Preventia si tratamentul otitei cu un singur puf in nas

by Sfatul Parintilor | 11/03/2018 21:19

Una din cele mai frecvente cauze de prezentare la medicul pediatru este otita. Mai devreme sau mai tarziu, orice copil va face si o otita. In cele mai multe dintre cazuri la copii, vorbim despre otita medie si toti parintii stiu simptomele chinuitoare ale acesteia.

 

Infectiile cauzate de virusuri sau bacterii provoaca otita medie acuta, cea mai frecventa afectiune a urechii medii. Infectia urechii medii, se intalneste mai ales la prescolari, incidenta ei fiind strans legata de epidemiile de viroze respiratorii. Dar se intalneste si la adolescenti sau adulti, mai ales primavara si toamna.

La copiii intre 6 luni si 2 ani, probabilitatea unei otite medii este mare deoarece trompa lui Eustachio este mai scurta, are o pozitie orizontala, iar sistemul imunitar nu este inca suficient dezvoltat. In cazul bebelusilor hraniti cu biberonul, pozitia orizontala a bebelusului favorizeaza infectia.

 

 

Cum se manifesta

Simptomele otitei pot fi diferite in functie de varsta copilului.

Adolescentii si copiii mai mari simt durere acuta in ureche si uneori pierderea temporara a auzului. De obicei, aceste simptome apar brusc.

La sugari si la copiii mici simptomele sunt: febra (temperatura rectala mai mare de 38 de grade Celsius), copilul se trage des de ureche, este irascibil, nervos, fara energie, nu mananca sau are probleme la inghitire. Uneori otita la bebelusi poate fi insotita de varsaturi sau diaree.

Copiii care au episoade de otita inainte de varsta de 6 luni au tendinta de a dezvolta infectii ale urechii in copilarie.

Diagnosticarea si tratamentul otitei pot fi facute doar de catre medicul specialist. Simptomele dispar dupa 3-5 zile de tratament, iar complicatia cea mai frecventa este recidiva.

 

otita[1]

Preventia si tratamentul otitei cu un singur puf in nas

Cresterea rezistentei la antibiotice a determinat gasirea unor noi metode de tratament impotriva infectiilor. De astazi este posibil sa tratam, dar si sa prevenim infectiile tractului respirator (otite, adenoidite, rinosinuzite, rinofaringite etc) utilizand cea mai noua abordare terapeutica: bacterioterapia intranazala. Aceasta foloseste bacterii “prietenoase” care sa lupte impotriva patogenilor fara sa afecteze ecosistemul microbian. Astfel contribuie la nivelul mucoasei nazale la prevenirea si reducerea infectiilor recurente ca otita medie acuta si rinosinuzita.

 

Iata principiul acestei terapii inovatoare, numite bacterioterapie intranazala[2].

 

 

Mecanism

„O noutate în tratamentul infectiilor respiratorii de tipul otitelor si adenoiditelor la copii este bacterioterapia – administrarea unor bacterii «bune, prietenoase», care exista in mod natural in nasul copiilor si care împiedica dezvoltarea bacteriilor periculoase, responsabile de producerea otitei recidivante.

 

Pulverizate in nas, bacteriile „bune” creaza un efect de bariera: restabilesc flora germenilor protectivi care sunt prezenti in mod natural la nivelul nasului si gatului, permitandu-le sa reactioneze imediat in fata agresiunii germenilor patogeni.

Cand „respiri” bacterii bune, blochezi din primul moment atacurile germenilor responsabili de infectiile tractului respirator.

Daca aceasta aparare este eficienta, atunci se inhiba multiplicarea intrusilor periculosi precum Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes (responsabili de infectiile tractului respirator), protejand organismul de atacurile lor.

Bacterioterapia este, prin urmare, o arma in plus pentru protecţia tractului respirator impotriva infectiilor si diminuarea efectelor nedorite ale folosirii continue a antibioticelor”, ne-a declarat doamna doctor Raluca Grigore, medic primar ORL.

 

 

Ce este Rinogermina

Produsul cu care se realizeaza aceasta terapie se numeste RINOGERMINA si reprezinta revolutia in bacterioterapie. Este rezultatul a 15 ani de studii pentru a gasi cele mai adecvate tulpini de bacterii care sa fie eficiente si sigure.  Este un spray nazal ce contine doua bacterii saprofite ale mucoasei nazale: Streptococcus salivarius 24SMBc si Streptococcus oralis 89a.
Aceste tulpini bacteriene apartin genului alfa-hemolytic, streptococcul saprofit, care reprezinta prima linie de aparare a mucoasei nazale si sinuzale si au functia de bariera biologica.
• Colonizeaza mucoasa nazala
• Nu sunt patogene
• Sunt foarte sensibile la antibiotice
• Nu determina toxicitate sistemica
• Nu determina sensibilizarea imunologica a organismului si nu duce la selectarea microorganismelor rezistente

 

 

Cum actioneaza

RINOGERMINA actioneaza prin crearea efectului de bariera, impiedicand contactul bacteriilor patogene cu gazda. Creaza un antagonism cu germenii patogeni in ceea ce priveste: aderenta la mucoassa, folosirea nutrientilor, ocuparea spatiului si restabileste flora normala bacteriana.

RINOGERMINA este indicata in:

  1. Preventia si tratamentul infectiilor rinofaringotubare la copii: rinoadenoidita, otita, rinosinuzita
  2. Tratamentul infectiilor cronice rinosinuzale la adult
  3. Dupa tratamentul cu antibiotice, spalaturile nazale pentru restabilirea florei saprofite nazale si faringiene.

Otita recurenta[3] la copii si rinosinuzita cronica la adult pot fi tratate firesc, natural, prin 2 pufuri de doua ori pe zi, in fiecare nara timp de 7 zile pe luna, 3-5 luni consecutiv

  1. Scade numarul de episoade otita medie recurenta la copil
  2. Restabileste bariera naturala de la nivelul mucoasei nazale
  3. Previne cronicizarea infectiilor rinosinuzale
Endnotes:
  1. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/03/sfatul-otita.png
  2. bacterioterapie intranazala: http://plantamed.ro/bacterioterapia-intranazala-rinoadenoidite-otite-cronice/
  3. Otita recurenta: http://plantamed.ro/rinogermina/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/preventia-si-tratamentul-otitei-cu-un-singur-puf-nas/