iti vei pune manusi izolante sau, daca nu ai la indemana o pereche de astfel de manusi, vei indeparta victima cu ajutorul unui obiect nemetalic precum lemnul, plasticul sau cauciucul.

Dupa decuplarea persoanei respective de la sursa de curent, daca aceasta este constienta, asaz-o pe o parte, in pozitia fetusului. Aceasta pozitie va preveni accesele de voma, astfel incat victima nu va fi supusa riscului de a se ineca. Ideal ar fi sa o invelesti cu o folie termoizolanta care se gaseste in trusele de prim ajutor. Daca nu ai la indemana o astfel de folie, foloseste o patura lejera.

Daca este cazul, elibereaza-i caile respiratorii, apoi ajut-o sa bea apa. Hidratarea unei persoane electrocutate este esentiala, deoarece socul electric produce deshidratare aproape instantaneu. Daca victima acuza dureri, ii poti administra analgezice pana la sosirea echipajului medical.

Acum ca ai aflat cum acorzi prim ajutor in caz de electrocutare daca victima este constienta, afla cum faci acest lucru in situatia in care victima este in stop cardiorespirator.

Te mai poate interesa: Ce sa faci cand te tai la deget. Sfaturi de prim ajutor

Cum acorzi primul ajutor daca victima este in stop cardiorespirator

In cazul in care persoana electrocutata nu este constienta, dupa intreruperea sursei de curent va fi necesar sa incepi manevrele de resuscitare. Pentru inceput, asaza persoana electrocutata in pozitie orizontala, cu capul putin mai jos decat restul corpului si cu picioarele ridicate.

Daca este cazul, elibereaza-i caile respiratorii cu ajutorul pansamentelor sterile. Abia apoi incepe manevrele de resuscitare. Ridica-i barbia cu doua degete si mentine-o asa, apoi, cu degetele celeilalte maini, strange-i narile. Nu trebuie sa primeasca aer decat pe gura. Insufla-i aer in plamani de 20 de ori. Aceasta etapa este extrem de importanta, deoarece lipsa oxigenarii creierului poate cauza leziuni ireversibile. Dupa fiecare repriza de respiratie artificiala, urmareste reactia victimei. Daca incepe sa respire singura, sa tuseasca sau sa-si miste buzele, opreste respiratia artificiala.

Te mai poate interesa: Primul ajutor pentru atacul de astm[2]

In cazul in care nu se intampla acest lucru, incepe masajul cardiac.

Executa manevra de masaj de 20 de ori, continua cu o repriza de respiratie artificiala, apoi din nou masaj. Alterneaza cele doua manevre, fiecare repetata de 20 de ori, pana la sosirea medicilor.

Foarte important de retinut este faptul ca se impune ca victima sa fie consultata de medici chiar si in situatia in care pare ca si-a revenit. Este posibil ca socul electric sa nu lase urme la suprafata pielii, care sa fie vizibile cu ochiul liber, dar poate cauza leziuni grave ale organelor interne.

Informeaza-te si despre: Prim ajutor in caz de lesin[3]. Cauze si factori favorizanti ai lesinului

Imagine de Gerd Altmann[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Primul ajutor: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/primul-ajutor-ce-ai-de-facut-cand-copilul-sufera-un-accident/
  2. Primul ajutor pentru atacul de astm: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/primul-ajutor-pentru-atacul-de-astm/
  3. Prim ajutor in caz de lesin: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/prim-ajutor-in-caz-de-lesin-cauze-si-factori-favorizanti-ai-lesinului/
  4. Gerd Altmann: https://pixabay.com/ro/users/geralt-9301/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=259725
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=259725

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/prim-ajutor-in-caz-de-electrocutare-pasi-de-urmat/