Familie-Părinţi/Sanatate fizica si mentala

Beneficiile uimitoare ale vitaminei D. Previne inclusiv autismul!

soare - vitamina D - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sunlight-1337039_1920

Odata cu venirea primaverii, gandul ca vei iesi la soare iti aduce zambetul pe buze. Soarele stimuleaza productia de vitamina D, ceea ce aduce beneficii numeroase asupra sanatatii umane.

 

Un nivel optim de vitamina D in organism regleaza abilitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor si inflamatiilor cronice. De asemenea, vitamina D produce peste 200 de peptide antimicrobiene, o substanta cu rol antibiotic. Studiile demonstreaza ca daca iti optimizezi nivelul de vitamina D din organism iti dublezi sansele sa ivingi cancerul la san, iti scazi nivelul colesterolului rau si chiar tii departe tulburari din spectrul autismului.

 

 

Vitamina D si cancerul la san

Pana la sfarsitul anului 2012 au fost publicate nu mai putin de 34.000 de studii referitoare la efectele pe care vitamina D le are asupra cancerului. Potrivit specialistilor, peste 90% din tipurile obisnuite de cancer la san sunt legate de deficienta de vitamina D.

Unul dintre cele mai recente studii a fost publicat in martie 2014 si a scos la iveala faptul ca dintre pacientii bolnavi de cancer la san, cei care aveau un nivel mai mare de vitamina D in organism aveau sanse duble de supravietuire, comparativ cu pacientii care aveau un nivel mic de vitamina D in organism. La studiul care a durat peste 9 ani, au participat peste 4.500 de persoane. “Atat timp cat erau prezenti receptori de vitamina D, cresterea celulelor tumorale era intarziata si impiedicate sa intre in sange. Receptorii se pierd doar cand tumoarea este foarte avansata. De aceea sansele de supravietuire cresc la pacientii cu un nivel mare de vitamina D in sange”, explica profesorul Cedric F. Garland, unul dintre autorii studiului.

Potrivit echipei conduse de dr. Garland, este nevoie de un nivel de 50ng/ml de vitamina D in sange pentru a reduce cu 50% riscul dezvoltarii de cancer la san. O concentratie de 33ng/ml a fost asociata cu reducerea cu 50% a riscului de cancer colorectal.

Specialistii recomanda monitorizarea regulata a nivelului de vitamina D din organism si suplimentarea, dupa caz, la recomandarea medicului cu dozajul respectiv.

 

 

Vitamina D si colesterolul

Alte studii au aratat faptul ca vitamina D, in colaborare cu calciul, contribuie la reducerea nivelului LDL la femeile aflate la menopauza. La studiu au particiat aproximativ 500 de femei, care luau o doza de 400 de unitati de vitamina D pe zi si 1000 de mg de calciu. Dupa trei ani, s-a descoperit ca in grupul cu vitamina D s-a inregistrat o scadere semnificativa a colesterolului rau.

 

Vitamina D si autismul

Potrivit unui studiu realizat la Institutul de Cercetare de pe langa Spitalul de copii din Oakland, nivelul de vitamina D influenteaza autismul, activand gena responsabila pentru productia de triptofan hidroxilaza 2 (TPH2), o enzima care transforma triptofanul in serotonina, in creier. De asemenea, alti doi homoni importanti asociati cu comportamentul social – oxitocina si vasopresina, sunt activati de vitamina D.

In baza acestor cercetari, specialistii recomanda tratarea tulburarilor de comportament din spectrul autist cu o combinatie pe baza de vitamina D, triptofan si omega-3, pentru a creste concentratia de serotonina din creier, fara efecte secundare.

In studii mai vechi s-a descoperit ca exista o legatura directa intre nivelul scazut de vitamina D din corpul mamei insarcinate si cresterea riscului de autism la bebelus.

 

 

Expunerea la soare si vitamina D

Pentru a beneficia de toate efectele pozitive expuse mai sus, vitamina D trebuie obtinuta din expunerea la soare. Acest tip de vitamina D este solubil in apa, spre deosebire de suplimentele vitaminice care nu sunt sulfuroase.

 

 

Sursa: mercola.com

Foto: Pixabay.com[1]

 

Endnotes:
  1. Pixabay.com: https://pixabay.com/en/sunlight-young-girl-lady-pretty-1337039/
 

Vizualizări: 1110
 

Cuvinte cheie: , ,