Controalele periodice pe care toată lumea ar fi bine să le facă din ce în ce mai des după 30 de ani

by Sfatul Parintilor | 24/03/2020 17:27

Se spune că paza bună trece primejdia rea! Sunt atât de multe persoane care amână controalele periodice doar pentru că au multe proiecte la muncă, au de vizitat rudele, plouă afară, plus că și mâine e o zi.

Și se duce momentul, uiți, poate îți mai trece prin minte când te deranjează în stânga, în dreapta, când ai slăbit fără rost sau îngrășat peste măsură, când ai răcit sau te doare capul. Pasul cel mai ușor de făcut, înainte de schimbarea modului de alimentație sau stabilirii unui program susținut de mișcare, este o simplă vizită la doctor.

Medicul de familie[1] este cel care  ne cunoaște istoricul medical și care ne poate face o anamneză și un examen medical amănunțit. El este cel care ne va îndruma către efectuarea unui set de analize care să arate starea noastră actuală de sănătate și către acele analize de screening care să identifice posibile probleme grave de sănătate înainte să se manifeste.

Care sunt controalele periodice care trebuie făcute după 30 de ani

Control medical general – se face anual, indiferent de vârstă

Analize de sânge – Testele de care avem nevoie depind de vârsta, sănătatea, sexul și factorii noștri de risc. Factorii de risc pot include istoricul familial (de ex. o ruda apropiata cu cancer) și aspecte legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul.

Cele mai uzuale analize sunt hemoleucograma, VSH, glicemia, profilul lipidic, transaminazele și creatinina. Hemoleucograma este un test screening de bază, fiind unul din cele mai frecvent cerute teste de laborator. Unul dintre testele „vedetă” pe care majoritatea pacienților îl cere medicului este măsurarea glicemiei. Profilul lipidic reprezintă un grup de teste care arată riscul de boală coronariană. Profilul lipidic complet cuprinde colesterolul total, HDL colesterol (bun), LDL colesterol (rau), trigliceride.

Analize de screening

Control cardiac – o dată la 5 ani. Electrocardiograma (EKG)  este un alt test valoros care înregistrează activitatea electrică a inimii și oferaă medicului indici asupra modului în care se contractă inima, ritmicitatea, frecvența și normalitatea bătăilor acesteia. Majoritatea bolilor de inimă modifică aspectul EKG.

Tensiune arterială – mai des dacă tensiunea este mare

Teste pentru colesterol – o dată la 5 ani

Consult endocrinologic  – o dată la 5 ani

Citeste continuarea pe REDACTIA.RO.

Imagine de Parentingupstream[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. Medicul de familie: https://redactia.ro/angajatii-din-spitale-care-primesc-spaga-ar-putea-ramane-fara-contract-de-munca-ministrul-sanatatii-analizeaza-aceasta-situatie-23339
  2. Parentingupstream: https://pixabay.com/ro/users/Parentingupstream-1194855/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=840125
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=840125

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/controalele-periodice-pe-care-toata-lumea-ar-fi-bine-sa-le-faca-din-ce-in-ce-mai-des-dupa-30-de-ani/