Ai imunitate scazuta? Cum sa nu racesti iarna

by Sfatul Parintilor | 12/01/2014 21:08

Cand ti-e lumea mai draga, mereu se intampla sa patesti cate ceva: ori racesti brusc, te apuca tusea si febra, ori iti ies cosuri inainte de un eveniment important din cauza imunitatii [1]scazute. Ca sa eviti problemele de acest tip, legate de bacterii si germeni, iti recomandam sa urmezi cateva sfaturi simple ce vin din partea expertilor care te ajuta sa-ti imbunatatesti imunitatea[2].

 

Fa plimbari in aer liber pentru a creste imunitatea[3]

Ti se pare de la sine inteles ca daca stai in casa, in birou, intr-o camera calda, este mai usor pentru sistemul tau imunitar sa se apere decat daca ar fi in aer rece. Problema cu statul inauntru este ca automat luam contact cu mai multi oameni si deci si cu germenii lor. O plimbare te va indeparta de bacteriile ce circula la interior si iti va stimula imunitatea. Exercitiul mareste producerea de celule ce omoara „atacatorii” externi: neutrofile si monocite si astfel vei fi mai puternic in fata bolilor.

 

 

Relaxarea te ajuta sa ai o imunitate[4] crescuta

Sunt atatea lucruri importante de facut in fiecare zi, incat timpul pentru relaxare ar putea sa ajunga pe ultimele locuri in lista ta de prioritati. Dar ar trebui sa te mai gandesti. Stresul creste posibilitatea sa racesti pentru ca, pe termen lung el mareste volumul hormonilor de stres. Acestia impiedica celulele tale sa recepteze eventualele probleme si sa se lupte cu bolile. De asemenea, este probabil ca si somnul sa iti fie agitat, alimentatia nepotrivita si timpul de miscare sa scada. Toate acestea contribuie la un sistem imun deficitar.

 

Mainile curate mentin imunitatea[5] crescuta

Raceala si gripa se imprastie foarte usor prin atingeri. Tine-ti mainile la distanta de nas, ochi si gura si spala-te pe maini cat mai des si mai corect. Sapuneste-ti mainile cu atentie peste tot cel putin 20 de secunde si usuca-le cat mai bine. Mainile umede sunt mult mai bune gazde pentru bacterii si germeni.

 

 

Un program bine pus la punct al somnului iti va intari imunitatea[6]

O noapte agitata din cand in cand, nu este neaparat un motiv de ingrijorare, dar noptile la rand pierdute iti vor afecta cu siguranta sanatatea si sistemul imunitar. In principiu, nevoia de somn variaza de la om la om, dar un studiu din 2009 arata ca mai putin de 7 ore de somn pe noapte iti pot tripla sansele de a te imbolnavi. Asta in cazul in care cele 7 ore sunt dormite fara intrerupere. Pentru multi oameni, singurele momente de liniste cand stam sa gasim solutii la probleme sunt cand stam in pat. Din pacate, acest obicei interfereaza cu somnul. Lasa problemele pentru a doua zi. Orice solutie ai gasi acum, tot nu o vei pune in practica pana maine si la cat de obosit esti, ar putea sa nu fie oricum cea mai buna. Pana la urma, noaptea e un sfetnic bun.

Endnotes:
  1. imunitatii : http://sfatulparintilor.ro/28698/imunitatea-copilului-jobul-parintelui/
  2. imunitatea: http://sfatulparintilor.ro/38026/imunitate-scazuta-iata-ce-obiceiuri-trebuie-sa-schimbi/
  3. imunitatea: http://sfatulparintilor.ro/tags/imunitate/
  4. imunitate: http://sfatulparintilor.ro/31135/pregateste-te-de-iarna-descopera-beneficiile-zincului/
  5. imunitatea: http://sfatulparintilor.ro/29941/cum-imi-feresc-copilul-de-microbi/
  6. imunitatea: http://sfatulparintilor.ro/29983/top-10-obiceuri-care-ti-distrug-imunitatea/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ai-imunitate-scazuta-cum-sa-nu-racesti-iarna/