Cand alimentele te imbolnavesc. 7 cauze ale intoxicatiilor alimentare

by Sfatul Parintilor | 06/03/2021 18:08

Intoxicatiile alimentare ne pot pune in pericol sanatatea si chiar viata. Iata care sunt cauzele intoxicatiilor alimentare si cum te poti feri de ele, potrivit specialistilor de la webmd.com.

Listeria

Bacteria listeria poate afecta fructele si legumele proaspete. Simptomele infectiei sunt febra, dureri musculare, deranjament stomacal. Simptomele pot aparea in doua zile de la infestare, dar si la doua luni distanta de la contaminare.

Sfat: Spala temeinic fructele si legumele inainte de a le taia si consuma. Tine la frigider alimentele, la temperaturi sub 4 grade Celsius.

Listeria se mai poate afla si in produsele lactate nepasteurizate, precum laptele crud, branza brie, feta etc. Persoanele aflate sub risc sunt batranii si femeile insarcinate, dar si oamenii cu un sistem imunitar slabit.

Sfat: Cumpara doar produse pasteurizate.

O alta sursa de contaminare cu listeria sunt mezelurile. Desi produsele sunt procesate, iar bacteriile sunt distruse la temperaturi inalte, infestarea se poate produce si dupa ambalare, in timpul manevrarii in depozite sau la magazinele alimentare.

Sfat: Evita produsele semipreparate si tine la abur mezelurile la temperaturi mai mari de 73 de grade.

Salmonella

Bacteria salmonella poate afecta majoritatea alimentelor, insa cele mai mari riscuri le prezinta produsele provenite de la animale care intra in contact cu propriile fecale. La pui, salmonella poate contamina oul inainte de a i se forma coaja, asa ca, chiar si cele mai curate oua pot fi adaposti periculoasa bacterie. Simptomele contaminarii cu salmonella sunt crampe stomacale, febra, diaree, si apar, de regula, dupa 12-72 de ore de la expunere. Boala dureaza in jur de 4-7 zile.

Sfat: NU manca niciodata oua crude sau preparate partial. Gateste puiul la temperaturi mai mari de 73 de grade Celsius. Tine carnea de pui cruda separata de cea gatita sau de alte alimente. Spala temeinic mainile, cutitele si suprafetele de lucru dupa ce ai gatit pui.

Salmonella mai poate fi gasita si in legumele proaspete: rosii, ardei iute, salata verde.

Copiii mici si batranii sunt categoriile de risc maxim in cazul contaminarii cu salmonella.

Sfat: Spala bine fructele si legumele si usuca-le inainte de a le manca. Tine-le la frigider la temperaturi sub 4 grade Celsius.

Alimentele procesate pot fi si ele contaminate cu salmonella. Chipsurile, biscuitii, supele, untul de arahide, chiar si alimentele congelate au un potential de risc de infestare cu salmonella. In asemenea cazuri, produsele descoperite ca fiind contaminate trebuie retrase de pe piata.

Sfat: Nu consuma niciodata un produs care a fost retras de pe piata.

Nu doar carnea de pui poate si supusa riscului de contaminare cu salmonella, ci si celelate tipuri de carne.

Sfat: Gateste carnea de porc, de vita, de miel la cel putin 70 de grade Celsius. Evita contaminarea incrucisata, spaland temeinic mainile, cutitele si suprafetele de lucru care au intrat in contact cu carnea cruda.

Citeste si: 4 tipuri de carne care te pot tr[1]imite la spital

  E.coli

Bacteria E.coli traieste in intestinele vitelor si poate contamina carnea in timpul procesului de transare. Printre siptomele infestarii cu E.coli se numara dureri abdominale severe, diaree apoasa, stari de voma. Boala se dezvolta, de regula, la cateva zile de la expunerea la carnea contaminata si poate dura aproximativ o saptamana.

Sfat: Gateste carnea la peste 70 de grade Celsius. Spala temeinic mainile, cutitele si suprafetele de lucru pe care a stat carnea cruda.

Sucurile si laptele crud pot fi si ele contaminate cu E.coli.

Sfat: Pasteurizarea este solutia pentru distrugerea bacteriei. Evita produsele nepasteurizate.

Fructele si legumele pot fi si ele contaminate cu E.coli, prin intermediul apei sau al ingrasamintelor. Cel mai mare risc il prezinta legumele cu fructe verzi, precum spanacul. Expertii spun insa ca beneficiile fructelor si legumelor sunt mult mai mari decat riscul intoxicatiilor alimentare.

Sfat: Separa legumele si fructele si spala-le individual, in special legumele cu frunze verzi.

Botulism

Botulismul este o boala rara, dar fatala, si este legata de conservarea in conditii improprii a alimentelor. Conservele facute in casa sunt in risc, dar si mierea, carnea afumata sau pestele uscat si sarat. Bebelusii sunt foarte sensibili la toxina botulinica. Iar simptomele bolii sunt crampe stomacale, stari de voma, probleme de respiratie, probleme la inghitire, vedere dubla, slabiciune, paralizie. Suna imediat la urgenta daca suspectezi o intoxicatie cu toxina botulinica.

Sfat: Copiii sub un an NU au voie miere. Nu consuma o conserva daca este umflata, curge sau miroase ciudat. Sterilizeaza conservele facute in casa la 120 g Celsius, timp de 30 de minute.

Stafilococi

Sandvisurile, salatele si produsele de patiserie pot fi contaminate cu stafilococi, atunci cand sunt preparate de o persoana care este pozitiva.  Simptomele apar repede, la 30 de minute de la ingerare, si includ stari de voma, crampe si diaree. Boala dureaza in jur de trei zile

Sfat: Spala-te temeinic pe maini inainte sa manevrezi alimentele. Nu gati daca esti bolnav sau ai o infectie la nas sau la ochi, o rana deschisa si o infectie la maini sau la incheieturi.

Citeste si: Mancarea in timpul verii: 5 mituri care iti pot face foarte rau[2]

Hepatita A

Virusul Hepatitei A ataca ficatul si poate cauza febra, oboseala cronica, stari de voma, scaderea in greutate. O persoana infestata poate raspandi virusul daca nu se spala pe maini si atinge mancarea sau alte obiecte care sunt bagate in gura.

Sfat: Vaccineaza-te impotriva hepatitei A, iar cand mananci la restaurant asigura-te ca este unul bine cotat. Spala-te intotdeauna pe maini inainte de a pune mana pe mancare.

Campilobacter

Este suficienta o picatura din zeama care se scurge din puiul crud, daca este contaminat, sa declanseze boala. Simptomele infestarii pot fi febra, crampe, diaree, voma. Majoritatea oamenilor se recupereaza dupa o saptamana, insa pot aparea si complicatii ale bolii – sindromul Guillian-Barre, o boala grava care se declanseaza la cateva saptamani de la contaminarea cu campilobacter. Aceasta poate cauza paralizie temporara.
Sfat: Evita contaminarea incrucisata, spala temeinic mainile, cutitele si suprafetele de lucru care au intrat in contact cu carnea cruda. Gateste puiul la cel putin 70 de grade Celsius.

Cand sa suni doctorul

Majoritatea intoxicatiilor alimentare se rezolva de la sine, insa ar trebui sa suni doctorul daca:

– ai febra mare

– ai scaune cu sange

– ai stari de voma prelungite

– diareea dureaza mai mult de 3 zile

– esti deshidratat (gura uscata, ameteala, urinari rare)

Cum sa manevrezi alimentele

– spala-te temeinic pe maini inainte de a pune mana pe alimente

– spala suprafetele de lucru si ustensilele dupa ce au intrat in contact cu carnea cruda

– spala fructele si legumele sub jet de apa si sterge-le cu un prosop de hartie

– indeparteaza straturile superioare de la varza, salata etc.

– spala individual fruznele de salata, spanac etc.

– gateste carnea la temperaturi ridicate.

Precautii speciale

Femeile insarcinate, copiii si batranii trebuie sa ocoleasca alimentele gatite la temperaturi mici, ouale crude, produsele nepasteurizate, fructele de mare crude.

Imagine de silviarita[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. 4 tipuri de carne care te pot tr: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/intoxicatii-alimentare-pericol-alimente-salmonella-clostridium-staficoloc-auriu-pericol-carne/
  2. Mancarea in timpul verii: 5 mituri care iti pot face foarte rau: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/mancarea-in-timpul-verii-5-mituri-care-iti-pot-face-foarte-rau/
  3. silviarita: https://pixabay.com/ro/users/silviarita-3142410/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3921790
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3921790

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cand-alimentele-te-imbolnavesc-7-cauze-ale-intoxicatiilor-alimentare/