Familie-Părinţi/Sanatate fizica si mentala

Cele mai mari mituri despre cancer

mituri despre cancer - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - bowl-240214_1280

Cancerul[1] este o afectiune terifianta. Insa in ciuda tuturor campaniilor publice de sanatate legate de diverse forme de cancer exista o multime de mituri. Iata cateva dintre ele:

 

  1. Cancerul inseamna condamnare la moarte

Din fericire, acesta este un mit fals. Nu toate formele de cancer inseamna, automat, pierderea vietii. Unele sunt mai periculoase decat altele – cancerul pancreatic are cea mai ridicata rata de mortalitate, iar cel la prostata cea mai scazuta, insa numai daca este tratat in faza incipienta. De altfel, multe forme de cancer sunt tratabile si chiar vindecabile, daca sunt descoperite la timp.

 

 

  1. Doar oamenii bolnavi fac cancer

Bineinteles, exista anumiti factori care cresc riscul de a dezvolta cancer – fumatul, expunerea la soare insa si cei mai sanatosi oameni se pot imbolnavi. Indiferent de cat de multi napi vei manca ori cat de multe exercitii fizice vei face tot exista riscul sa faci cancer. Tocmai de aceea este atat de importanta detectia in faza incipienta.

 

 

  1. Cancerul de piele nu-i periculos

Adevarul este ca daca este descoperit devreme, cancerul de piele poate fi destul de usor de tratat. De fapt, in ultimii 5 ani are cea mai redusa rata de mortalitate dintre toate formele de cancer. Asta nu inseamna ca nu este periculos sau ca nu ar trebui sa dai doi bani pe protectia solara. Insa mai multe forme de cancer de piele melanomul este cel mai rar insa si cel mai periculos. De altfel, cele mai multe decese inregistrate din cauza cancerului de piele au la baza melanomul – de obicei. Melanomul este, de obicei, legat de expunerea excesiva la soare. Asadar, nu uita niciodata de crema de protectie intrucat cancerul de piele poate fi mortal.

 

 

  1. Nodulul inseamna cancer

Un nodul la san sau oriunde altundeva in corp nu inseamna automat ca ai cancer. Pot fi multiple cauze, unele din ele total inofensive care sa-ti produca noduli. Insa doar pentru ca nu sunt cancerigeni nu inseamna ca trebuie sa-i ignori. Daca gasesti un nodul mergi si vorbeste cu medicul de familie.

 

  1. Nimeni din familie n-a avut vreodata cancer asa ca nu trebuie sa-mi fac griji

Chiar daca nimeni din familia ta nu a avut vreo forma de cancer asa nu inseamna ca tu nu poti avea. Dupa cum nici daca exista membri ai familiei tale care s-au confruntat cu asa ceva inseamna automat ca si tu te vei imbolnavi. Cancerul poate fi genetic, insa nu este INTOTDEAUNA genetic.

 

 

  1. Atitudinea este cea care te imbolnaveste/sau inrautateste forma de cancer

N-a existat nicio cercetare care sa demonstreze fara putinta de tagada ca oamenii cu o atitudine proasta se imbolnavesc de cancer ori isi agraveaza boala mai frecvent decat oamenii veseli. Sa ramai pozitiv te poate ajuta pe termen lung, indiferent ca ai ori nu cancer – insa sugestia ca numai moracanosii se confrunta cu cancerul nu este adevarata si nici folositoare.

 

 

  1. Cancerul este o boala moderna

Chiar daca este adevarat ca mai multi oameni fac cancer in prezent decat in urma cu cativa zeci de ani, nu trebuie spus ca aceasta afectiune este o boala moderna. In perioada actuala oamenii traiesc mult mai mult decat in trecut. In Grecia Antica, spre exemplu, speranta de viata era de 28 de ani. Cancerul afecteaza cel mai mult persoanele in varsta decat pe cei tineri. Prin urmare nu este 100% adevarat sa sustii ca substantele chimice si poluarea sunt vinovate pentru declansarea cancerului. In general, oamenii sunt mai sanatosi acum decat in urma cu cateva sute de ani. Pe vremuri abia se depasea copilaria asa ca daca mureai de tanar nu aveai cum sa dezvolti cancer.

 

Sursa: care2.com

Imagine de Henry Romero[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. Cancerul: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/5-mituri-despre-cancerul-la-san-pe-care-trebuie-sa-le-stii/
  2. Henry Romero: https://pixabay.com/ro/users/Cristianosoy-125422/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=240214
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=240214
 

Vizualizări: 6135
 

Cuvinte cheie: , , , ,