Ce afectiuni ascund degetele hipocratice

by Sfatul Parintilor | 13/02/2018 11:16

Degetele hipocratice au un aspect ușor curbat, cu o forma sferica marita la capul acestora. Inflamatia tisulara distorsioneaza amplasarea normala a pielii și unghia, determinand un aspect spongios al unghiei. Tulburari ale sistemului cardiopulmonar și ale tractului gastrointestinal pot conduce la aceasta deformare, cand este dobandita. Iata ce afectiuni se pot ascunde in spatele acestei probleme de sanatate, precum și ce tratament necesita.
 
Informatii despre degetele hipocratice
Deoarece acest tip de degete a fost prima data descris in pacientii cu empiem, a fost asociat cu numeroase boli pulmonare, cardiovasculare, neoplazice, infectioase, hepato-biliare, mediastinale, endocrine și gastrointestinale. Degetele hipocratice pot sa apara de asemenea și fara vreo afectiune subiacenta evidenta, ca o forma idiopatica sau ca o trasatura dominanta mendeliana. Din punct de vedere statistic, este observata in mai mult de 3 din 10 persoane (35%) cu cancer pulmonar fara celule mici și in 4 din 100 din persoane (4%) cu cancer pulmonar cu celule mici; poate aparea și cu mezoteliom.
Cand este vorba despre o deformare avansata, poarta denumirea de osteoartropatie hipertrofica. Aceasta implica o dezvoltare dureroasa a tesutului conjunctiv din oasele lungi precum tibia sau osul radial. Aceasta inflamatie apare insotita de febra, durere articulara și o cantitate mare de lichid in regiunea sinoviala a articulatiei. Anumite conditii vasculare pot sa apara in plus, alaturi de o decolorare albastruie a pielii și transpiratie.
O afectiune rar intalnita denumita pachidermoperiostoza, caracterizata prin ingroșarea pielii faciale și o cantitate anormala de transpiratie poate include deformarea degetelor. Apare la orice varsta și progreseaza lent pentru aproximativ un deceniu. Pielea poate deveni uleioasa și se ingroașa; afectiunea poate fi ereditara sau dobandita, forma dobandita fiind asociata cu o problema de sanatate cardiopulmonara sau gastrointestinala. Se poate datora unei tumori care produce anumite substante chimice sau hormoni (sindrom paraneoplazic).
 
Citeste mai multe pe Qbebe.ro[1].
Endnotes:
  1. Qbebe.ro: http://www.qbebe.ro/mama/sanatate/ce_afectiuni_ascund_degetele_hipocratice

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ce-afectiuni-ascund-degetele-hipocratice/