7 metode prin care iti poti stimula creierul imediat

by Sfatul Parintilor | 15/10/2012 21:07

Sunt momente in viata fiecaruia cand simti ca pierzi contactul cu realitatea. Creierul nu-ti mai functioneaza la capacitate maxima si te simti pierdut. Exista insa modalitati de a te revigora, de a-ti stimula creierul si de a-l mentine la cote inalte.

 

 

1. Ofera-te voluntar!

Este stimulata zona prefrontala a cortextului care analizeaza, planifica si rezolva probleme.

Explicatia: In urma unui studiu s-a constatat ca femeile in varsta care au facut medidatii timp de sase luni cu copii si-au imbunatatit capacitatile cognitive. Activitatea sociala si mentala necesara predarii au accelerat circulatia sangvina in aceasta parte a creierului.

 

 

2. Fa miscare!

Este stimulata hipocampusul, zona in care se formeaza amintirile.

Explicatia: Activitatea fizica creste numarul capilarelor din regiunea hipocampusului, ceea ce duce la marirea acesteia. Este suficient sa faci exercitii  fizice timp de o ora, de trei ori pe saptamana.



3. Invata ceva nou!

Este stimulat sulcusul intraparietal care coordoneaza legatura ochi-mana.

Explicatia: In urma unui studiu efectuat la Universitatea Oxford s-a descoperit ca dupa ce i-au lasat in jungla timp de sase saptamani, persoanele care au participat la studiu au avut o densitate mai mare a materiei albe, pentru ca au fost nevoiti sa invete lucruri noi si sa capete aptitudini de supravietuire. Efectul este acelasi la persoane care invata sa joace tenis, sa cante la chitara etc.

4. Slabeste!

Kilogramele in plus miscoreaza creierul.

Explicatia: Un studiu efectuat in 2009 releva faptul ca persoanele supraponderale au cu pana la 4% mai putin tesut cerebral decat cei cu o greutate normala. La persoanele obeze creierul era cu 16 ani mai „batran” decat al persoanelor slabe.

 

5. Misca-ti ochii stanga-dreapta!

Nu-ti mai aduci aminte unde ti-ai pus ochilarii. Misca-ti ochii stanga dreapta.

Explicatia: Miscarea pe orizontala a ochilor va face sa interactioneze cele doua emisfere ala creierului. Este recomandat ca in cazurile de amnezie temporara sa se faca acest exercitiu pentru ca informatiile sa fie „recuperate”.

 

 6. Trage un pui de somn

Participantii la un studiu realizat la Universitatea din California au luat note mai bune la un test daca inainte au dormit putin. Ceilalti au avut note mai mici cu 10 la suta.

Explicatia: Imaginati-va creierul ca o cutiuta postala electronica. Nu mai poate primi mesaje daca este plina. In timp ce doarme, creierul isi asaza informatiile (mesajele), le sterge pe cele nedorite si elibereaza astfel spatiu pentru noile informatii.

 

7. Mananca alimente pentru creier

Alimentele care stimuleaza creierul sunt cele bogate in vitamine B12, antioxidanti si acizi grasi esentiali. Printre acestea se numara bananele, rosiile, napii, coacazele, ciocolata, svaiterul, somonul, varza de Bruxelles, merele, uleiul de masline, boabele de cafea sau portocalele. (sursa Oprah.com)

 

Foto: dreamstime.com

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor[1]

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau[2]

Endnotes:
  1. 45 de cuvinte si expresii interzise parintilor: http://www.parinti-copii.rs.ro/?cs=526312
  2. 33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau: http://www.parinti.rs.ro/?cs=508712

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/7-metode-prin-care-iti-poti-stimula-creierul-imediat/