Boala Lyme. Tot ce trebuie sa stii despre boala transmisa de CAPUSE

by Sfatul Parintilor | 16/05/2021 18:08

Boala Lyme este una dintre sperietorile verii. Vremea buna, iesirile in natura te expun unui pericol nevazut: capusele. Acestea pot fi purtatoarele unei bacterii Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi) pe care o pot transmite omului prin muscatura. Capusa[1] trebuie sa fie prezenta pe corpul omului intre 24 si 48 de ore pentru a putea transmite boala. Insa, putini dintre cei care au facut boala Lyme isi amintesc cand au fost muscati de capuse.

Boala Lyme – Simptome

Boala Lyme are trei stadii: depistare precoce, infectie diseminata timpuriu, faza cronica.

Stadiul I: depistarea precoce

Simptomele bolii Lyme incep la 1-2 saptamani de la muscatura de capusa. Unul dintre primele indicii este o iritatie in forma de tinta, semn ca bacteria se inmulteste deja in sange.

Mai pot aparea simptome asemanatoare unei raceli, cu sau fara eruptii cutanate. Simptomele includ: lipsa de energie, dureri de cap, dureri musculare si articulare.

Stadiul II: Infectie diseminata timpuriu

Simptomele apar la cateva saptamani de la muscatura si inseamna ca bacteria este raspandita in tor organismul. Simptomele se aseamana foarte mult cu cele de gripa: frisoane, temperatura, ganglioni limfatici inflamati, durere in gat, tulburari de vedere, oboseala, dureri musculare, dureri de cap.

Mai pot aparea iritatii la nivelul pielii, precum si tulburari neurologice. Boala poate fi agravata de meningita sau probleme cardiace.

Te mai poate interesa: 10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat[2]

Stadiul III: Faza cronica

Simptomele apar daca boala nu a fost tratata in stadiul I si II si apare intr-o perioada de cateva saptamani sau chiar luni de la muscatura.

Simptomele sunt caracterizate de durere severa de cap, artrita, tulburarea ritmului cardiac, tulburari ale creierului (encefalopatie), tulburaril de memorie, dispozitie si somn, pierderi de memorie, dificultati de concentrare, ceata mentala, lipsa abilitatii de a urmari o conversatie, senzatie de amorteala in maini, picioare, palme sau talpi.

Mergi de urgenta la medic daca ai aceste simptome!

Boala Lyme – Tratament

Boala Lyme are sanse mari de vindecare daca este tratata cat mai devreme. Daca in maximum 14-21 de zile de la muscatura de capusa se incepe tratamentul cu antibiotice, pot fi eliminate urmele de infectie.

Forma persistenta si cronica a bolii necesita tratament intravenos cu antibiotic, pe o perioada de 14-21 de zile. Unele simptome, precum durerile articulare, pot continua si dupa distrugerea bacteriei. 

Boala Lyme – Prevenire

Cele mai bune cai de prevenire a bolii Lyme este sa te protejezi de muscatura de capusa. Aceasta boala nu poate fi transmisa, in lipsa capuselor.

Afla cum sa te protejezi de muscatura de capusa aici[3].

Imagine de dierenziekenhuis[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Capusa: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/10-secrete-despre-capuse-pe-care-trebuie-sa-le-stii-afla-cum-sa-eviti-sa-fii-muscat/
  2. 10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/10-secrete-despre-capuse-pe-care-trebuie-sa-le-stii-afla-cum-sa-eviti-sa-fii-muscat/
  3. muscatura de capusa aici: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/muscatura-de-capusa-cum-sa-eviti-capusele-si-ce-ai-de-facut-daca-esti-muscat/
  4. dierenziekenhuis: https://pixabay.com/ro/users/dierenziekenhuis-4811869/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2142445
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2142445

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/boala-lyme-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-boala-transmisa-de-capuse/