Este rau sau bine pentru copilul tau sa creasca in preajma bunicilor? Afla aici

by Sfatul Parintilor | 26/10/2021 18:10

Bunicii[1] au jucat intotdeauna un rol important in viata de familie. Dar, in ultima vreme, bunicii se implica si mai mult in cresterea nepotilor lor. Bunicii ii duc la scoala, ii iau de la scoala, ii ajuta la teme, se ocupa de ei in vacante.

Bunicii le ofera nepotilor o altfel de iubire, diferita de cea a parintilor. Sunt mai rabdatori, mai amuzanti si mai putini critici decat parintii. Aceasta dragoste le confera copiilor sentimentul de siguranta, confort, securitate. In adolescenta, cand copiii au tendinta de a intra in conflicte cu parintii, suportul bunicilor este de un real ajutor. Atat pentru copii, dar si pentru parinti.

Influenta bunicilor

Studiile au aratat ca prezenta bunicilor in viata copiilor aduce un plus de incredere de sine la cei mici. Copiii care au o relatie buna cu bunicii nu intra in bucluc usor, iau note mai bune la scoala, au un comportament prosocial, sunt mai saritori. Mai mult, acesti copii sunt mai putin predispusi la depresie si anxitate fata de copiii care nu au o relatie prea buna cu bunicii.

Te mai poate interesa si: Avocat Paula Alina Lupu: Dreptul bunicilor de a vizita minorul[2]

Inteligenta emotionala

Un alt studiu la care au participat peste 180 de adulti, s-a descoperit ca aceea care au fost apropiati de bunicii lor au o inteligenta emotionala mai mare decat adultii care n-au fost in relatii bune cu bunicii.

Bunicii mai pot avea diverse probleme de sanatate. De asemenea, sunt neindemanatici cu ceea ce inseamna tehnologie de ultima generatie. Iar nepotii ii pot ajuta. Ceea ce inseamna ca acestia din urma isi cultiva grija pentru semeni, precum si rabdarea de a le arata/explica altora.

Cu cat petrec mai mult timp cu bunicii, cu atat mai mult copiii isi vor dezvolta empatia si rabdarea.

Longevitate

Vestea buna este ca si bunicii care se implica in cresterea nepotilor beneficiaza de pe urma relatiei cu ei. Aceleasi studii care au demonstrat scaderea riscului de depresie si anxietate la copiii care au o relatie buna cu bunicii au scos la iveala faptul ca si bunici sunt mai putin depresivi si anxiosi.

De asemenea, faptul ca se implica in cresterea nepotilor, ii ajuta pe bunici sa isi creasca speranta de viata.

Explicatia specialistilor a fost ca bunicii care petrec mai mult timp cu nepotii au parte de mai multa stimulare mentala decat ceilalti. De asemenea, acestia au mai dezvoltat sentimentul utilitatii, nu se mai considera poveri pentru copiii lor, ci dimpotriva.

Sursa: wakeupyourmind.net

Foto: Pixabay.com[3]

Endnotes:
  1. Bunicii: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/studiu-dragostea-bunicilor-asigura-fericirea-nepotilor/
  2. Avocat Paula Alina Lupu: Dreptul bunicilor de a vizita minorul: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/avocat-paula-alina-lupu-dreptul-bunicilor-de-a-vizita-minorul/
  3. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/este-rau-sau-bine-pentru-copilul-tau-sa-creasca-in-preajma-bunicilor-afla-aici/