Hemoroizi. Simptome, solutii de vindecare. Ce alimente sa mananci si ce sa eviti

by Sfatul Parintilor | 19/09/2021 18:09

Ai hemoroizi? Nu trebuie sa iti faci griji, insa nici sa te culci pe o ureche nu e in regula. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol.

Sunt durerosi, creeaza o senzatie de disconfort. Iata un ghid complet despre hemoroizi care te va ajuta sa intelegi mai bine care este cauza aparitie lor, care sunt simptomele, cum se pot vindeca si ce ar trebui sa contina si mai ales, sa NU contina dieta impotriva hemoroizilor.

Hemoroizi. Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilatatii venoase, care apar in interiorul canalului anal, prin dilatarea unor mici pernite venoase in contextul constipatiei, a mostenirii familiale sau a statului prelungit pe sezut.

Hemoroizii sunt una dintre cele comune cauze ale sangerarii rectale. Sunt rereori periculosi si, de obicei, se curata in cateva saptamani. Insa ar trebui sa mergi la medicul de familie pentru a fi sigur ca nu este vreo alta problema de sanatate.

Hemoroizi interni si externi

Hemoroizii interni se afla mult in interiorul rectului si, de obicei, nu vezi sau simti. Nu dor pentru ca nu exista terminatii nervoase in apropierea lor. Sangerarea poate fi singurul semn din partea lor.

Hemoroizii externi se gasesc sub pielea din jurul anusului unde sunt terminatii nervoase, asa ca vei simti dureri si te vei confrunta si cu sangerari.

Uneori, hemoroizii se dilata foarte mult si ajung in afara sfincterului anal. Atunci i-ai putea vedea si, de fiecare data cand ai scaun, te va durea. Dupa o perioada acestia vor reveni singuri la normal.

Alteori, se poate forma un cheag de sange in interiorul unei vene hemoroidale – tromboza hemoroidala. Zona afectata va fi dureroasa si, in acelasi timp, vei avea o senzatie de mancarime.

Daca vrei sa stii ce se ascunde in spatele apartiei hemoroizilor, citeste Cauzele spirituale ale bolilor[1].

Hemoroizi: Cauza aparitiei

In cazul unor persoane, hemoroizii pot fi cauzati de factorii genetici. Daca parintii lor au avut atunci si ei se vor confrunta cu aceeasi problema.

Si o crestere a presiunii in zona rectala poate afecta fluxul sanguin, ceea ce are ca efect umflarea venelor. Acest lucru se intampla in cazul unui surplus in greutate, cand o persoana este obeza sau insarcinata. De asemenea, vinovati pentru aparitia hemoroizilor pot fi:

– fortarile in timpul scaunelor;

– in momentele in care ai de facut o munca fizica solicitanta (ca de exemplu sa incerci sa ridici foarte greu).

Totodata, persoanele care stau in picioare sau pe scaun pentru perioade lungi de timp sunt supuse riscului de a se confrunta cu hemoroizi.

De asemenea, hemoroizii pot aparea in urma unei constipatii sau, dimpotriva, diaree. Tusitul, stranutul si vomitatul ii pot inrautati.

Hemoroizi: Cum pot fi preveniti

Consuma fibre

O modalitate excelenta pentru a creste cantitatea de fibre este sa mananci legume, fructe, cereale integrale, nuci, semninte si fasole.

Bea apa

In acest fel vei putea evita constipatia, ceea ce inseamna mai putine fortari in timpul scaunelor. Fructele si legumele, care au fibre, contin totodata si apa.

Fa sport

Activitatea fizica, ca de exemplu sa mergi pe jos timp de 30 de minute, este o alta modalitate de a mentine sangele si tranzitul intestinal in miscare.

Nu amana

Foloseste toaleta imediat ce simti ca ai o nevoie.

Hemoroizi: Simptome

Hemoroizii nu au intotdeauna simptome, asa ca este posibil nici macar sa nu realizezi ca te confrunti cu ei. Cele mai intalnite simptome ale hemoroizilor sunt:

– disconfort, mancarimi sau dureri in zona anusului;

– vezi sange pe hartia de toaleta sau colac.

– apar anumite umflaturi in jurul anusului.

Te mai poate interesa si: Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi![2]

Hemoroizi: Cand trebuie sa mergi la medic

Ar trebui sa mergi la medic la orice sangerare rectala chiar daca tu crezi ca e din cauza hemoroizilor. Poate fi si simptomul polipilor colonului, colitelor, boala Crohn, diverticulita, cancer colorectal. De asemenea, fisurile anale pot fi dureroase si sa sangereze. Asa ca este bine sa primesti diagnosticul corect ca si tratamentul adecvat.

Daca hemoroizii sunt durerosi sau nu te simti mai bine dupa tratament, mergi la medic.

Hemoroizi: Diagnostic si teste

Diagnosticul hemoroizilor se face prin anamneza, simptomatologia bolnavului la prezentare, semne clinice, inspectie, palpare, videorectoscopie care permite vizualizarea directa a rectului. Pentru a exclude alte cauze ale sangerarii, medicul poate sa examineze rectul si partea de jos a colonului (sigmoidul) prin sigmoidoscopie sau chiar intregul colon prin colonoscopie. Sigmoidoscopia si colonoscopia sunt procedee de diagnostic care exclud astfel eventuale leziuni patologice mai grave (cancer de colon, polipi, colita) insotite de sangerare.

Hemoroizi: Tratament

Hemoroizii trec adesea de la sine, fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala si alte proceduri pe care le poate face medicul. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti schimbi dieta si stilul de viata. (Daca esti femeie si esti insarcinata ar trebui sa vorbesti cu medicul inainte de a lua orice medicament sau sa-si modifici dieta).

Hemoroizi: Dieta bogata in fibre

In cazul hemoroizilor cel mai bun lucru pe care il poti face este sa adopti o dieta bogata in fibre si sa mananci cat mai putine alimente procesate. Consuma legume, fructe, nuci, alune si cereale integrale pentru a evita constipatia.

Daca nu poti manca suficiente fibre, medicul ti-ar putea recomanda sa iei un supliment de fibre. Nu folosi laxative intrucat cauzeaza diaree care irita hemoroizii.

Bea 7-8 pahare de apa pe zi. Daca esti foarte activ sau traiesti intr-un climat cald s-ar putea sa ai nevoie de si mai multa apa.

Chiar daca medicul iti prescrie medicamente sau sugereaza interventia chirurgicala tot este nevoie sa-ti schimbi dieta. Pentru a evita gazele este bine sa introduci treptat noile alimente.

Hemoroizi: Tratament medical

Tratamentul acestei afectiuni difera in functie de simptome, stadiul bolii si complicatiile acesteia. Astfel se pot folosi urmatoarele proceduri:

-legarea cu benzi elastice a radacinii pachetelor hemoroidale

– injectarea substantelor sclerozante in hemoroizi

– coagularea cu laser, etc.

Dupa disparitia simptomelor de inflamatie se poate interveni chirurgical practicandu-se scoaterea hemoroizilor, aceasta fiind singura modalitate terapeutica curativa – hemoroidectomie.

Tratamentele medicale sunt eficiente, insa daca nu-ti schimbi dieta si stilul de viata, hemoroizii vor reveni.

Hemoroizi: Remedii naturale

Multe dintre urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa eviti constipatia si sa usurezi scaunele, ceea ce va reduce intensitatea mancarimii si a durerii, iar disconfortul nu se amplifica.

Citeste si: Hemoroizi externi. Ghid util despre cauze, simptome si tratament[3]

Hemoroizi: Reducerea durerii si a senzatiei de mancarime

Baile calde (nu fierbinti) pot fi de ajutor: stai jos in aproximativ 7cm de apa calda pentru 15 minute, de cateva ori pe zi. In aceast fel, inflamatiile se reduc, iar muschii din jurul sfincterului se relaxeaza.

Dupa ce te-ai spalat usuca cu atentie zona afectata.

Poti folosi creme facute special pentru usurarea simtomelor hemoroizilor si in special a mancarimilor. Insa nu le folosi mai mult de o saptamana, decat daca doctorul iti recomanda sa o faci.

Sau poti folosi pune in zona afectata ceva rece astfel incat inflamatiile se se reduca.

Ia in calcul analgezicele precum acetaminofen, aspirina sau ibuprofen, care pot reduce durerea.

Nu te scarpina, pentru ca poti zgaraia pielea ceea ce va inrautati lucrurile.

Alege bumbacul: Poarta lenjerii largi, moi. In acest fel, zona va fi aerisita si se impiedica umezirea ei, pentru ca hemoroizii sa nu fie iritati.

Hemoroizi: Obiceiuri sanatoase la baie

Limiteaza timpul petrecut pe toaleta. Daca nu ai scaun in cateva minute nu astepta sa forta sa se intample ceva. Incearca sa stabileste o rutina in care sa mergi la baie la aceeasi ora, in fiecare zi.

Fii bland. Daca hartia igienica te irita, umezeste-o mai intai. Sau foloseste servetele umede.

Nu te tine. Cand simti ca trebuie sa mergi la baie, du-te. Nu amana sub nicio forma.

Atentie la pozitie. Cand te asezi pentru scaun asaza-ti ceva sub picioare (o carte de telefon sau un scaunel). Cand ai genunchii ridicati tranzitul intestinal devine mai usor.

Hemoroizi: Nu inrautati lucrurile

Creste consumul de fibre.

Vei avea scaune mai moi si le vei elimina cu mai mare usurinta. Fibre gasesti in fasole, cereale integrale, fructe proaspete si legume. Ori ai putea apela si la suplimente in cazul in care nu primesti suficiente fibre din alimentatie. Atentie: adauga-le treptat pentru a evita acumularea de gaze si balonarea.

Bea multe fluide.

Hidrateaza-te pentru ca astfel scaunele vor fi moi si mai usor de eliminat. Apa este cea mai buna alegere. Bea suficienta pe durata intregii zile.

Fa regulat sport.

Chiar si un merg de 20-30 de minte pe zi te ajuta sa nu te constipi.

Respira!

Cand faci miscare inspira si expira profund. Atunci cand iti tii respiratia (cand faci un efort, cand impingi sau tragi) – hemoroizii devin durerosi si incep sa sangereze.

Foloseste o perna.

Atunci cand te asezi pe surafete dure, stai pe o perna astfel incat sa nu iriti hemoroizii sau sa impiedici fomarea altora.

Fa pauze.

Daca trebuie sa stai asezat pentru o vreme indelungata, ridica-te la fiecare ora si plimba-te cel putin 5 minute.

Hemoroizi: Interventie chirurgicala

In cazul unor persoane, o dieta adecvata si un stil de viata sanatos, ca si medicamentele nu sunt de ajuns pentru a trata hemoroizii. Iar una dintre solutii pentru a scapa de aceasta problema este interventia chirurgicala. Mai ales daca hemoroizii sunt mari si durerosi sau sangereaza adesea.

Interventia chirurgicala este cea mai sigura si eficienta solutie pe termen lung. Totusi, va trebui sa adopti o dieta cu multe fibre, sa eviti constipatia si sa iei masuri care sa previna formarea de noi hemoroizi. Cel mai bine este sa vorbesti cu un special si sa decideti impreuna calea ce trebuie sa o urmezi.

Hemoroizi: Dupa operatie

Durerea este cea mai intalnita problema, mai ales cand trebuie sa mergi la toaleta. Poti folosi creme si analgezice daca doctorul iti permite. De asemenea, baile in apa calda pot fi de folos.

Hemoroizi: Riscuri operatie

Orice interventie chirurgicala implica unele riscuri, ca de exemplu:

– sangerare;

– infectie;

– reactie la anestezie.

Totodata poti avea dificultati la urinare din cauza muschilor inflamati sau a spasmelor musculare.

In cazul in care sfinterul este afectat in timpul interventiei chirurgicale poate aparea incontinenta fecala (scurgeri fecale sau de gaze accidentale).

Suna imediat medicul daca:

– sangerezi mult;

– nu pot urina sau nu poti avea scaun

– ai febra.

Hemoroizi: Ce sa nu mananci

„Mananca multe fibre!”, „Hidrateaza-te!”. Sunt cele mai bune sfaturi pe care le poate primi o persoana care se confrunta cu hemoroizii. Insa sunt la importante si sfaturile legate de ce nu ar trebui sa pui in farfurie.

Asadar, alimentele cu putine fibre sau care pot cauza constipatie ar trebuie evitate. Iata cateva exemple:

– painea alba;

– laptele, cascavalul si alte lactate;

– carnea;

– alimentele procesate si fast-food.

Unele dintre ele (carnea rosie, salamurile, carnatii si carbohidratii rafinati) ca si alimentele prajite pot cauza inflamatii in corp, ceea ce inrautateste hemoroizii.

Daca te dor sau iti dau o senzatie de mancarime ar trebui sa renunti la urmatoarele:

– alcool;

– cafeina;

– alimente condimentate;

– citrice.

Atentie si la cantitatea de sare pe care o consumi intrucat poate cauza retentia apei, iar acest lucru pune presiune pe vasele sanguine, inclusiv pe venele vinovate de hemoroizi.

Suplimentele de fier pot cauza constipatie si alte probleme digestive asa ca vorbeste cu medicul inainte de a le lua.

Sursa: webmd.com

Foto: Pixabay.com http://Pixabay.com[4]

Endnotes:
  1. Cauzele spirituale ale bolilor: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/cauzele-spirituale-ale-bolilor-pentru-cine-crede-sau-accepta/
  2. Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/hemoroizi-cum-sa-scapi-de-hemoroizi-in-6-pasi-de-ce-este-important-sa-bei-apa/
  3. t: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/hemoroizi-externi-ghid-util-despre-cauze-simptome-si-tratament/
  4. http://Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/hemoroizi-simptome-solutii-de-vindecare-ce-alimente-sa-mananci-si-ce-sa-eviti/