Plante medicinale. Top beneficii pentru sanatate si cele mai rele efecte adverse

by Sfatul Parintilor | 18/10/2018 18:09

Inca din cele mai vechi timpuri se folosesc plante [1]medicinale pentru tratarea sau ameliorarea diverselor afectiuni.

 

Va prezentam un top al celor mai puternice plante[2] medicinale, dar si care sunt cele mai rele efecte adverse ale unora dintre ele.

 

 

15. Ghimbir

In multe tari asiatice, in special in India, ghimbirul face parte din dieta zilnica. Planta are efecte puternice asupra sanatatii. Radacina de ghimbir are rol antibacterian, antiviral si antioxidant.

Afla mai multe despre beneficiile ghimbirului aici[3].

 

Te mai poate interesa:  Ceai de ghimbir. Beneficii, contraindicatii. Cea mai buna reteta de ceai de ghimbir[4]

 

 

14. Lavanda

Lavanda nu este doar o planta decorationala, ci si una medicinala. Extractul de lavanda are proprietati antibacteriene si antivirale. In plus, are efecte benefice in tratarea anxietatii, stresului si insomniei.

Afla mai multe informatii despre lavanda aici[5].

 

 

13. Usturoi

Usturoiul este un ingredient important in multe bucatarii. Insa poate fi considerate si o planta medicinala care ajuta in multe afectiuni. Usturoiul contine vitamina C, vitamina B6, magneziu si fibre.

Mai multe informatii despre beneficiile usturoiului gasesti aici[6].

 

 

12. Iarba matei (catusnica)

Catusnica (sau iarba matei), este o planta originra din Europa si Asia Centrala, insa este cultivata in multe parti ale lumii gratie beneficiilor sale pentru sanatate. Dintre acestea enumeram: puternic  efect antioxidant, trateaza migrenele si durerile de cap, dar si durerile de dinti. De asemenea, echilibreaza sistemul digestiv si calmeaza sistemul nervos.

 

 

11. Cimbru

Cimbrul este o planta aromatica larg raspandita in lume. Ea are, insa, si multiple beneficii pentru sanatate: efecte antifungice, antivirale, antiseptic si antiparazitare.

 

 

10. Arborele de ceai

Arborele de ceai este un puternic remediu natural. Arborele de ceai are proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale.

 

 

9. Menta

Menta este folosita atat pentru a da savoare preparatelor culinare, dar si pentru minunatele sale beneficii asupra sanatatii. Planta are proprietati antibacteriene, antifungice, imbunatateste sistemul digestiv si absorbtia nutrientilor in corp. De asemenea, protejeaza impotriva cancerului la prostate, previne infectia la sinusuri.

 

 

8. Craite

Craitele sunt flori care se pot adapta multor tipuri de sol. Planta are proprietati antitermice, antiinflamatorii, poate fi folosita impotriva arsurilor si ranilor. De asemenea, ajuta la reducerea durerilor de cap, de dinti si a alergiilor.

 

 

7. Echinaceea

Originara din America Centrala, echinaceea este una dintre cele mai puternice plante medicinale. Ea are puternice efecte antifungice, antivirale, antiinflamatorii. Echinaceea imbunatateste sistemul imuntar.

 

 

6. Papadia

Papadia este o planta larg raspandita in lume. Ea contine o multitudine de vitamine si nutienti, care ajuta la vindecarea ficatuliu, echilibreaza nivelul glicemiei si colesterolului. De asemenea, papadia este un bun tonic pentru vasele de sange, previne formarea pietrelor la fiere.

 

5. Fan grecesc

Methi sau fanul grecesc este o excelenta planta medicinala. Ea ajuta la echilibrarea nivelului colesterolului, detoxifierea organismului, reducterea tensiunii arteriale. De asemenea, este benefica impotriva diabetului si durerilor articulare.

 

 

4. Coriandru

Coriandrul este un important ingredient din bucataria Indiana. El are, insa, si o multime de beneficii pentru sanatate. Bogat in antioxidanti, coriandrul ajuta la imbunatatirea digestiei, reglarea ciclului menstrual, tratarea acneei.

 

 

3. Musetel

Musetelul este o planta medicinala cu o istorie veche. Printre beneficiile sale se numara prevenirea diabetului si a spasmelor musculare, reducerea greturilor in timpul sarcinii, prevenirea inflamatiilor la nivelul bucal. De asemenea, musetelul este benefic la nivelul pielii si reduce durerea d e stomac.

 

 

2. Aloe Vera

In Ayurveda, aloe vera este considerata “Regina plantelor medicinale”. Ea are beneficii numeroase pentru sanatate, printre care tratarea constipatiei si a tulburarilor digestive, acnee sau imunitate scazuata.

 

 

1. Tulsi

Daca Aloe Vera este reegina, Tulsi este “Regele plantelor medicinale”. Planta este foarte importanta in religia Hindu, dar nu are doar semnificatii religioase. Planta are o aroma puternica si numeroase beneficii asupra sanatatii. Ea elibereaza organismul de stress, trateaza tusea, indigestia, are proprietati anticancer si este benefica in bolile cardiovasculare si diabet.

 

 

Plante medicinale – efecte adverse

In ciuda faptului ca sunt foarte sanatoase, unele plante medicinale au si efecte adverse pe care trebuie sa le iei in calcul. De aceea nu este indicat sa iei niciun remediu din plante medicinale, daca n-ai consultat medicul in prealabil. De asemenea, unele plante medicinale pot interfera cu tratamentul medicamentos pe care il urmezi, exacerbandu-i sau, dimpotriva, anulandu-i efectul.

 

Iata la ce plante medicinale trebuie sa fii atent cand le utilizezi.

 

1.      Musetelul

Musetelul poate da rectii alergice, mancarimi, urticarie. Se poate ajunge chiar la soc anafilactic. De asemenea, persoanele care iau medicamente anticoagulante trebuie sa fie precauti cu utilizarea musetelului.

 

 

2.      Echinaceea

Echinaceea poate duce la toxicitate in ficat si trebuie evitata utilizarea ei in cazul in care iei medicamente care contribuie si ele la cresterea nivelului de toxicitate in ficat.

 

 

3.      Sunatoarea

Sunatoarea se foloseste pentru a trata depresia, anxietatea si tulburarile de somn. Unul din principalele efecte secundare pe care le are sunatoarea este cresterea sensibilitatii pielii la soare. Din cauza sunatorii mai pot aparea ameteli, dureri de cap si transpiratie in exces. Nu este indicat sa iei sunatoarea in combinatie cu alimente precum tetraciclina, medicamente care contin sulf, serotonina.

 

Te mai poate interesa  Ceai de sunatoare. Care sunt beneficiile. Cand sa NU bei ceai de sunatoare![7]

4.      Usturoiul

Usturoiul poate provoca reactii alergice, dar poate supara si stomacul. Dincolo de faptul ca duce la o respiratie urat mirositoare, usturoiul poate exacerba efectele medicamentelor anticoagulante. La sobolani, s-a observat in laborator ca usturoiul scade capacitatea masculilor de a produce spermatozoizi.

 

5.      Spilcuta

Spilcuta este utilizata pentru a trata migrenele si durerile de cap. Ea poate cauza, insa, reactii alergice (in special celor alergici la musetel). Ea interfereaza efectul medicamentelor antiinflamatorii si a celor anticoagulante. Mai pot aparea dureri de cap, stari de nervozitate, insomnia, anchilozare, dureri de incheieturi.

 

6.      Ginkgo Biloba

Aceasta planta este folosita in tratarea persoanelor care sufera de dementa. Insa poate cauza deranjamente stomacale, dureri de cap. Nu este recomandat sa iei Ginkgo Biloba cu aspirina, antiinflamatorii, anticoagulante. Pacientii cu epilepsie trebuie sa evite utilizarea acestei plante medicinale.

 

7.      Gingseng

Gingsengul stimuleaza glandele suprarenale, reduce glicemia si creste nivelul energiei. Dar poate avea si efecte adverse precum dureri de cap, cresterea tensiunii arteriale, dureri de cap, stari de voma, insomnia si chiar sangerari nazale.Gingsengul interfereaza cu medicamentele antiinflamatorii, anticoagualante sau aspirina. Persoanele care sufera de psihoze sau tulburari maniace trebuie sa evite gingsengul.

 

8.      Ghimbir

Ghimbirul are multiple beneficii pentru sanatate, dar trebuie consumat cu precautie. El interfereaza cu medicamentele anticoagulante.

 

9.      Palmier pitic

Palmierul pitic ajuta pacientii cu probleme la prostate si este utilizat ca un puternic antiseptic al tractului urinar. Totusi, interactioneaza cu hormonul testosteron, reducand apetitul si performanta sexuala.

 

 

Sursa: doctor.ndtv.com, themysteriousworld.com, medicinenet.com

 

Endnotes:
  1. plante : https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/plante-medicinale-interzise-mamicilor-care-alapteaza/
  2. plante: https://www.sanatatecuplante.ro/plante-medicinale.html
  3. aici: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ce-se-intampla-in-corpul-tau-daca-mananci-ghimbir-in-fiecare-zi-timp-de-o-luna/
  4. Ceai de ghimbir. Beneficii, contraindicatii. Cea mai buna reteta de ceai de ghimbir: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ceai-de-ghimbir-beneficii-contraindicatii-cea-mai-buna-reteta-de-ceai-de-ghimbir/
  5. aici: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/lavanda-planta-minune-cu-peste-100-de-utilizari-beneficii-si-contraindicatii/
  6. aici: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/10-beneficii-miraculoase-ale-usturoiului/
  7. Ceai de sunatoare. Care sunt beneficiile. Cand sa NU bei ceai de sunatoare!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ceai-de-sunatoare-care-sunt-beneficiile-cand-sa-nu-bei-ceai-de-sunatoare/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/plante-medicinale-top-beneficii-pentru-sanatate-si-cele-mai-rele-efecte-adverse/