Ce trebuie sa stii daca iei medicamente pentru subtierea sangelui

by Sfatul Parintilor | 19/02/2022 18:08

In cazul in care iei medicamente[1] pentru subtierea sangelui ar trebui sa fii foarte atent atat la dieta, cat si la stilul de viata in general. Spre exemplu, trebuie sa eviti alimentele bogate in vitamina K, dar si orice activitate care ti-ar putea cauza chiar si cea mai mica zgarietura. Oricand aceasta s-ar putea transforma intr-o hemoragie care sa-ti puna viata in pericol.

Iata ce trebuie sa stii daca iei medicamente pentru subtierea sangelui.

Evita loviturile si cazaturile

Medicamentele pe care medicul ti le prescrie pentru a impiedica formarea cheagurilor de sange ajuta la prevenirea unui atac de cord sau a unui atac cerebral. In acelasi timp insa, in cazul unei sangerari, pilulele ingreuneaza coagularea ceea ce poate transforma o accidentare minora intr-una serioasa. Tocmai de aceea, este recomandata evitarea sporturilor de contact si a altor activitati in care poti fi ranit la propriu. In loc de asta plimba-te, inoata sau practica exercitii mai putin periculoase. Si nu uita sa-ti pui o casca, chiar daca sunt sanse mici sa te impiedici si sa te lovesti.

Respecta planul

Ia-ti medicamentele la aceeasi ora zi de zi. Unele medicamente pentru subtierea sangelui nu-si fac efectul daca nu sunt luate regulat. Seteaza-ti alarma la mobil pentru a nu uita sa-ti iei medicamentele. Daca uiti, imediat ce-ti amintesti ia pastila. Nu sari niciodata peste una.

Citeste si: 8 alimente si medicamente pe care nu ar trebuie sa le amesteci niciodata[2]

Afla totul despre medicamentele pe care le iei

Inainte de a lua orice nou medicament vorbeste cu medicul de familie pentru a vedea daca nu interfereaza cu pastilele pentru subtierea sangelui. Chiar si vitaminele si suplimentele alimentare pot modifica modul in care actioneaza medicamentele pentru subtierea sangelui sau sa produca efecte secundare. Spre exemplu, daca iei o aspirina pentru ca ai racit creste riscul de sangerari.

Atentie la cutit

O taietura micuta se poate transforma intr-o hemoragie. Poata manusi atunci cand folosesti cutitul, foarfecele sau alte obiecte ascutite. Fii foarte atent si atunci cand te barbieresti. Foloseste un aparat electric, daca iti este la indemana. Si nici nu-ti taia unghiile prea aproape de piele. Daca te tai tine apasat pana cand sangerarea se opreste. Daca nu se intampla asta, apeleaza la ajutor medical.

Vitamina K

Daca iei prea multa vitamina K anumite medicamente de subtiere a sangelui nu-si mai fac efectul. Varza de Bruxelles, salata si spanacul contin din belsug vitamina K asa ca fii atent la cat de mult le consumi.

Fa-ti analize

Cand iei anumite medicamente de subtiere a sangelui trebuie sa-ti faci analize in mod regulat pentru a vedea cat de repede se incheaga sangele. Rezultatele il vor ajuta pe medicul tau de familie sa-ti schimbe doza sau poate sa-ti prescrie alte pilule.

Trateaza-ti dintii cu delicatete

Gingiile sunt delicate, asa ca atunci cand iti cureti gura nu folosi prea multa forta. Foloseste o periuta de dinti moale si nu freca.

Spune-i stomatologului despre problemele tale de sange. Va fi mai atent in timpul controalelor si iti poate oferi anumite medicamente care sa reduca sangerarile in timpul procedeelor dentare.

Nu rata nici: Cele mai periculoase combinatii de medicamente si alimente[3]

Atentie la efectele secundare

Uneori, medicamentele pentru subtierea sangelui pot provoca:

– sangerarea gingiilor;

– aparitia unor vanatai;

– ameteala;

– sangerari mai mari in timpul menstruatiei;

– urinare rosie sau inchisa la culoare.

Vorbeste cu medicul de familie daca observi oricare dintre aceste efecte.

Tine bandaje la indemana

Intotdeauna ar trebui sa ai asupra ta leucoplast si alte bandaje in caz ca te tai. Exista pudre care opresc rapid sangerarea si o tin sub control pana cand vei capata ajutor medical.

Sursa: webmd.com

Endnotes:
  1. medicamente: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cele-mai-periculoase-combinatii-de-medicamente-si-alimente/
  2. 8 alimente si medicamente pe care nu ar trebuie sa le amesteci niciodata: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/8-alimente-si-medicamente-pe-care-nu-ar-trebuie-sa-le-amesteci-niciodata/
  3. Cele mai periculoase combinatii de medicamente si alimente: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cele-mai-periculoase-combinatii-de-medicamente-si-alimente/2/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ce-trebuie-sa-stii-daca-iei-medicamente-pentru-subtierea-sangelui/