Depresia. 12 cauze SURPRINZATOARE! 5 sfaturi sa o depasesti

by Sfatul Parintilor | 10/10/2023 18:08

Traim in viteza, iar acest  lucru inseamna ca emotiile noastre sunt resimtite la intensitate maxima. Tocmai de aceea este bine sa stim ce declanseaza un anumit sentiment si in cazul in care acesta este benefic trebuie sa repetam experienta. Si viceversa este valabila: trebuie sa stim ceea ne ne face rau si sa taiem raul de la radacina. Pare simplu, nu-i asa. Insa ce ne facem in cazul in care lucrurile care ne imping spre depresie, spre exemplu ne face placere sa le consumam? Inainte de orice, trebuie sa aflam ceea ce ne face rau si sa actionam in consecinta.

Iata care sunt cei mai comuni stimuli, potrivit Mail Online, care accentueaza depresia fara ca macar sa fiti constienti de efectul negativ pe care il au asupra voastra.

1. Caldura excesiva

Este adevarat ca majoritatea populatiei de pe Terra prefera vremea calda, insa exista si persoane la caldura, ceea ce poate declansa dezechilibre hormonale, iar de aici si pana la depresie nu este decat un singur pas. Se pare ca in timpul temperaturilor excesive in corpul uman exista mai putin hormon tiroidian, si un nivel scazut de energie. In plus, noptile fierbinti or fi potrivite pentru distractie insa reprezinta adevarate cosmaruri pentru cei care isi doresc sa doarma.

Iar un om nedormit cade cu usurinta prada depresiei. Acelasi principiu se aplica si apei fierbinti.Se stie de multa vreme ca apa rece iti limpezeste gandurile pe cand dusurile fierbinti te molesesc. Astfel ca atunci cand sunteti stresati nu va grabiti sa intrati intr-o cada cu apa fierbinte. Cu siguranta ca nu veti obtine efectul scontat.

2. Pilulele contraceptive

Ei bine da, specialisti au ajuns la concluzia ca femeile utilizeaza anticonceptionale sunt predispuse depresie spre deosebire de cele care nu folosesc aceste pilule. Studiul a fost realizat in 2005 de catre Universitatea Monash din Australia.

3. Gogosile

Cu siguranta ca nu v-ati fi gandit niciodata sa treceti pe lista neagra celebrele gogosi insa consumul acestora lasa urme adanci atat asupra siluetei, cat si asupra starii de spirit in general. Organismul nostru este un mecanism foarte complex iar orice exces ii provoaca dezechilibre, iar consumul de dulciuri provoaca o crestere brusca a glicemiei. Tocmai de aceea este indicat consumul de alimente care elibereaza energie treptat, precum cereale inegrale. Daca totusi simtiti nu rezistati ispitei ar fi bine sa va opriti la ciocolata – cu peste 85% cacao.

Citeste si: Învață să faci diferența între tristețe și depresie![1]

4. Iluminatul excesiv

Un grup de cercetatori de la Universitatea de stat din Ohio a descoperit ca lumina puternica poate afecta negativ creierul. Studiile facute asupra animalelor au demonstrat ca expunerea acestora la o lumina excesiva pentru o perioada indelungata de timp a generat depresia, iar animalele si-au pierdut apetitul.

5. Ceaiul si cafeaua

Nu trebuie sa va ingrijorati daca va place cafeaua, nu consumul acesteia genereaza efectele neplacute ci orele in care obisnuiti sa le beti. Evident ca in cazul in care consumati astfel de produse dupa ora 16:00 trebuie sa va asteptati la faptul ca somnul va veni mult mai greu decat de obicei si astfel se poate instala oboseala.

6. Tigarile

Majoritatea fumatorilor sunt constienti de efectele devastatoare pe care acest viciu le are asupra propriilor organisme. Totodata sunt si cercetari care analizeaza si modul in care psihicul este afectat de tigari. Asfel cercetatori de la Universitatea din Melbourne au observat ca fumatul creste riscul de depresie severa cu 93%. Un studiu realizat in randul a 1.043 de femei, publicat in British Journal of Psychiatry, a relevat ca, dintre fumatoare, 15% au ajuns sa fie diagnosticate cu depresie severa, fata de doar 6,5% dintre nefumatoare. Nicotina stimuleaza eliberarea dopaminei, substanta din creier responsabila cu buna dispozitie. Insa pe termen lung creierul va inceta sa produca natural dopamina ceea ce conduce la tristete accentuata.

7. Hipertiroidie

O cauza obisnuita pentru proasta dispozitie si depresie este hipertiroidia (activitatea sporita a glandei tiroide), care afecteaza in special persoanele in varsta, spune doctorul Mark Vanderpump, consultant in endocrinologie la Royal Free Hospital din Londra. O simpla analiza de sange poate elimina posibilitatea sa suferi de hipertiroidie.

8. Internetul

Orice lucru folosit in exces va produce efecte negative. Este adevarat inclusiv pentru navigarea on-line. Intr-un studiu efectuat in China anul trecut, printre 1.000 de adolescenti, s-a aratat ca cei care utilizau internetul in exces erau cu 150% mai predispusi la depresie. Creierul va fi obosit de folosirea indelungata a tehnologiei ca sa nu mai spunem si faptul ca pe plan social acesti fanatici vor avea de suferit.

9. Dieta vegetariana

Lipsa acizilor grasi nesaturati – care se gasesc in carnea de peste grasa – poate contribui la depresie.

10. Dieta Atkins (fara carbohidrati)

Carbohidratii ridica nivelul de serotonina, o alta substanta din creier responsabila cu buna dispozitie. Iar persoanele care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati sunt predispuse la schimbari de dispozitie. Rezultatele au fost descoperite de o e echipa de cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston si sustin faptul ca lipsa carbohidratilor deregleaza secretia de serotonina a creierului, cauzand enervare si depresie sau asa-numita „atitudine Atkins”, dupa numele dietei lui Robert Atkins.

Te mai poate interesa: Depresia nu iti afecteaza doar starea de spirit. 5 planuri de actiune impotriva depresiei[2]

11. Amanarile

Tristetea adanca duce la amanarea luarii unor decizii si, bineinteles, un prost time management ceea ce automat va duce la depresie, potrivit psihologului Funke Baffour. Amanarile vor cauza o acumulare de lucruri nefacute ceea ce inseamna ca mai devreme sau mai tarziu totul va scapa de sub control.

12. Operatiile estetice

Oamenii care au recurs la o operatie estetica pot suferi de depresie si la doi ani dupa aceasta. Femeile care au trecut printr-o astfel de procedura sunt de trei ori mai predispuse la sinucidere, potrivit unui studiu publicat in Current Psychiatry Reports. De asemenea, cei care au trecut printr-o operatie estetica sunt de trei ori mai predispusi sa moara din cauza unor activitati autodistructive, precum bautul in exces. „Cauza poate fi ca acestor oameni nu le place rezultatul sau ca ei se lupta sa isi accepte noua infatisare”, spune doctorul Mark Vanderpump.

Iata ce ai de facut in caz ca tu sau cineva drag tie se confrunta cu depresia.

  1. Nu treceti cu vederea simptomele depresiei

Daca o persoana isi pierde apetitul sau isi pierde interesul pentru activitatile care ii faceau placere, pentru mai mult de 2 saptamani, se poate lua in considerare drept cauza o depresie[3].

2. Discuta cu cineva despre sentimentele tale

Specialistii recomanda sa discuti despre ce simti in legatura cu aceste schimbari. Este important sa iti faci timp si sa iti iei in serios sentimentele.

3. Fii mai atent la comportament

Spui des „Nu sunt trist” sau „Nu ma simt singur” chiar si daca nu este adevarat? Acestea sunt primele semne ca ceva nu este in regula. Cere ajutorul.

4. Depresia este o boala

Familia trebuie sa stie ca depresia este o problema serioasa si nu e de neglijat. Nu trebuie sa te simti vinovat pentru ceea ce simti. Ci doar sa ceri ajutorul!

5. Afirmatiile pozitive[4]

Depresia si anxietatea sunt afectiuni generate de viata tumultoasa pe care o traim in aceste vremuri. Cercetatorii au descoperit cum poti folosi afirmatii pozitive pentru depasirea depresiei si anxietatii.

Foto: Pixabay.com[5]

Endnotes:
  1. Învață să faci diferența între tristețe și depresie!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/invata-sa-faci-diferenta-intre-tristete-si-depresie/
  2. Depresia nu iti afecteaza doar starea de spirit. 5 planuri de actiune impotriva depresiei: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/depresia-nu-iti-afecteaza-doar-starea-de-spirit-5-planuri-de-actiune-impotriva-depresiei/
  3. depresie: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1192/12-lucruri-surprinzatoare-care-iti-provoaca-depresia
  4. Afirmatiile pozitive: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/afirmatiile-pozitive-care-te-ajuta-sa-depasesti-depresia-si-anxietatea/
  5. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/12-lucruri-surprinzatoare-care-iti-provoaca-depresia/