12 mituri despre ochi. Si pe noi ne-a pacalit punctul 9

by Sfatul Parintilor | 15/09/2017 21:41

Mai tineti minte frazele cu care mai toti dintre noi au copilarit: “Nu-ti pune ochelarii altcuiva la ochi, ca nu o sa mai vezi bine!” sau “Daca te mai uiti mult la televizor o sa orbesti!”?

 

Iata cele mai mari griji in legatura cu ochii. Punctul 9 ne-a pacalit si pe noi.

 

 

  1. Nu deschide ochii cand esti sub apa!

Apa din cada sau din piscina poate fi periculoasa din cauza nivelului mare de clor utilizat pentru dezinfectarea apei. In plus, tevile pot fi vechi si daca deschizi ochii sub apa te poti infecta din cauza microorganismelor si bacteriilor. Asa ca este mai bine sa inchizi ochii cand faci baie.

Apa dulce limpede nu este periculoasa pentru ochi.Poti inota in ea, dar trebuie sa te asiguri ca zona nu este poluata.

Poti inota cu ochii deschisi si in ape sarate, insa confortul depinde de concentratia de sare. Marea Baltica si Marea Neagra nu sunt chiar atat de sarate incat sa afecteze ochii, insa Marea Mediterana si Marea Rosie au o concentratie mai mare de sare.

 

 

  1. Poti orbi daca sudezi fara protectie

Multi dintre noi au copilarit cu frica aceasta. In realitate, insa, sudorii nu folosesc protectia pentru a nu orbi, ci pentru a se feri de arsura – in ochi pot sari scantei – si de radiatiile ultraviolete puternice.

 

 

  1. Televizorul si computerul iti fac rau

Singurul lucru rau pe care il fac televizorul si coputerul este ca nu clipesti des, ceea ce duce la uscarea corneei. Vei simti dureri de ochi, usturimi, vedere blurata si chiar dureri de cap.

 

 

  1. Problemele de ochi se mostenesc

Predispozitia spre boala se poate mosteni, insa nu se face si boala neaparat. Depinde de stilul de vaita, de profesie, de obiceiurile zilnice si de cat de mult iti stresezi ochii.

 

  1. Ochelarii strica vederea

Multi oameni spun ca odata ce ai ajuns sa porti ochelari ai pierdut batalia in ceea ce priveste vederea si trebuie sa-ti accepti soarta. In realitate, ochelarii nu sunt un medicament sau un “antrenament” care sa-ti faca vederea mai buna, ci doar o ustensila care iti ajusteaza acuratetea vizuala.

 

 

  1. Afinele protejeaza vederea

Sunt oameni care cred ca daca mananca afine si morcovi vor avea vederea perfecta. Acest lucru ar fi adevarat daca ai manca zilnic 6 kilograme de morcovi si cateva galeti de afine.

 

 

  1. Daca te uiti la varful nasului ramai cu ochii asa

Va suna cunoscut, nu? Adevarul este ca vei simti un usor discomfort dupa ce iti privesti varful nasului sau dupa ce privesti un punct fix apropiat de ochi pentru multa vreme. Dar nu vei ramane cu ochii asa niciodata!

 

 

  1. Nu trebuie sa te uiti la televizor cu lumina stinsa

Obiceiul de a te uita la televizor cu lumina stinsa nu afecteaza vederea, insa este indicat sa te uiti la ecranele gadget-urilor (telefon, tableta, laptop etc.) cu o lumina de veghe deschisa. Acest lucru ajuta la evitarea unui stres suplimentar asupra ochiului.

 

  1. Nu trebuie sa citesti culcat

Ba poti! Studiile au aratat ca pana si persoanele predispuse spre miopie dezvolta boala intr-un ritm mai lent daca citesc culcati pe spate.

 

 

  1. Este periculos sa porti ochelarii altcuiva

Vederea nu se inrautateste radical daca porti ochelarii cuiva, insa daca ii poti pentru multa vreme poti dezvolta tulburari  precum oboseala, miopie sau ambliopie.

 

 

  1. Soarele te poate orbi

Soarele nu te orbeste, insa poate arde cornea. Nu trebuie neaparat sa te uiti la soare, ci si la suprafete care reflecta soarele: apa, nisip, zapada, oglinda. Acestea intensifica razele ultraviolete.

 

 

  1. Ochelarii de soare se poarta numai vara

Zapada este periculoasa pentru ochi. Ochelarii de soare ar trebui purtati si cand este zapada afara, intrucat zapada reflecta pana la 80% din radiatiile ultraviolete.

 

Indiferent care este disconfortul la ochi, cere intotdeauna sfatul medicului oftalmolog. De multe ori, oftalmologii sunt primii care descopera boli precum diabetul sau tumorile cerebrale.

 

Sursa: brightside.me

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/12-mituri-despre-ochi-si-pe-noi-ne-a-pacalit-punctul-9/