MENOPAUZA. Cum calmezi simptomele. Metode de prevenire naturala a instalarii menopauzei

by Sfatul Parintilor | 01/12/2019 18:09

Ce este menopauza?

Asa cum aparitia menstruatiei reprezinta renasterea femeii luna de luna, menopauza inseamna nasterea femeii intr-o alta faza a vietii ei. De obicei, femeile se neaga in aceasta perioada, se resping, se abandoneaza pe sine. In realitate, insa, este perioada intelepciunii, a binecuvantarii.

Simptome menopauza

Datorita absentei definitive a hormonilor estrogeni, femeia poate prezenta o serie de tulburari somatice si psihice care pot genera anumite tulburari comportamentale. Acestea sunt:

1. Amenoreea (absenta menstruatiilor)

2. Tulburari neurovegetative. Bufeurile

Se manifesta printr-o senzatie brutala de caldura la nivelul portiunii superioare a corpului (cap, gat, torace), însotita de transpiratii abundente si roseata. Bufeurile se asociaza cu o senzatie de sufocare si produc o stare marcata de disconfort. La debut bufeurile survin mai ales noaptea, putand provoca insomnii si astenie importanta, apoi apar si ziua mai ales dupa efort sau mese. Durata medie este de 2-3 minute si se pot întinde pe o perioada de 1-5 ani. Din punct de vedere fiziopatologic, bufeurile reprezinta un dezechilibru dintre hipotalamus (centrul de comanda al sistemului hormonal si al reglarii temperaturii) si ovare.

3. Simptome generale polimorfe.

Ameteli, cefalee, mialgii, artralgii.

4. Tulburari genito-sexuale.

Carenta estrogenilor produce o uscaciune a mucoasei vaginale care poate conduce în timp la o subtiere a peretilor vaginali si la o atrofie vulvara. Aceste modificari pot cauza disconfort si dureri la contactul sexual. Infectiile urinare si vaginale sunt mai frecvente. Sanii sufera modificari atrofice.

5. Osteoporoza.

Reprezinta o manifestare tardiva a menopauzei. Absenta estrogenilor determina o diminuare a matricei osoase, care se asociaza cu scaderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. Dupa menopauza se produce o pierdere accelerata a masei osoase care se agraveaza cu varsta. Osteoporoza este favorizata de dieta saraca în calciu si proteine, de sedentarism, precum si de lipsa expunerii la lumina naturala. Consecintele cele mai grave ale osteoporozei sunt fracturile aparute în urma unor traumatisme de intensitate scazuta si fenomenele de tasare vertebrala.

6. Bolile cardiovasculare.

Estrogenii scad nivelul colesterolului total si al trigliceridelor si cresc nivelul colesterolului „bun” (HDL colesterol – lipoproteine cu densitate mare). Astfel, estrogenii joaca un rol protectiv fata de bolile coronariene, hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale. La menopauzaa, scaderea nivelului de estrogeni poate determina cresterea tensiunii arteriale si fenomene de ateroscleroza (formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial). Principalele complicatii ale aterosclerozei sunt boala coronariana si infarctul de miocard.

7. Tulburari psihoafective.

Manifestarile obisnuite ale menopauzei sunt: iritabilitatea, schimbarile bruste de dispozitie, oboseala, stari depresive, anxietatea, tulburari de memorie si de concentrarea, scaderea capacitatii de efort, insomnii, labilitate emotionala, modificari ale libidoului

8. Cresterea in greutate.

In medie, greutate femeilor aflate la menopauza creste cu 4-7 kg, cu modificarea repartizarii grasimii, care se depune cu predilectie pe abdomen si solduri. Aceasta crestere ponderala se poate explica partial prin factori hormonali si este favorizata de scaderea activitatii fizice si de o alimentatie dezechilibrata.

Printre efectele pozitive ale deficitului de estrogeni la menopauza, putem enumera involutia si disparitia afectiunilor benigne ale sanilor si uterului, cauzate de hiperestrogenism. Dintre acestea, fibromul uterin, endometrioza, fibroadenoamele mamare dispar în timpul menopauzei.

Cum calmezi simptomele menopauzei

Menopauza nu e pentru nimeni floare la ureche, insa acele simptome suparatoare care iti cauzeaza atat disconfort si te transforma intr-o „bomba emotionala cu ceas“ pot fi cu mult usurate daca urmezi 5 pasi simpli. Ia-ti adio de la bufeuri, toane, probleme de somn, piele deshidratata, uscaciune vaginala si colacei de grasime si redescopera-ti feminitatea si pofta de viata prin cateva schimbari minore – dar importante! – in stilul de viata.

1. Fa miscare regulat

– Iesi la o plimbare sau fa putin jogging usor cat de des poti, deoarece acest tip de exercitii fizice stimuleaza cresterea tesutului osos si creste densitatea oaselor. Miscarea e un mod excelent de a neutraliza efectele scaderii nivelului de estrogen care apare la menopauza.
– Exercitiile de intarire a fortei fizice sunt, de asemenea, indicate, avand beneficiul de a combate stresul, de a te ajuta sa adormi mai usor si de a-ti tine sub control greutatea corporala.
– Aerobicul trebuie sa fie la ordinea zilei – reduce bufeurile si, in plus, promoveaza sanatatea inimii, a plamanilor si a creierului, diminuand riscul de pierderi de memorie.
– Incearca yoga sau alte tehnici de relaxare o data sau de doua ori pe saptamana; te vor ajuta sa faci fata bufeurilor si sa scapi de transpiratia nocturna.

2. Imbunatateste-ti alimentatia

– Regula de „5 pe zi“ se aplica in continuare cand vine vorba de o alimentatie echilibrata. Desigur, este vorba despre cinci portii zilnice de fructe si legume bogate in fibre, cereale integrale si proteine sanatoase (cele din carnea de pui, peste si soia). Aceste alimente ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si iti mentin energia si buna dispozitie.
– Alimentele bogate in calciu si vitamina D, precum lactatele degresate, verdeturile, fasolea si pestele, amelioreaza digestia si tranzitul intestinal. Rezultatul: fac sa dispara balonarile si constipatia.

– Include in meniu produse din soia (ca de exemplu laptele din soia). Si acestea reduc bufeurile, dar si nivelul de colesterol si riscul de osteoporoza.
– Creste aportul de Omega-3. Acizii grasi Omega-3 stabilizeaza schimbarile bruste de dispozitie si iti protejeaza inima. Cea mai buna sursa naturala de Omega-3 este pestele gras, ca somonul, tonul si pastravul.
– Alege alimente ce contin fitoestrogeni, cum sunt tofu, ovazul, migdalele, orezul brun si usturoiul. Cum productia de estrogen scade la menopauza, acesti hormoni vegetali ajuta la mentinerea echilibrului hormonal al organismului.

– Evita produsele stimulante pentru a nu avea probleme cu bufeurile: cafea, alcool, ciocolata, condimente iuti.
– Stai departe de dulciuri ca sa limitezi consumul de zahar. Cand pancreasul este suprasolicitat, produce mai multa insulina pentru a regla glicemia. La randul ei, insulina transforma caloriile in grasime, iar tu nu vei mai vrea sa dai ochii cu cantarul.
– Mananca mai putina sare – faciliteaza retentia hidrica si creste riscul de hipertensiune. Asta inseamna nu doar sa iei solnita de pe masa, ci si sa renunti la mezeluri si alimente procesate, pentru ca au un continut mare de sare.

3. Ia vitamine si suplimente minerale

– Calciul si vitamina D intaresc oasele si previn instalarea osteoporozei, reducand totodata riscul de fracturi asociat cu aceasta boala.
– Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind eficienta in cazul problemelor de piele, luarii in greutate si pierderii de masa osoasa asociate cu menopauza. De asemenea, vitamina C reduce oboseala si riscul de depresie.
– Vitamina E poate fi utila impotriva bufeurilor. Un alt motiv sa iei suplimente de vitamina E sunt proprietatile sale de a scadea tensiunea arteriala, de a incetini imbatranirea celulelor si a tesuturilor si de a sustine sanatatea cerebrala.

4. Schimba-ti obiceiurile de somn

– Renunta la „noptile albe“ si la trezitul la pranz. Stabileste-ti un program de somn si respecta-l cu strictete. Asta inseamna sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi. Aceasta practica regleaza ciclurile de somn, iar tu te trezesti mai odihnita si plina de energie.
– Nu dormi la amiaza. Oricat ai fi de obosita in cursul zilei, rezista tentatiei de a trage un pui de somn, pentru ca vei avea probleme seara la adormit.

– Nu bea cafea, ciocolata calda sau sucuri cu cofeina dupa-amiaza si seara. Daca cedezi impulsului, poti sta treaza chiar si 12 ore dupa aceea.
– Dormi cu geamul deschis, ca sa te simti racorita in timpul noptii si sa ai parte de un somn odihnitor.

– Poarta pijamale largi si din tesaturi moi, placute la atingere, sau renunta de tot la haine in timpul somnului. Nu doar ca vei avea ocazia sa-ti reafirmi farmecul feminin, dar te vei bucura de o calitate mai buna a somnului.
– Fa exercitii de respiratie profunda inainte de culcare, pentru a te relaxa. Mai poti incerca si tehnica relaxarii musculare progresive: stand intinsa, fa un scan mental al corpului tau, din cap pana in picioare, si relaxeaza-ti pe rand fiecare set de muschi.

5. Apeleaza la ajutorul naturii

– Black Cohosh este o planta faimoasa pentru capacitatea ei de a reduce bufeurile. Studiile au relevat ca ea contine fitoestrogen, ce contribuie la usurarea simptomelor de menopauza. Cauta in magazinele naturiste suplimente alimentare pe baza de Black Cohosh.

– Semintele de in sunt o alta solutie. Consumate regulat, ele pot injumatati frecventa si intensitatea bufeurilor, efect pus tot pe seama fitoestrogenilor din continutul lor. In plus, semintele de in au in compozitie acizi grasi Omega-3, ce ajuta la ameliorarea schimbarilor bruste de dispozitie.

– Trifoiul rosu este des folosit la calmarea disconfortului provocat de menopauza, datorita capacitatii sale de a reduce uscaciunea vaginala si bufeurile, prin armonizarea nivelurilor hormonale din organism.

Cum sa previi natural instalarea prematura a menopauzei

Menopauza instalata prematur nu mai este o noutate in zilele noastre. Mamele si bunicile noastre vorbeau de menopauza la 50 sau 40 de ani. Acum menopauza se poate instala si la 30 de ani, cauzand femeilor probleme precum insomnia, bufeurile, scaderea libidoului, infertilitate, depresie etc.

Vestea proasta este ca nu poti evita menopauza si nu poti controla procesul. Vestea buna este ca, avand un stil de viata sanatos, se poate preveni instalarea prematura a menopauzei.

Iata ce ai de facut.

1. Consuma alimente bogate in fitoestrogeni

Inainte de instalarea menopauzei, femeilor le scade nivelul de estrogen. De aceea, alimente precum semintele de in, boabele de soia, nucile, cerealele integrale (ovaz, secara) sunt esentiale pentru a creste aportul de fitoestrogeni in organism.

2. Nu uita de miscare

Exercitiile fizice n-ar trebui sa lipseasca din rutina unei femei de 30 de ani. Menopauza apare si ca urmare a unei ovulatii neregulate, iar obezitatea poate duce la ovulatii neregulate. Atentie, insa, exercitiile fizice intense pot duce, de asemenea, la instalarea menopauzei.

3. Imprieteneste-te cu antioxidantii

Antioxidantii previn imbatranirea prematura a celulelor. Deci, o alimentatie bogata in prune, goji, capsune, mure, zmeura, merisor, broccoli, ulei de masline, ardei gras, nuci pecan, struguri, morcovi, mazare, ciocolata neagra si anghinare ofera organismului antioxidantii necesari pentru a lupta cu radicalii liberi care cauzeaza imbatranirea preamatura si, implicit, duc la instalarea menopauzei.

4. Utilizeaza produse de ingrijire naturale

Produsele de ingrijire pot duce la aparitia prematura a menopauzei din cauza substantelor chimice pe care le contin. Opteaza pentru produsele de ingrijire naturale, fara mirosuri sau parabeni. Bea multa apa, consuma multe fructe si legume, mergi la culcare inainte de miezul noptii pentru a reduce stresul si a preveni aparitia ridurilor si a menopauzei.

5. Renunta la tigari si alcool

Aceste obiceiuri sunt daunatoare si duc la aparitia ridurilor, cancerului, bolilor de inima, dar si la imbatranirea prematura si instalarea menopauzei.

6. Tine-ti creierul in forma

Pe masura ce trece timpul, performanta creierului incepe sa scada. Insa, el poate fi antrenat, astfel incat sa fie in forma, indiferent de varsta. Citeste, rezolva cuvinte incrucisate, Sudoku, invata o limba straina.

Sursa: womanitely.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/menopauza-cum-calmezi-simptomele-metode-de-prevenire-naturala-a-instalarii-menopauzei/