Chist ovarian. Ce este si cum se trateaza. Cat pot fi de periculoase niste chisturi ovariene

by Sfatul Parintilor | 17/07/2021 18:09

Chist[1] ovarian. Ovarele sunt parte a sistemului reproducator feminin. Ele sunt localizare in abdomenul inferior, de ambele parti ale uterului. Femeile au doua ovare care produc mai ovule, precum si horomonii progesteron si estrogen.

Cateodata, la nivelul ovarelor (la unul sau la ambele) se formeaza unul sau mai multi saculeti umpluti cu lichid – numiti chisturi ovariene. Femeile dezvolta cel putin o data in viata chisturi ovariene. In cele mai multe cazuri, chisturile nu dezvolta simptome si sunt nedureroase.

Tipuri de chist ovarian.

Chisturile ovariene sunt de mai multe tipuri.

Chisturi ovariene foliculare

In timpul ciclului menstrual, ovulul creste intr-un sac numit folicul. Acest sac este localizat in interiorul ovarului. In cele mai multe cazuri, acest folicul (sac) se rupe si elibereaza ovulul. Insa sunt cazuri in care foliculul nu se rupe, iar lichidul din interior formeaza un chist.

Chisturi ovariene luteale

Sacii foliculare se topesc dupa ce elibereaza ovulul. Insa, daca sacul nu se topeste si deschizatura foliculului se sigileaza, in interior se formeaza fluid suplimentar. Aceasta acumulare se numeste chist luteal.

Alte tipuri de chisturi ovariene

– chisturi ovariene dermoide (sacul contine par, grasimi sau alte tesuturi)

– chistadenom (excrescente noncanceroase care se dezvolta la suprafata ovarelor)

– chist ovarian endometrial (tesuturi care cresc de obicei in interiorul uterului se dezvolta in afara lui si se ataseaza de ovare).

Unele femei dezvolta o afectiune ce poarta denumirea de sindromul ovarelor polichistice. Ovarele contin o multime de chisturi de mici dimensiuni care fac ca ovarul sa creasca in dimensiune.

Te mai poate interesa si: Durere ovare. Ce cauzeaza durerea de ovare si cum se poate trata[2]

Chist ovarian – Simptome

De cele mai multe ori, chisturile ovariene nu dezvolta simptome. Totusi, acestea exista daca chisturile cresc in marime.

Simptomele sunt:

Exista si simptome severe care necesita o interventie medicala urgenta:

Chist ovarian – Complicatii

Cele mai multe chisturi ovariene sunt benigne si trec de la sine, fara tratament. In rare cazuri, insa, medicul poate detecta un chist ovarian cu potential cancerigen.

Torsiunea ovariana este o alta complicatie care favorizeaza rotirea ovarului sau deplasarea lui de la pozitia originala. Irigarea ovarelor cu sange se intrerupe si, daca nu este tratata la timp, boala poate duce la distrugerea iremediabila a tesutului ovarian.

Ruptura de chist ovarian cauzeaza dureri intense si hemoragie interna. Este o afectiune rara, dar creste riscul unei infectii si pune in pericol viata pacientei.

Chist ovarian – Diagnostic

Medicul ginecolog poate detecta un chist ovarian la examinarea pelviana. O ecografie poate confirma diagosticul initial. Cu ajutorul ultrasuntelor se pot aproxima marimea, localizarea si forma chistului ovarian, precum si compozita (solida sau lichida).

Medicul mai poate solicita teste imagistice:

Pentru ca, de obicei, chisturile ovariene dispar de la sine, fara tratament, medicul poate cere supraveghearea acestuia. Dupa cateva saptamani se poate repeta examenul clinic. Daca chistul a crescut in dimensiuni, se cer teste suplimentare:

Te mai poate interesa Ce este sindromul ovarelor polichistice[3]

Chist ovarian – Tratament

Pentru micsorarea chistului ovarian, medicul poate recomanda tratament cu anticonceptionale sau interventie chirurgicala.

Interventiile chirurgicale se numesc laparoscopie sau laparotomie.

Chisturile ovariene lasate netratate pot duce la infertilitate. Este vorba despre sindromul ovarelor polichistice si despre chisturile ovariene endometriale. Celelalte forme de chisturi nu afecteaza fertilitatea.

In cazul chisturilor ovariene mai mari de 5 cm, se va solicita interventia chirurgicala pentru scoaterea lor.

Chist ovarian – Prevenire

Nu poti preveni aparitia chisturilor ovariene. Totusi, controlul ginecologic periodic poate detecta chistul ovarian la timp.

Chisturile ovariene benigne nu se transforma in cancer. Insa, de multe ori, cancerul ovarian mimeaza simptomele unui chist ovarian.

De aceea este indicat sa mergi de urgenta la medic daca ai urmatoarele simptome:

Sursa: healthline.com

Foto: Pixabay.com[4]

Endnotes:
  1. Chist: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/4-semne-silentioase-care-anunta-prezenta-chisturilor-ovariene/
  2. Durere ovare. Ce cauzeaza durerea de ovare si cum se poate trata: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/durere-ovare-ce-cauzeaza-durerea-de-ovare-si-cum-se-poate-trata/2/
  3. Ce este sindromul ovarelor polichistice: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/ce-este-sindromul-ovarelor-polichistice/
  4. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/chist-ovarian-ce-este-si-cum-se-trateaza-cat-pot-fi-de-periculoase-niste-chisturi-ovariene/