9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre incontinenta urinara la barbati

by Sfatul Parintilor | 04/10/2018 18:09

O multime de oameni se confrunta cu incontinenta [1]urinara (pierderea involuntara de urina). Spre exemplu numai in America sunt inregistrate 25 milioane de persoane care sufera de aceasta boala. Dintre acestia 75% sunt femei iar restul, aproximativ 5 milioane sunt barbati.

 

Urmasii lui Adam se pot confrunta cu incontinenta [2]urinara din cauza unei prostate marite, a unei operatii la prostata, dar si din cauza altor factori.

 

Cu toate acestea, foarte putini barbati au informatii cu privire la ceea ce presupune incontinenta urinara sau cu ce probleme fizice si emotionale se vor confrunta. Iata cateva lucruri importante pe care orice barbat diagnosticat cu aceasta afectiune trebuie sa le stie.

 

 

1. Picurare post-urinare

Majoritatea barbatilor se confrunta cu aceasta mica problema jenanta. De altfel, americanii au o vorba: „Oricat de tare te-ai stradui ultimele picaturi se vor opri tot pe pantaloni”. Insa, urologul William Steers sustine ca nu este ceva normal, iar in cazul in care va confruntati cu aceasta problema este bine sa mergeti la un medic. Picaturile despre care vorbim nu doar ca pot crea neplaceri emotionale, daca patrund prin haine si ies in evidenta, insa in cazul in care se irita pielea atunci lucrurile ar putea fi mai complicate decat par la prima vedere.

 

2. Nu este o problema rara

Intre 2% si 15% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 15-64 de ani si 5% si 15% dintre barbatii de 64 de ani au dezvoltat incontinenta urinara. De cele mai multe ori, aceasta problema este intalnita la persoanele care au suferit o interventie chirurgicala la prostata. In celelalte cazuri se poate vorbi despre disfunctii neurologice, probleme la coloana vertebrala si diabet.

 

 

3. Kilogramele in plus pot fi de vina

Odata cu inaintarea in varsta, muschii isi pierd din elasticitate si din putere, iar surplusul de kilograme pune si mai multa presiune pe ei. Desi se pare ca obezitatea afecteaza mai mult femeile din acest punct de vedere, exista o legatura intre cele doua aspecte si la barbati.

 

 

Fumatul si consumul exagerat de alcool sporesc riscul incontinentei la barbati!

 

 

4. Prostata afecteaza urinarea

Majoritatea barbatilor experimenteaza fenomenul prostatei marite odata cu inaintarea in varsta. Aceasta poate bloca uretra, rezultand fie scurgerea unei cantitati mici de urina, fie dificultati la urinare.

Scoaterea prostatei in urma unui cancer[3]  in aceasta zona, poate de asemenea sa slabeasca muschii pelvieni si nervii vezicii urinare.

 

5. Parkinsonul si atacul vascular joaca si ele un rol important in incontinenta urinara

La unii barbati, incontinenta urinara apare din cauza deteriorarii sistemului nervos, prin prisma unor boli precum diabetul[4], atacul vascular, Parkinson[5], multipla scleroza. De asemenea, sunt predispusi la aceasta problema barbatii care au suferit accidente de masina sau de motocicleta, s-au accidentat la locul de munca, lucreaza in armata sau fortele de ordine (unde exista un risc crescut de loviri).

 

 

6. Incontinenta urinara se poate trata

Barbatii care sufera de incontinenta severa pe sistem nervos, pot fi tratati chirurgical daca alta terapie nu a avut succes. Interventia consta in implantarea unui sfincter artificial in jurul uretrei care sa controleze urinarea. In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, cereti sfatul medicului. El va poate recomanda medicatie pentru tratarea prostatei inflamate sau pentru tulburarile neurologice, precum si tratament antispasmodic pentru calmarea muschilor vezicii urinare. De asemenea, sunt eficiente si cateva tipuri de antidepresive pentru rezolvarea problemelor cu vezica urinara.

 

 

7. Ai grija la lichide

Controlul lichidelor pe care le bei poate evita problemele cu vezica. Daca obisnuiesti sa bei 5-6 cutii de bere, la un moment dat vei avea probleme. Urinand des, nu faci altceva decat sa iriti tractul urinar. Limiteaza consumul de alcool, dar si de cafea sau bauturi carbogazoase. Hidrateaza-te si ori de cate ori ti-e sete bea apa, nu altceva.

 

 

8. Unele medicamente inrautatesc simptomele incontinentei urinare

Medicamente precum cele diuretice, antihistaminice, antidepresive pot duce la pierderea necontrolata de urina. Ar bi bine sa va sfatuiti cu medicul vostru inainte de a lua oricare dintre cele enumerate mai sus.

 

 

9. Nu ignora problemele de piele

Scurgerile de urina pot duce la iritatii de piele, in special la barbati si mai putin la femei. Pot aparea senzatii de usturime, iritatii si chiar infestare cu ciuperci. Un specialist in dermatologie te va indruma catre o crema potrivita pentru toate aceste probleme. (Sursa: health.com)

Endnotes:
  1. incontinenta : https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/spondiloza-cervicala-simptome-factori-de-risc-tratament-tot-ce-trebuie-sa-stii/
  2. incontinenta : https://doc.ro/sanatate/incontinenta-urinara-cauze-simptome-si-tratament
  3. cancer: http://www.sfatulparintilor.ro/bucura-te-de-copilul-tau/articol/1191/ce-trebuie-sa-stii-despre-cancerul-de-prostata
  4. diabetul: http://www.sfatulparintilor.ro/bucura-te-de-tine/wellness-siluete-si-diete/articol/1075/12-metode-de-a-te-feri-de-diabet
  5. Parkinson: http://www.sfatulparintilor.ro/bucura-te-de-tine/articol/1279/pastreaza-ti-creierul-tanar-cum-previi-maladia-parkinson

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/9-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-incontinenta-urinara-la-barbati/