Ce sa nu faci inainte de RMN. In ce situatii este contraindicata investigatia

by Sfatul Parintilor | 11/12/2020 18:55

RMN-ul, rezonanta magnetica nucleara, este o procedura nedureroasa si neinvaziva, prin care pot fi examinate organe, tesuturi, muschi si oase. In cursul acestei examinari, pot fi depistate anomalii ale creierului si coloanei vertebrale, tumori si chisturi in diferite regiuni ale corpului. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre ce sa nu faci inainte de RMN astfel incat rezultatul investigatiei sa nu fie afectat.

Ce sa nu faci inainte de RMN

Efectuarea acestei proceduri nu necesita pregatiri speciale, cu exceptia investigatiei la nivelul abdomenului. In acest caz, nu trebuie nici sa mananci, nici sa bei cu patru ore inainte de efectuarea procedurii. Daca, insa, iti administrezi anumite medicamente, le poti lua cu un pahar de apa plata.

In situatia in care esti insulino-dependent si este necesar sa faci un RMN, discuta cu medicul diabetolog pentru a-ti ajusta doza de insulina. In niciun caz nu face aceasta ajustare fara sa te consulti cu specialistul.

De asemenea, nu folosi accesorii care ar putea interfera cu campul magnetic al scannerului. Aparatul utilizeaza magneti foarte puternici, iar prezenta obiectelor de metal nu doar ca poate afecta rezultatul investigatiei, dar te poate si rani. Asadar, renunta la bijuterii, piercinguri, clame metalice, ochelari, ceas, peruca, aparat auditiv, sutien cu sarme sau proteza dentara – daca aceasta este detasabila. Foarte important este sa nu folosesti produse cosmetice, deoarece unele dintre acestea contin particule metalice.

Te mai poate interesa: Ce sa nu faci inainte de analize[1] pentru a nu le compromite rezultatele

Contraindicatii ale efectuarii rezonantei magnetice

O situatie speciala o reprezinta existenta dispozitivelor metalice sau electronice in organism, scanarea putandu-le deteriora. Asadar, daca ai proteze articulare metalice, valve cardiace artificiale, defibrilator cardiac implantabil, stimulator cardiac, pompa de insulina, agrafe chirurgicale, implanturi cohleare, placi, suruburi, plombe metalice sau plasa de sarma, nu vei putea efectua acest tip de investigatie.

De asemenea, tatuajele ar putea reprezenta o contraindicatie la efectuarea acestei investigatii ca urmare a faptului ca unii coloranti pot contine metale.

Acum ca ai aflat ce sa nu faci inainte de RMN si in ce situatii este aceasta investigatie contraindicata, afla si cum se desfasoara ea.

Citeste si: Ce sa nu faci dupa extractie[2]. Greseli care pot intarzia procesul de vindecare

Cum se desfasoara examenul RMN

In anumite cazuri, pentru evidentierea unor detalii, ti se va administra intravenos o substanta de contrast. Apoi, pentru efectuarea examinarii, te vei aseza pe o masa mobila care va intra complet in interiorul tubului. Scannerul creeaza un camp magnetic puternic in jurul tau, in timp ce undele radio sunt directionate catre corp.

In timpul investigatiei, vei auzi un zgomot puternic, asemanator unui ciocanit repetitiv, produs de partea interna a magnetului. Uneori, daca investigatia dureaza mai mult, ti se pot da dopuri de urechi sau casti de protectie fonica. Un RMN poate dura intre 15 minute, daca este investigat un singur segment al corpului, si 60 de minute, daca sunt investigate mai multe segmente.

In timpul examinarii, ti s-ar putea cere sa efectuezi mici actiuni, precum sa-ti misti degetele sau sa-ti tii respiratia pentru cateva secunde.

Pe toata durata procedurii, vei avea in mana un buton de panica pe care poti apasa atunci cand simti ceva in neregula, investigatia urmand sa fie oprita in urmatoarele 2-3 secunde.

Nu rata nici: Ce sa nu faci dupa detartraj pentru a nu compromite rezultatul procedurii

Imagine de Michal Jarmoluk[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Ce sa nu faci inainte de analize: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ce-sa-nu-faci-inainte-de-analize-pentru-a-nu-le-compromite-rezultatele/
  2. Ce sa nu faci dupa extractie: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ce-sa-nu-faci-dupa-extractie-greseli-care-pot-intarzia-procesul-de-vindecare/
  3. Michal Jarmoluk: https://pixabay.com/ro/users/jarmoluk-143740/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2813908
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2813908

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ce-sa-nu-faci-inainte-de-rmn-in-ce-situatii-este-contraindicata-investigatia/