Ai intrat in perimenopauza? Iata 13 semne!

by Sfatul Parintilor | 08/02/2018 18:08

Ti se pare ca esti intr-un vartej hormonal? Ai perioade in care menstruatia vine neregulat sau ai inceput sa ai probleme in timpul mentstruatiei? Daca raspunsul este DA, citeste in continuare pentru a afla mai multe despre perimenopauza.

Afla totul despre menopauza aici[1].

Ce este perimenopauza

Perimenopauza este o perioada naturala, normala, din viata unei femei, cand corpul ei incepe tranzitia spre menopauza. Perimenopauza precede anii menopauzei, care debuteaza oficial din momentul in care o femeie nu a mai avut menstruatie deloc timp de un an. Perimenopauza poate avea o durata de la doi la zece ani, in functie de femeie.

Daca unele femei nici nu simt aceasta perioada, altele pot avea mari batai de cap.

Semnele perimenopauzei

Perimenopauza poate aparea la femeile de peste 40 de ani, desi sunt si cazuri in care femeile au doar 35 de ani la primele semne ale acesteia. Simptomele includ:

  1. Cicluri menstruale neregulate: Intervalul dintre doua menstruatii se modifica, iar cantitatea poate fi mai mare sau mai mica.

 

  1. Bufeuri si transpiratii nocturne: Intre 75 si 85 la suta dintre femei pot experimenta bufeuri sau transpiratii nocturne in timpul perimenopauzei. Intensitatea, frecventa si durata pot varia.

 

  1. Tulburari de somn: Bufeurile si transpiratiile nocturne sunt de vina pentru tulburarea somnului linistit si aparitia senzatiei de epuizare fizica.

 

  1. Schimbari de dispozitie: Fluctuatiile hormonale sunt de vina pentru schimbarea starilor de spirit, iritabilitate, stres, dar si la probleme mai grave precum depresia si anxietatea.

 

  1. Probleme vaginale: Pe masura ce se diminueaza estrogenul, tesutul vaginal isi pierde din lubrifiantii naturali si din elasticitate, ceea ce face actul sexual mai dureros si inconfortabil.

 

  1. Probleme urinare: Tot nivelul scazut de estrogen poate contribui la slabirea tractului urinar, ceea ce poate duce la aparitia incontinentei urinare.

 

  1. Afectarea fertilitatii: Din cauza faptului ca ovulatiile devin neregulate, abilitatea de a concepe poate scadea. Insa, atat timp cat mai exista ciclu menstrual, sarcina se poate instala.

 

  1. Scaderea libidoului: Dorinta sexuala si starea de excitatie pot scadea gradual. Insa cu suportul si intelegerea partenerului se poate depasi acest hop.

 

  1. Modificari ale corpului si ale pielii: Masa musculara scade, depozitele de grasime cresc, pe masura ce scade nivelul de estrogen. Un program regulat de exercitii poate contracara aceste efecte. Nivelul scazut de estrogen afecteaza colagenul din piele, facand-o mai subtire si mai putin elastica.

 

  1. Pierderea masei osoase: Tot nivelul scazut de estrogen este de vina si pentru slabirea masei osoase, ceea ce duce la instalarea osteoporozei. O dieta bogata in calciu si alte minerale, precum si vitamin D, combinata cu exercitiile fizice contracareaza efectele scaderii estrogenului.

 

  1. Modificarea nivelului de colesterol: Scaderea estrogenului duce la cresterea colesterolului “rau” (LDL). O dieta bogata in fructe, legume, fasole si cereale integrale te pot ajuta sa tii sub control nivelul colesterolului.

 

  1. Dureri de sani: Unele femei experimenteaza dureri de sani inainte sau in timpul menstruatiei, in timp ce altele au dureri de sani mai tot timpul. Alte femei sunt vulnerabile la boala fibrochistica a sanului.
  1. Migrene: Pot aparea dureri severe de cap intr-o anumita zona, sau dureri ascutite in zona ochilor. De asemenea, pot aparea senzatia de vedere blurata sau de jocuri de lumina, stari de greata sau voma.

In timpul perimenopauzei, unele femei au experimentat si alte semne sau simptome, inclusiv foame constanta sau vise despre sarcina.

Indiferent care sunt semnele, perimenopauza nu este o boala sau o condamnare pe viata. Fiecare femeie o va experimenta in felul sau. Pot aparea si alte simptome cauzate de dezechilibrele hormonale.

Pentru orice problema sau nelamurire cu privire la perimenopauza cere sfatul medicului.

Sursa: care2.com

© Gertfrik | Stock Free Images[2]

Endnotes:
  1. aici: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/menopauza-cum-calmezi-simptomele-metode-de-prevenire-naturala-a-instalarii-menopauzei/
  2. Stock Free Images: https://www.stockfreeimages.com/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ai-intrat-in-perimenopauza-iata-13-semne/